Yapılacaklar Listesi DEHB’li Çocuklar İçin Fayda Sağlar

Writer: NYX Magazine

Date: 08/10/2020

PAYLAŞ

Türkiye’de her yıl Ekim ayı Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Farkındalık Ayı olarak anılıyor. Pandemi sürecinde eğitimlerin online olarak yapılmasının dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) bulunan çocukları daha fazla etkilediğini belirten uzmanlar, bu dönemde çocukların duygusal ve sosyal alandaki desteğe daha fazla ihtiyaç duyduğuna dikkat çekiyor. Kontrolün mümkün olduğunca DEHB’li çocuğa bırakılarak bir işi yapması konusunda motive olmasının sağlanabileceğini ifade eden uzmanlar, çocuk için bir iş listesi oluşturulmasının faydalı olabileceğini vurguluyor.

DEHB’li çocuklar için süreç zorlaştı

Pandeminin kısa süreli bir kriz anı olmayıp uzun süren bir durum olarak hayatımızı değiştirmeyi gerektirdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel, “Yetişkinlerde olduğu gibi çocukların da rutinleri değişti. Okulların ve aktivite alanlarının kapanması söz konusu olunca çocukların sadece eğitimi değil, duygusal ve sosyal alanlarının gelişimi de etkilendi. diye konuştu.

Şikâyetlerinde artış meydana geldi

Çocukların sadece okul ortamından değil, arkadaş buluşmalarından, spor faaliyetlerinden ve kurslardan da uzakta kaldıklarına dikkat çeken Yüksel, “ Ev dışı ortamlarda da daha fazla dikkat etmeleri gerekince şikâyetlerde artma meydana geldi” ifadelerini kullandı.

Ebeveynlerin duygu durumları çocukları etkiledi

Yüksel, DEHB’li çocuklarda şikâyetlerin artmasında ebeveynlerin duygu durumlarının etkisi olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Bu dönemde kaygıları artan, duygularını kontrol etmekte zorlanan ebeveynlerin çocuklarında da birtakım şikâyetler oluşuyor ya da var olanlarda artış görülüyor. ”

Yapılacaklar listesi fayda sağlayacaktır

Bu dönemde ailelerin ve çocukların DEHB belirtilerini hafifletmeye yönelik yapabileceklerinin olduğunu söyleyen Yüksel, “Çocukların gün içinde, özellikle verilen ödevlerde nasıl başlayacakları ve ne yapacakları konusunda kafaları karışmış olabiliyor. Bir yapılacak işler listesi düzenlemek oldukça faydalı olacaktır. Bunun kontrolünü mümkün olduğunca çocuğa vermek çocuğun da yapmak konusunda daha motive olmasını sağlayacaktır. Öğretmeni canlı derste değilken zorlandığı alanlarda nasıl yardım alacağını, öğretmene nasıl ulaşacağını bilmeli ve destek almaktan çekinmemelidir. Küçük çocuklarda çocuğun motivasyonunu arttıracak sticker, yazıp silebileceği bir tahta kullanımı derslerine yardımcı olacaktır. Online eğitimin olmadığı zamanlarda çocukları mümkün olduğu kadar ekranlardan uzak tutmak gerekir” diye konuştu.

PAYLAŞ