Kırmızı

Writer: Emine Akca

Date: 08/07/2020

PAYLAŞ

Renksiz bir dünya düşünebiliyor musunuz? Renkler hayatımınızın vazgeçilmez bir parçası ve her alanda bizi etkiliyor. Her rengin kendine özgü fiziksel ve kültürel boyutları vardır. Ve bir rengi anlatacaksak bu boyutlarda neleri temsil ettiğini de bilmeliyiz.

TEMMUZ’UN RENGİ KIRMIZI… 

Kırmızı renginin tarihçesine bakacak olursak; Güney Afrika ve Fransa’daki belirli mağaralarda fark edilen kırmızı o dönemlere bakıldığında KANIN rengi olarak algılanmış ve kökleri milattan öncesine kadar uzanmakta. Roma mitolojisinde cesur ve savaşçı ruh ile ilişkilendirilmesi de yine KAN rengi ile bağdaştırılmış. 

Tarihinden de yola çıkarak şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; Kırmızı, her şeyden önce “varoluşu” simgeler. Unutmayın nefes alan her canlının doğumunda KIRMIZI yani kan vardır.

Türk Bayrağı

Bizim kültürümüzde ise “KIRMIZI”nın çok daha kutsal bir anlamı var. Türk halkı için çok daha yüksek bir değere sahiptir, çünkü BAYRAĞIMIZIN rengidir. Her bayramda camlarımıza astığımız, çocuklarımızın yakalarına iğnelediğimiz, okullarımızın bahçelerinde yükselen, iş yerlerimizin en güzel duvarlarını süsleyen bayrağımızın rengi Türk milleti için şehitlerimizin kanıyla elde edilen “zafer” in rengidir. Farklı tonlarıyla al ve kızıl olarak da geçer.  İstiklal marşımızda geçen “Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak” kırmızı bayrağımızı anlatır.

Tüm renklerin içinde en çok dikkat çeken kırmızı, kendinize olan güveninizde hakimiyet kuran bir renktir. Gücü ve iradeyi kendine yakışır şekilde temsil eder. İnsan karakterlerini renklerle kategorize ettiğimizde de en güçlü karakteri simgeleyen renk kırmızıdır. Oğuz Saygın, “Renklerle İnsanları Tanıma Kılavuzu” adlı kitabında farklı kişilikleri 4 renkte gruplandırmıştır ve  “kırmızı renk” olarak betimlediği grup en güçlü kişiliği oluşturmaktadır. Bu grupta yer alan insanlar güçlü, kararlı, her zaman dik duran, sonuç odaklı, özgüveni yüksek ve lider ruhlu insanlardır. 

Bu renk aynı zamanda gıda sektörünün de gözdesidir çünkü yapılan araştırmalara göre iştah açıcı özelliği bulunmaktadır. McDonalds, Coca cola gibi firmaların logo ve reklamlarında bolca kırmızı görmenizin bir sebebi de budur.  Aklımıza gelince bile acıktık değil mi? Bu da kırmızı renkgin psikolojik etkilerinden bir diğeridir.  

Psikolojiden fiziksel dünyamıza geçiş yapacak olursak, kırmızı bir hareketlendirme rengidir ve bu renkle daha iddialı ve enerjik görünüm sergilediğimiz binlerce kez kanıtlanmış olduğundan Show Dünyasında ‘’kırmızı halıda yürümek’’ diye bir seremoni yerleşmiştir. Her sene ödül törenlerinde ve galalarda kırmızı halının üzerinde yürüyen binlerce ünlü sanatçıyı izlemekteyiz; hatta bu ünlülerin arasında kırmızı halı üzerinde kırmızı elbiseleriyle yürüyenler de en dikkat çekmek isteyen ya da en özgüvenlileri diyebiliriz. Çünkü moda dünyasında da kırmızı gücü temsil etmektedir. 2016 Oscar töreninde Charlize Theron  kırmızı halıda yürürken Dior imzalı kırmızı elbisesiyle o dönemde çok konuşulmuştu. 2020 Golden Globe ödüllerinde ise Nicole Kidman, Versace marka kırmızı elbisesi ile kırmızı halıyı taçlandırdı. Yine aynı ödül töreninde Scarlett Johansson da Vera Wang imzalı kırmızı elbisesi ile  çok sükse yaptı. 

Ödül törenlerinden sonra en çok aklımızda kalanlar ödüllerden sonra ünlü modacıların imzasını taşıyan elbiseler oluyor ve şüphesiz bunların içinde de en dikkat çekenler kırmızı olanlar.

İnsanın içini kıpır kıpır yapan, aşkın, tutkunun, sevginin rengidir. Bu yüzdendir ki sevgililer gününde güllerin ve özenle seçilen kadife giysilerin olduğu gibi etrafı süsleyen kalplerin de hepsi kırmızıdır.

Çünkü kırmızı en dikkat çekici renktir. Bebeklerin bile ilk önce fark ettikleri renk KIRMIZI dır. İspanya da arenalar da bu rengin gücü sonuna kadar sınanır. Renklerin farklı kültürler üzerinde farklı etkileri olduğunu da söylemeliyiz. Evrensel olarak aşkı, gücü temsil eden ve en dikkat çekici renk olan KIRMIZI rengi dünya üzerindeki farklı bölgelerde değişik etkilere sahiptir.

Hintli bir gelin

Afrika topraklarında matemi simgelerken, Hindistan’da öncelikli olarak gücün rengidir. Ek olarak saflığın rengidir, bu nedenle Hintli kadınlar evlenirken kırmızı gelinlik tercih etmektedir. Çin kültüründe ise şansı, huzuru ve neşeyi temsil etmektedir. Bu nedenle kutlamalarda en çok bu renk tercih edilir. Almanlarda korku ve gerginliği, Latinlerde erkek egemenliğini, İskandinavlarda pozitifliği simgeler. Japonya’ da din, Rusya’da komünizm kırmızıdır.  Her günün farklı bir renkle tanımlandığı Tayland’ta ise Pazar gününün rengidir. Aynı zamanda Tayland halkı bu rengin güneş tanrısı Surya’yı temsil ettiğine inanır ve her yıl Surya’nın her doğum gününde kırmızı renk giyerek saygı ve şükranlarını gösterirler. 

PAYLAŞ