Pamuk Gibi Bir Yol YOGA

Writer: Fulya Yaraşan

Date: 08/07/2020

PAYLAŞ

10 yıl önce, 5 yıl önce ya da 1 ay önce yaptığımız bir şeyi düşündüğümüzde “Bunu yaptığıma inanamıyorum, kör müydüm ben? ” dediğimiz kararlar, hatalar vardır ve bu cümleyi kurabilmek için bazı şeyleri “farketmiş” olmak, regüle bir sinir sistemine kavuşmuş olmak gerekir. Şimdi hata olarak gördüklerinizin ya da yanlış zamanda alınan kararların nedeni tamamen yaşın küçük olması değildir. Esas neden kendinle henüz tanışmamış olmaktır, iç sesini dinlemeyi unutmuş, zihninin karmaşıklığı içinde kaybolmuş olmaktır. Şimdi baktığında nasıl o kararı verdim dediğin kararları, belki de kaç – savaş – don modundayken verdiğini bilmediğindendir. Bilmek için çok derin, bazen zorlayıcı, bazen de kucaklayıcı bir içsel çalışmadan geçmek gerekiyor. İçindeki o bilge sesi yeniden duymak, nefes alıp verdiğini görmeye ve bedenini hissetmeye başlamak, zihnini şu ana getirmek için öğrenmek, çalışmak gerekiyor. Benim için bu içsel yolculuğu başlatan ya da zaten başlamış olan yolculuğa ışık tutan yoga ve meditasyon oldu. Herkes için farklı olabilir. Yürüyüş yapmak, dans etmek, dua etmek, meditasyon yapmak, yoga yapmak hepsi mümkün. Ama benim yolculuğumun önemli bir kısmında yoga var ve tüm kalbimle söyleyebilirim ki; iyi ki var.


“Yoga yapıyorum.” dediğinizde umduğunuzdan farklı tepkiler duymanız muhtemel. Nedeni de yoganın ne olmadığının tam olarak bilinmemesi…

Yoga ne değildir?
1-Yoga spor değildir. Evet, kaslarınızı uzatıp, bedeninizi şekle sokacak pozlar var ama yoga bir spor dalı değil.


2-Yoga zayıflama yöntemi değildir. Yogaya bu nedenle başladıysanız, beklentinizi karşılamanız zor.


3-Yoga sadece zayıf ve genç insanların yapabileceği bir şey değildir. Maalesef günümüzün pazarlama taktiklerine maruz kalan yoga, sadece 20 li yaşlardaki insanlar tarafından yapılabilir olarak tanıtılıyor. Tamamen yanlış. 3 yaşında da 20 yaşında da 60 yaşında da yoga yapabilirsiniz. Kilonuz ya da boyunuz etken değildir. Her yaşta ve her vücut tipinde insan yoga yapabilir.


4-Yoga din değildir.Yoga Hinduizm ve Budizm den yüzyıllarca yıl önce ortaya çıkmış bir teknik.Din değildir ya da dini inancınızı / ritüellerinizi değiştirmenize neden olan bir yol değildir. Aksine odaklanma ve anda kalma becerisinin artmasını sağladığı için dini ritüellerinizi daha odaklanmış, daha içinde kalarak yapmanıza katkıda bulunur.


5-Yoga ayağınızı ağzınıza sokmak değildir. Yoganın günümüz pazarlanma şeklinde en iyi yoga yapanın en zor pozu yapan ve bunun fotoğrafını çekip paylasan olduğu vurgusu hakim. Oysa yoga en zor pozu yapmak değil, çok daha fazlasıdır. Pozlar yani asanalar ise yoga sutraları oluşturan Patanjali’nin yoga felsefesinde 8 basamaklı yolun 3. Basamağı. Önceki basamaklar kendisiyle ve dünyayla barışık, huzurlu bir insan olmakla ilgili. Binlerce yıllık kadim bilgide her pozun şifası var ancak kazanmak ve kaybetmek yok. Kötü yok, olabildiğince iyi var. Modern dünyanın diğerleriyle rekabet, daha iyisi, en iyisi çabasının ise, yogada yeri yok. Kaç kişi varsa o kadar yoga çeşidi var, çünkü yoga, kişiye has bir içsel yolculuk.

Peki, yoga nedir?
Yoga, bir olmak demektir. Evrenle, kendinle bir olmak.
Yoga, kendinizi dinlemek için bir içsel yolculuktur.
Yoga, sinir sisteminizi regüle etmek ve esnek dayanaklılığını arttırmak için yapılabilecek bir uygulamadır.
Yoga, bedeninizi farketmenin ve hissetmenin, nefes aldığınızı yeniden görmenin bir aracıdır.
Faydası ve etkileri, hem günümüzde yapılan binlerce bilimsel çalışmayla hem de binlerce yıllık kadim bilgiyle ortaya konmuş yoga, kendi kendini iyileştirmek isteyen kadın, erkek, çocuk, genç, yaşlı herkese faydalı, denenmesini kalpten önerdiğim bir yoldur.

Çok farklı ekollere ve tarzlara sahip yoga çeşidi var. Benim uzmanı olduğum ise Mindfulness TemelliYoga.

Hangisine gitsem diye düşünüyorsanız önce deneme dersine gidin ve hocanın size verdiği enerjiye bir bakın derim. Ders sonunda pamuk gibi çıkıyorsanız doğru yerdesiniz, devam edin.

Hayatınızda başınıza gelebilecek olayları ya da hayatınızdaki insanları değiştirme şansınız yok ama kendinizi, kendi bakış açışınızı yani beyninizi değiştirme, dönüştürme şansınız yaşınız kaç olursa olsun var. Beynin, plastik gibi, şeklinin değişebileceği, belli çalışmalarla daha olumlu, sakin, daha huzurlu ve olaylardan daha az etkilenen hale gelinebileceği kanıtlanmış. Yoga ve meditasyon günde belki 10 dakika belki 1 saat ayırarak yapacağınız bir şey. Ancak 24 saate sadece 10 dakika bile ayırarak ömrünüzün kalan kısmını yeniden şekillendirmeniz mümkün. Çünkü Şems’in dediği gibi “Sen değişirsen, dünya değişir.”
Sevgiyle

PAYLAŞ