“Kendisinin Efendisi” Olabilenler için Tasarlanan bir Marka

Writer: Sevil Balaban

Date: 31/12/2021

PAYLAŞ

Dicle İpek Öztaşkın / Rivus Markası Kurucusu / Girişimci ve Tasarımcı

Röportaj: Sevil Balaban / [email protected]

Ailesi finansçı ya da bankacı olmasını beklerken o çocukluğundan beri tutkuyla istediği moda tasarımını seçti ve senelerce moda dünyasının önde gelen markalarında edindiği tecrübelerinden sonra kendi markasını yani Rivus’u kurdu.

20 yıla yakın bir süre profesyonel olarak yüksek hacimli yurt dışı ve yurt içi, perakende satış ve tasarım yapan hazır giyim tekstil firmalarında çalıştı.

Markasının adını önemli bir nehir olan Dicle’den yani kendi isminden esinlenerek seçti; Rivus Latincede nehir demek, İngilizcedeki river kelimesinin kökeni…

Dicle İpek Öztaşkın Rivus kadınını, ayrımcılığa, her türlü sınırlandırma ve sınıflandırmaya karşı, üreten, çalışan, okuyan, sorgulayan, farkındalığı olan, kendine iyi bakmayı hayat felsefesi sayan, modanın esiri olmaktansa, KENDİSİNİN EFENDİSİ olmayı seçmiş kişiler olarak tanımlıyor.

Rivus’un kuruluş hikayesini sizden dinleyebilir miyiz?

Rivus’un kurucusuyum; aynı zamanda tasarımcıyım. 20 yıla yakın bir süre profesyonel olarak yüksek hacimli yurt dışı ve yurt içi, perakende satış ve tasarım yapan hazır giyim tekstil firmalarında çalıştım. Bu süreçte, yurt dışı fuarları, kumaş seçimleri, koleksiyon tamamlayıcı ürün tedariği ve aksesuar seçimleri, ürün fiyatlandırma ve satış performans analizleri, koleksiyon hazırlama prosesleri, aksesuar – kumaş tedarikleri, müşteri için koleksiyon prezantasyonları hazırlama ve sunumu, mağaza görsel takip süreçleri, mağaza dekorasyon detay ve vitrin dizaynı, mağaza içi ürünün, renk ve hikayesine göre konumlandırılması, katalog çekim, styling vb. gibi yani bir ürünün tasarlanmasından daha sonra satışa hazır hale gelmesine, mağazada müşteri ile nasıl buluşacağına ve teşhir edileceğine kadar olan her süreçte deneyim kazandım. Ailem finansçı ya da bankacı olmamı istiyordu; hatta maliye okudum ancak çocukluğumdan beri tutkuyla istediğim moda tasarımından asla vazgeçmedim ve tasarım eğitimi de alarak, senelerce moda dünyasının önde gelen markalarında edindiğim tecrübelerimden sonra kendi markam Rivus’u kurdum.

Eğitiminiz tamamen farklı bir alanda. Moda tasarımına ilginiz nasıl başladı?

Az önce de belirttiğim gibi moda tasarımı benim çocukluğumdan beri tutkumdu… Bu tutkumdan hiç vazgeçmedim ancak gençliğimde her ailenin çocuğunu yönlendirdiği gibi onların da teşviki ile maliye okudum. Bundan pişman mıyım hayır asla değilim; aksine bu konudaki bilgilerimin şu anki işime de katkıları oluyor. Maliye okuduktan sonra şunu çok daha net anladım; işinizi severek ve tutkuyla yaptığınızda başarı da beraberinde geliyor. O yüzden ben de çocukluk tutkum olan moda tasarımının peşinden gittim ve bu alanda da eğitim alarak hala tutkuyla sevdiğim kariyerime adım attım. Üretmek, tasarlamak, bunu yaparken hem özgün hem ilham veren hem de belli felsefeler ile insanların ruhuna dokunmak çok değerli ve çok anlamlı bir motivasyon…

Marka adınız Rivus’un anlamını, felsefesini öğrenebilir miyiz?

Markamın adı önemli bir nehir olan Dicle’den geliyor; aynı zamanda da benim adım… Rivus Latincede nehir demek, İngilizcedeki river kelimesinin kökeni… Rivus markasının dünyası; sadelik ve çabasızlık üzerine kurulu… Sade, çabasız ama bir o kadar da çağdaş, giyilebilirliği olan ve tabii ki herkesin de kolaylıkla alabildiği ürünler sunuyoruz. Dolayısı ile Rivus’u bir bakıma ulaşılabilir modern ürünler olarak da tanımlıyoruz. Herkesin gardırobunda eksik olduğunu düşündüğü, tamamlayıcı klasik, sezonsuz ve zamansız, modası geçmeyecek efektif ürünler tasarlamaya özen gösteriyor ve çizgimizi de bu kriterlerle belirliyoruz. Markamın kurulduğu günden bu zamana geldiğimizde Rivus aynı zamanda cinsiyetsiz bir kimliğe sahip oldu. Cinsiyetsiz çünkü koleksiyonlarımızda ve ikonik parçalarımız arasında erkeklerin de rahatlıkla giyebildikleri tasarımlarımız da yer alıyor. Rivus, ayrımcılığa, her türlü sınırlandırma ve sınıflandırmaya karşı, üreten, çalışan, okuyan, sorgulayan, farkındalığı olan, kendine iyi bakmayı hayat felsefesi sayan, modanın esiri olmaktansa, KENDİSİNİN EFENDİSİ olmayı seçenlerin markası ve bu yönde de ilham veren bir dünyaya sahip.

Koleksiyonunuzu oluştururken en çok hangi unsurlara önem veriyorsunuz?

Gündemdeki olaylar, yeni gelişmeler, yeni moda akımları, hayatıma giren bir hobi, okuduğum bir makale, izlediğim bir film vb. gibi şeylerle beraber, müşteri tercihlerini de göz önünde bulundurarak bir konu ortaya çıkıyor. Konuya ait görseller, renkler, detaylar, kelimeler ve ilgili ne varsa, koleksiyonu hayal etme ve yaratma sürecinde etkili oluyor. Ritüelim ise her yeni sezonda farklı olmak ve farklı şeyler yaratmak üzerine kurulu… Bununla beraber bir önceki sezon müşteri tercihleri, en çok satan ürünlerimiz, performans değerlendirmeleri de önemli unsurlarımız. Giyilemeyecek, fantastik dünyalar peşinde değiliz; ayakları yere basan, günün her anında veya her ortamda kullanılabilen, ihtiyaçları doğru karşılayan ürünler yapmak, bunu giyilebilir kılmak ve her keseye uyması bizim marka olarak olmazsa olmazlarımız.

Koleksiyonlarınızda en çok hangi renk ve kumaşları kullanıyorsunuz?

Genelde siyah, taupe, yağ yeşili, haki, ekru gibi renkler ama pantonedeki ara renkler, sepia tonları… Kumaş olarak krep saten, deri, farklı işlenmiş likralı kumaşları kullanıyoruz. Asla vazgeçmediğimiz ve Rivus ile özdeşleşen ise deri; gerçekten de deri tasarımlar konusunda oldukça iddialıyız. Hatta bununla ilgili Leather Dimension adında bir kategori de yarattık ve oldukça iddialı, ses getiren özel bir video çekimi yaptık. Rivus Rising #rivusrising ismi ile çekilen bu video ile deri konusundaki iddiamızı ortaya koymakla beraber, zamansız, güçlü, kendine inanan, cinsiyetsiz kimliğimizi de sergiledik. Videodaki müzik de markamız için özel olarak hazırlandı. Bu markamız adına çok anlamlı ve özel bir çalışma oldu.

Böyle bir video hazırlama fikri nasıl doğdu?

Marka olarak her zaman alanımızda bir adım önden giden, ilham kaynağı olan bir kimliğe sahibiz. Söz konusu da artık hepimizin içinde olduğu dijitalleşme olduğunda bu zaten yapılması gereken bir çalışmaydı… Ben artık lansmanların dijitalleşmesi noktasında çok daha etkili olduğunu düşünüyorum; ki bu da markaları çağ olarak daha ileriye götüren bir yaklaşım. Çektiğimiz video ile sözlere gerek olmadan, hem tavır, hem de müziklerle felsefemizi, üretim kalitemizi, hayata bakış açımızı çok net ifade ettiğimizi aldığımız yorumlarla da gözlemliyoruz. Bu yönde farklı çalışmalar yapmaya da devam edeceğiz.

Sade ve özgün olmayı başaran stilin anahtarı nedir?

İçinde bulunduğunuz dönemi, zamanı, insanları doğru gözlemlemek, bununla beraber zamansız olmayı başarabilmek… Daha önce de değindiğim gibi giyilemeyecek parçalar ya da fanteziler yaratmaktan ziyade, giyilebilir, üstelik günün her anına ve her ortama uygun tasarımlara odaklanmak gerçekten çok değerli. Burada doğru işçilik, doğru malzeme seçimi, zamansız olmayı başarabilecek doğru bakış açısı başarının ana formülleri…

Pandemi süreci tasarımlarınızda farklılıklar yarattı mı?

Pandemi sürecinde, Rivus koleksiyonunda, ciddi anlamda, spor ürünler ve comfort ürünlere ağırlık verdik. Online satış sitemizin alt yapısı iyiydi ve oturmuştu. Fakat sitemizi daha da kapsamlı ve daha kolay kullanılabilen bir alışveriş sitesi haline getirmek için yeni yazılımlarla geliştirmeye yönelik çalışmalar yaptık. Her gün, her saniye yeni yeni ortaya çıkan online satış sitesi aktivasyonları ile update oluyoruz. “Bak, al ve çık.” mottosu ile easygoing bir site haline getirmeye uğraşıyoruz. Genel anlamda değişiklikten ziyade olanı geliştirmeye ve yenilemeye odaklandık. Dijital marketing ve pazarlama konusunda da gelişmek için hala uğraşıyoruz. Bir de gündemimize AR girdi; “arıtılmış gerçeklik teknolojisi”… Snapchat aracılığı ile alışveriş deneyimlerimize güncelleme getiriyor. Bununla beraber pandemi yeni sonbahar – kış 2021 / 2022 New Reset koleksiyonumuzun da ilham kaynağı oldu. Neden New Reset çünkü pandemi ile beraber alışkanlıklarımız değişti, yepyeni şeyler hayatımıza girdi, özetle yeni bir dönem başladı hayatlarımızda… Bunu da koleksiyondaki ürünlere, kullandığım renkler ve materyallere yansıtarak resmettim. New Reset koleksiyonumuzda, deri montlar, deri pantolonlar, şortlar ve etekler, baskılı supersize vatkalı tracksuitler, deri tulumlar, renkli oversize trikolarla kombinli pantolonlar, triksuitler, tshirtler ve bodyler olmak üzere toplam 60 parça yer alıyor. Alışılagelmiş ve değişmeyen renklerimiz olan siyah, haki, taba, mürdüm, taupe ve beyaz renklerinin yanı sıra ana temadan aldığımız ilhamla Covid – 19 yeşili, efervesan c vitamini turuncusu, vitamin d sarısı, cobalt mavisi, kara mürver pembesi gibi yepyeni renklere de yer verdik. Olmazsa olmazımız derinin dışınında, koton 3 iplik kumaşlar, şardonlu kumaşlar, waterproof baskılı paraşüt kapütoneli kumaşlar, baskı, aplik desenler, trikolar ve metal detaylar da kullandık.

Koleksiyonlarınızı kadın-erkek olarak ayırmak istemediğinizi vurguluyorsunuz. Cinsiyetsiz moda akımını destekliyorsunuz olarak değerlendirebilir miyiz bu yorumunuzu?

Hepimiz kabul etmeliyiz ki dünya değişiyor ve bu değişim de her zaman devam edecek. Önemli olan bizlerin de bu değişime adapte olabilmemiz. Ben her anlamda ayrımcılığa karşı bir bakış açısına ve duruşa sahibim. Stil anlamında da bunun kişinin kendini ifade etme sanatı olduğunu düşünüyor ve ezberlerin kendimizi ifade etmemize engel olduğuna inanıyorum. Kaldı ki pandeminin de oldukça büyük bir etkisi olduğunu gözlemleyerek artık herkesin daha özgür, daha konforlu giyinmek istediği, içlerindekini, hissettiklerini giyimine yansıtmak istediği bir dönemdeyiz. Ben bu sınırın incelmesinde bir sakınca bulmuyorum; göze estetik geldiği sürece, başkasının özgürlüğünü kısıtlamadığı sürece, herkes istediği gibi giyinebilir ve kendini stili ile ifade edebilir. Aksi takdirde dayatmalar ve ezberlerle yaşamaya mahkum olur, gelişmeyi ve yenilenmeyi ret ederiz. Oysa dünya tarihi boyunca özgür fikirler ve dimağlar sayesinde çağlar atlanmış, icatlar yapılmış, en önemli ve değerli sanat eserleri icra edilmiş.

Rivus’un 2021 / 2022 kış koleksiyonunda öne çıkan parçalar nelerdir?

Rivus’un kış 2021 / 2022 koleksiyonundaki ana teması New Reset… Bu koleksiyonu yaratırken ilhamımızı pandemi dönemiyle birlikte yaşadığımız tüm değişimlerden, hayatımızdaki etkisi daha da çok artan sosyal dijitalizmden ve değişen alışkanlıklarımızdan aldık. Covid – 19 ile birlikte gündelik yaşantımızdaki yeni değişimleri, koleksiyondaki tasarımlarımızda resmettik. Deri montlar, deri pantolonlar, şortlar ve etekler, baskılı supersize vatkalı tracksuitler, deri tulumlar, renkli oversize trikolarla kombinli pantolonlar, triksuitler, tshirtler ve bodyler olmak üzere bu koleksiyonda toplam 60 parça yer alıyor. New Reset FW 2021 – 2022 koleksiyonunun öne çıkanları ise deri tulumlar, renkli oversize trikolarımızla kombinli pantolonlarımız ve baskılı supersize vatkalı tracksuitlerimiz… Bu parçalar koleksiyonumuzu ve hikayesini tam anlamıyla resmediyorlar.

PAYLAŞ