Diyet Yapmadan Kilo Vermenin 10 Püf Noktası

Writer: NYX Magazine

Date: 31/12/2021

PAYLAŞ

DYT.EZGİ ŞEN

Diyet yapmadan, günlük beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmek ve yeni alışkanlıklar kazanmak kilo kontrolünüzü sağlamanıza yardımcı olur. Hem sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirebilir hem de kilo kaybı sağlayabilirsiniz. Diyet yapmadan kilo vermenin 10 püf noktası..

Porsiyonlarınızı Küçültün

Mutfağınızda kullandığınız tabakların, bardakların boyutlarını küçülterek diyet konusunda büyük bir adım atabilirsiniz. Küçük tabaklar kullandığınızda yemeğinizin porsiyonu gözünüze daha fazla gelir, dolu bir tabak yemek yemiş gibi hissedebilirsiniz. Psikolojik olarakta dolu bir tabak yiyor olmak sizi doyuracaktır. Küçük kaşıklar ile yemek yediğinizde yemeğinizi bitirme süreniz uzar. Böylece diyet yapmadan daha fazla besin tüketiminin önüne geçmiş olursunuz.

Doğru Karbonhidrat Kaynaklarını Tüketin

Karbonhidratları tamamen beslenmenizden çıkarmak yerine kontrollü ve doğru kaynaklardan karbonhidrat almaya özen gösterebilirsiniz. Karabuğday,ekşi mayalı ekmekler, tam buğday unlu ekmekler, kinoa gibi besinlere beslenmenizde yer verebilirsiniz.

Daha Fazla Sebze Tüketin

Tabağınızın yarısını sebzeler ile doldurabilirsiniz. Sebzelerinizi buharda haşlayabilir, soteleyebilir ya da fırınlayabilirsiniz. Sofralarınızda mevsim salataya yer vermeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz. Sebzeler yüksek lif ve su içeriğine sahip olduğu için daha az kalori alarak daha fazla tokluk hissi sağlamanıza yardımcı olur.

Uyku Sürenize Dikkat Edin

Düzenli uyku kilo vermenin en temelidir. Uykusuzluk vücutta ekstra bir stres durumu meydana getirir ve bununla beraber kortizol seviyeleri yükselir. Uykusuzluk, vücut yağ depolarını ve iştah mekanizmasını kontrol eden leptin ve grelin hormonlarının salınımında sorunlara yol açabilir.

Uykusuzluk ile iştahı ve besin alımını tetikleyen; grelin hormonunun seviyeleri artarken, tam tersi etkiye sahip olan, açlık duygusunu baskılayan; leptin hormonu seviyeleri azalır ve açlık duygusu bastırılamaz. Yeterli ve kaliteli bir uykunun bedeninize olumlu etkileri olacağını unutmayın.

Yavaş Çiğneyin

Beynimizin yemek yedikten sonra tokluk hissini algılaması yaklaşık 20 dakika sürmektedir. Bu yüzden yemeğinizi yaklaşık olarak 20 dakikada bitirmek sizin daha az besin ile daha tok hissetmenizi sağlayacaktır. Yemekleri çok çiğnedikçe beyin doygunluk sinyaline daha kolay erişir ve böylelikle besin tüketim miktarınız azalır.

Dengeli ve Yeterli Beslenin

Her öğününüzde protein, karbonhidrat ve yağ dengesini kurmaya özen gösterin. Kızartma, kavurma gibi yöntemleri tercih etmeyin. Yemeklerinizi buğulama,haşlama ya da fırında pişirme yöntemleri ile hazırlayıp tüketmeye özen gösterin.

Su Tüketmeyi İhmal Etmeyin

Kilogram başına en az 30-35 ml su tüketmelisiniz. Yeterince su içmemek kendinizi yorgun hissetmenize ve daha fazla besin tüketmenize neden olur.  Beraberinde metabolizma yavaşlar ve kilo kaybınız zorlaşır.

Besinlerin Gücünden Faydalanın

Tek çeşit beslenip, bazı besinlerden mucizevi etki beklemekten ziyade; metabolizmanızı hızlandıracak, sindirimi kolaylaştıracak besin desteklerinden faydalanın. Günlük rutininizde bitki çaylarına, yemeklerinizde baharatlara olabildiğince yer vermeyi unutmayın.

Hareket Etmeye Özen Gösterin

Her gün düzenli olarak spor yapmasanız bile hareket halinde olmaya özen göstermelisiniz. Bisiklet sürebilir, dans edebilir,yüzebilirsiniz. Nabız atışlarınızı hızlandıracak bir aktivite içerisinde bulunmaya gayret etmelisiniz.

Ayaküstü Atıştırmalıklara Dikkat

Gün içerisinde ki ufak tefek atıştırmalıklarınıza dikkat edin, ayaküstü atıştırılan yiyeceklerin kalorileri hesaba katılmıyor gibi düşünülse de unutmayın ki damlaya damlaya göl olur. Özellikle bu tarz atıştırmalıklardan uzak durmayı kendinize prensip edinin.

PAYLAŞ