Bize Eğitim Yetmez, Çalışmak da Lazım

Writer: Aslı Eren

Date: 18/04/2022

PAYLAŞ

Hep ne diyorduk? Yurtdışı eğitim artık bir ayrıcalık değil, bir gereklilik. 15 yıldır yurt dışı eğitim sektöründe aktif çalışan biri olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim; gün geçmiyor ki bir şeyler değişmesin! Eskiden parası olan dil öğrenmek için bize gelir, biz de büyük bir titizlik ve heyecanla işlemlerini yapardık. Bol vaktimiz vardı. Çünkü yurtdışında bu eğitimi alabilecek çok kişi yoktu. Şimdi ise İngilizce bilmek bir lüks olmaktan çıktı ve tamamen bir gereklilik haline geldi. Hatta iyi bir kariyer için İngilizce bilmek neredeyse zorunlulukken, üçüncü bir dil gereklilik oldu.

Hal böyleyken de yurt dışı eğitim için farklı alternatifler oluşmaya başladı. Artık sadece çok parası olan değil, bu işe gönlünü vermiş yeterince istekli ve bir şekilde bütçesini organize edebilenler de yurt dışına gidip eğitim alabiliyor. Bunun bir nedeni de yurtdışında dil eğitimi alacak öğrencilerin bazı ülkelerde eğitim alırken bir yandan da çalışabilme imkanlarının olması.

Biz de bu yazımızda hem eğitim alıp hem de çalışabileceğiniz ülkeleri sizin için derledik…

İrlanda;

İrlanda özellikle son yıllarda yurt dışı eğitim için en çok tercih edilen ülkelerden biri haline geldi. Ana dilinin İngilizce olması, İngiltere’nin aksine Sterlin yerine Euro kullanılıyor olması, okulların daha butik ve Dublin’in mükemmel bir öğrenci şehri olması İrlanda’yı ülke olarak ön plana çıkardı.  Bu çıkıştaki en büyük sebeplerden biri de şüphesiz eğitim alırken verilen çalışma hakkı!

İrlanda’da dil eğitimi alırken çalışmak isteyen öğrencilerin minimum 25 haftalık tam zamanlı bir dil eğitim programına kayıt olmaları gerekiyor. Okuldan arda kalan zamanlarda haftada 20 saat ile sınırlı olarak öğrencilerin çalışma hakkı bulunuyor. 25 haftalık eğitim programına yazılan öğrenciye 8 aylık vize veriliyor ve kurs sonrası 2 aylık süreleri yaz tatiline denk gelirse bu sürede tam zamanlı çalışabiliyorlar. Okulların ya da acentelerin öğrencilere iş bulma yetkisi yok; fakat birçok okul öğrencilerin iş bulabilmesini kolaylaştırmak adına workshoplar düzenliyor ve CV hazırlama teknikleri gibi ücretsiz ek dersler sunuyor. Öğrencilerin iş bulabildikleri sektör ise genelde hizmet sektörü. İngilizce seviyelerine bağlı olarak restoran, cafe, mağaza ve marketlerde iş bulabiliyorlar. Özellikle Dublin birçok butik ve sevimli kahve dükkanına ev sahipliği yapan bir şehir. Şanslıysanız İrlanda’nın meşhur çikolata mağazası Butlers’ da bile iş bulabilirsiniz, ama alınacak kilolardan biz mesul değiliz J

İrlanda’ nın sınır kapıları uzun süredir açık ve vize başvuruları devam ediyor. Okul ödemelerinin vize başvurusundan önce yapılması gerekiyor. En önemli konu şu anda başvuruların çok fazla sayıda olması ve vizelerin çok uzun sürede sonuçlanması. İrlanda’ da eğitim almak istiyorsanız vize başvurunuzu yaptıktan sonra 3 ay beklemeyi göze almanız gerek. Fazla başvuru nedeni ile konaklamalar da oldukça kısıtlı. Vizeniz çıktıktan sonra okulunuzun size konaklama bulabilmesi için biraz daha beklemeniz gerekebilir. Bu durumda ne diyoruz; ne kadar erken başvuru yaparsanız o kadar şanslısınız!

Avustralya;

Birçok insanın rüyası değil mi Avustralya’da yaşamak? Özellikle de Türkiye’nin soğuk kış aylarında Sydney ve Gold Coast sahillerinde insanların beyaz kumlarda güneşlenip masmavi denize girdiklerini düşününce kafalarda hemen planlar oluşmaya başlamıyor mu? Orada kalıcı yaşar mısınız bilemeyiz ama İngilizce öğrenmek ya da dilinizi geliştirmek isterseniz Avustralya kapılarını açtı ve sizi bekliyor J

Avustralya’da eğitim alırken yasal olarak çalışabilmek isterseniz öğrenci vizesi almanız gerekiyor, bunun için de 3 ayın üzerinde bir kursa kayıt olmalısınız. Okulların birçoğu minimum 4 aylık kurs ile kabul etmekte. Normalde yasal çalışma hakkı haftada 20 saat olarak belirlenmişken Avustralya hükümeti şu anda saat limitini kaldırmış durumda. Gene de okula tam zamanlı devam etmeniz gerektiği için işinizi okulunuza göre ayarlamanız önemli. Öğrencilerin, diğer ülkelerde olduğu gibi, burada da işlerini kendileri bulmaları gerekiyor. Gene birçok okul farklı workshop ve ek derslerle öğrencilerin iş bulmalarına destek oluyor. İşler genelde hizmet sektöründe olmasına rağmen özellikle kendinizi geliştirdiğiniz alanlarda da İngilizce seviyenize bağlı olarak iş bulma şansınız yüksek.

Avustralya öğrenci vizeleri başvurduğunuz tarihten itibaren ortalama 4-8 hafta içerisinde sonuçlanıyor Burada önemli olan nokta diğer ülkelerin aksine ilk vize kabulünüzün okul tarafından verilmesi. Avustralya’da okullar seviyelere (level) ayrılmış durumda ve vize alabilmeniz için Level 1 olan bir okula gitmeniz kesinlikle daha avantajlı. Level 1 kategorisindeki okullar başvurunuzu aldıktan sonra sizden ek belgeler isteyerek vize için uygun olup olmadığınızı değerlendiriyor. Olumlu gördüğü takdirde okullar vizeden önce ödemeyi alıyor ve size başvuru için gerekli COE belgesini iletiyor. Sonrasında içiniz rahat bir şekilde başvurunuzu yapabilirsiniz J Avustralya’da vizeniz bittikten sonra Türkiye’ye dönmeden yeni bir eğitim programına katılarak vizenizi uzatabilirsiniz.

Malta;

İtalya’ nın güneyinde, sevimli bir ada olan Malta İngilizcesini geliştirirken bir yandan güzel bir tatil yapmak isteyen öğrenciler için çok ideal! Bir süredir, bu turistik cennette dil eğitimi alan öğrencilere çalışma hakkı da tanınıyor! Malta’ da eğitim alırken çalışabilmeniz için minimum 6 aylık bir eğitim programına dahil olmanız gerekir. Bu sürenin ilk 3 ayında çalışamıyorsunuz, 3 aylık eğitiminizi tamamladıktan sonra ise haftada 20 saat yasal çalışma hakkınız başlıyor. Malta oldukça turistik bir ada olduğu için öğrenciler genelde iş bulmakta çok zorlanmıyorlar. Yine dil seviyelerine bağlı olarak farklı otel, restoran ve cafelerde iş bulabiliyorlar. Malta vizeleri ortalama 1 ay içinde sonuçlanıyor. Malta’ da iki farklı dil konuşuluyor; Maltaca ve İngilizce. Genelde halkın çoğunluğu İngilizce biliyor ve özellikle yabancılarla iletişimde İngilizceyi tercih ediyor. Bu nedenle biraz İngilizceniz varsa iş bulma şansınız da yüksek J

Dubai;

Son rotamız ise yurt dışı eğitim sektörüne yeni katılmasa da yıldızı yeni parlayan ülkemiz Dubai! Dubai son yıllarda iş dünyasının, kültürün ve turizmin başkenti haline gelmiş durumda. Dubai’de konuşulan dil Arapça olmasına rağmen özellikle çok fazla uluslararası insana ev sahipliği yaptığı için İngilizce kullanımı çok yaygın. Birçok ülkede vize alırken yaşanan problemlerin Dubai’ de olmaması da burayı oldukça cazip kılıyor. Tercih edilmesinin en büyük sebeplerinden biri ise yine eğitim alırken yasal çalışma hakkının veriliyor olması. Hatta diğer ülkelere göre ufak bir avantajı daha var; yasal çalışma hakkı alabilmeniz için 3 aylık bir eğitim programına kayıt olmanız yeterli. Sonrasında size 1 yıllık oturum ve çalışma hakkı veriliyor. Bu 3 aylık kursunuz sonrasında Dubai’de dilediğiniz gibi kalabilir ve çalışabilirsiniz anlamına gelmese de eğitiminiz sonrası kursunuzu uzatabiliyorsunuz ya da mevcut çalıştığınız iş yeri size sponsor olursa yasal olarak çalışmaya devam edebiliyorsunuz. Dubai’ de birçok farklı iş imkânı var; İngilizceniz düşük seviyede ise hizmet sektöründe iş bulmak çok daha kolay. Ama İngilizceniz daha ileri seviyede ise kendi alanınızda da iş bulma imkânınız oldukça fazla. Dubai’ye öğrenci olarak vize alım süreci ortalama 1 ay. Eğitim planlarını yapmakta geç kalan ve bir an önce gidip eğitim ve çalışma hayatına başlamak isteyen öğrencilerimiz için ne kadar ideal olduğunu söylememize gerek yok J (Dubai ile ilgili daha detaylı bilgiye bir önceki yazımızdan da ulaşabilirsiniz, linkini buraya bırakıyoruz; https://nyxdergi.com/yurt-disi-egitimde-yeni-rota-dubai/ )

Yazımızın başında eğitim alırken bir yandan yasal çalışma hakkınızın olmasının özellikle masraflarınızı azaltmak konusunda etkili olduğunu söylemiştik. Yine de tek avantajını buna indirgersek haksızlık etmiş oluruz. Çünkü çalışmak aynı zamanda hayatın içinde olmak demek! Her zaman belirttiğimiz gibi; dili konuşulduğu ülkede öğrenmek çok önemli. Ama dili sadece sınıfta öğrenemezsiniz, mutlaka hayatın içine karışmalı ve hatta mümkünse o şehre ait bir insan gibi yaşamalısınız. Ne kadar çok insanla konuşursanız o kadar dilinizi pratik etme şansı bulacak ve o kadar gelişeceksiniz. Çalıştığınız takdirde ise başkalarıyla bolca iletişimde olacağınız kesin!

Yazımızda yer verdiğimiz bu muhteşem 4 destinasyonla ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz email adresimizden de bize ulaşabilirsiniz!

PAYLAŞ