Özgür Ruh ve Sokak Giyimi

Writer: Burçin Yaşar Üner

Date: 18/04/2022

PAYLAŞ

Seyhan Selçuk / Bad Bear Markası Kurucusu

Röportaj: Burçin Yaşar Üner / [email protected]

1984 İstanbul doğumluyum. Kendimi bildim bileli perakende alanında çalışıyorum Açıkçası titiz ve çalışkan bir yapım olduğu için hangi şirk ette çalışırsam çalışayım takdir gördüm ve başarılı oldum. Ülkenin ve çalıştığım şirketlerin kendi iç dinamikleri nedeniyle yaklaşık 10 yıl önce bir işsizlik dönemim oldu, işte tam da burada hayatımın rotasını değiştirmeye karar verdim ve bugün Türkiye’de kendine yer edinmiş ve dünyaya açılmaya hazırlanan Bad Bear markasını yarattım. Tabii ki bunu tek başıma yapmadım. Etrafımda bana destek olan dostlarım, endüstrinin önde gelen duayenleri, arkadaşlarım Hepsine minnet borçluyum. Seyhan Selçuk ile markasının hikayesini ve tasarımlarının felsefesini konuştuk.

Sizi girişimci olmaya iten sebepler neydi? Nasıl karar verdiniz?

İşsizlik dönemi içindeyken, daha doğrusu iş arayışlarım sürerken, tercih yaptığım dönemlerde tekrar baştan başlamak, tekrar yeni bir yapıyı anlamaya çalışmak gibi notlar kafamın içinde döneniyordu. Tam bu esnada Türkiye’ye bir marka katacağım diye yola çıktım ve başarılı da oldum.

Markanızı oluşturma süreciniz nasıl ilerledi? Çevrenizden nasıl tepkiler aldınız?

Malum herkesin olduğu gibi etrafımda hem stabil ve az risk almaya gayret eden dost ve arkadaşlar olduğu gibi, biraz daha risk alabilen müteşebbis ruhlu dost ve arkadaşlar da vardı. Kimisi stabil hayatı önerirken çoğu beni daha iyi tanıdıkları ve aslında başarmak için gereken ne varsa yapacağımı daha iyi bildikleri için desteklediler. Aslında çok inanarak başladım ve öğrenmek için de ciddi bir efor sarf ettim. Zorlu dönemler oldu tabii, fakat buralarda da hem kendi içimden gelen motivasyondan hem de çevremden gelen destekten güç alarak, çözüm geliştirmek ve sorunları kökten çözebilmek için savaştım.

Kısa sürede çok büyük satış rakamlarına ulaştınız. Başarılı olmanızın sırrı nedir?

Açıkçası birden çok şey var, öncelikle tabii ki inanmak gerekiyor. Hem kendinize hem projenize
inanmalısınız diye düşünüyorum. Elbette ki ikinci çalışmak alıyor. Ben ruhunda çalışkan bir insan
olduğum için bir yandan öğrenmek için k oştururken, eş zamanlı olarak da yeni şirketimizin fiziki olarak operasyonunu da yürütüyor ve de yönetiyordum.
Birden çok koltuğun görevini üstleniyor, hiç sızlanmadan emin adımlarla yürüyordum. Tökezlediğim ya da takıldığım zamanlarda biraz önce de belirttiğim gibi etrafımda bulunan duayenlerle fikir alışverişleri yapıyor, okuyup öğrenerek tüm bilgileri harmanlıyor ve bir yol çiziyordum.
Anlayacağınız hedefime gidecek yolda beni hiçbir şeyin yıldırmasına izin vermeyen bir azimle devam ettim. Emek ve inanç olmadan başarılı olmanın zor olduğunu düşünüyorum. Son olarak ise hayallere değinmek istiyorum. Ben bir marka yaratıp Türkiye ve dünyada bilinmek istiyordum. Oysa ki zaman zaman gördüğüm gerçekler aslında marka olmak hayalimden vazgeçip, örneğin fason üretim yapıyor olsaydım daha hızlı para kazanabilirdim, çünkü benim şirket kurduğum dönemlerde Türkiye bu konuda oldukça önemliydi dünya sıralamasında, gerçi hala öyle ama rekabet her geçen gün artıyor. Özetle, öncelikle inanç, sonra yılmadan çalışma ve hayal edilen hedefe doğru emin adımlarla yürümek olabilir başarımın sırrı diye düşünüyorum.

Koleksiyonlarınız için nelerden ilham alıyorsunuz?

Çok araştırıyorum, özellikle dünya trendleri nereye gidiyor, hangi renkler, hangi modeller gelecekte bizi bekliyor. Geçmiş ne idi, nasıl şekil değiştiriy or gibi başlıkları düzenli olarak farklı farklı kaynaklardan izliyorum. Ek olarak uluslararası fuarlara, toplantılara ve heyetlere katılarak içinde bulunduğum endüstrinin gidişatını fiziksel olarak da izliyorum. Bizim genel konseptimizde özgür ruh ve sokak giyimi var malum, o nedenle sokakta olanları da farklı bir gözle izliyorum. Bazen farklı bir semte dahi gittiğimde etrafımda bulunan tüm insanların giyim kuşamını deta ylıca incelerken buluyorum kendimi. Tüm bu izlediklerimi, okuduklarımı hatta sektör oyuncularıyla konuştuğum başlıkları konseptimize uygun şekilde biraz da doğadan esinlenerek harmanlıyorum. Genç ve başarılı bir tasarım ekibim var, onlarla koleksiyonları tartışırken büyük haz alıyorum. Hep birlikte uzun değerlendirmeler sonucu koleksiyonu tamamlıyoruz.

Koleksiyonunuzda İlkbahar Yaz 22 sezonu için öne çıkan renkler, desenler, formlar neler olacak?

Bu sene bizi çok renkli bir yaz bekliy or, öncelikle bunu söyleyebilirim. Desenlerde bu yıl adımızın da içinde bulunan doğanın vazgeçilmezi hayvanlarımızı göreceksiniz. Standart diyebileceğim düz renkten oluşan sade seven takipçilerimizi de unutmadık ama koleksiyonun büyük bölümünde baskılı ve çok renkli tasarımlarla karşılaşacaksınız. Gerisi sürpriz olsun , zaten yakın zamanda hep birlikte gerek fiziki gerekse online reyonlarda izliyor olacağız.

Ürünleriniz hangi mecralarda, nerelerde satışa sunuluyor?

Bizim satış kanalımız birden çok kolda hizmet veriyor. Öncelikle tabii ki 2021 yılında başlattığımız mağazalarımızdan bahsetmek istiyorum. Şu anda İstanbul ve Trabzon’da birer tane mağazamız var ama 2022 ilk yarıyılında Antalya ve Ankara’yı da ekliyoruz. Dolayısıyla 4 mağazamız ile hizmet veriyor olacağız. Buna ek olarak Türkiye’nin her ilinde köklü bayilerimiz var ve markamıza her ilden kolaylıkla ulaşılabiliyor. Ayrıca bir diğer satış mecramız ise birden çok markanın satıldığı zincir mağazaların hemen hemen hepsinde satıştayız. Son olarak ise online kısım var tabii, özellikle pandemi süreciyle büyük gelişim kaydeden online satışlarda da hem kendi internet sitemiz hem de Türkiye’nin tüm pazaryerlerinde ürünlerimiz satışa sunuluyor.

Bundan sonrası için yeni hedefleriniz var mı?

Tabii olmaz mı😊 Kendi mağazalarımızı daha yaygın hale getirmek için bir planlama yaptık ve sağlam
adımlarla bu yönde ilerliyoruz. Ek olarak ise 2022 yılı itibariyle başlayıp önümüzdeki 3 yıl içinde hedef ülkeler başta olmak üzere dünyanın birçok yerine ihracat yapmayı planlıyoruz. Yurtdışında da Türkiye’de oluşturduğumuz satış ağına benzer bir yapıyı ülkelerin kendi dinamiklerine göre bölgesel farklılıklar içerir biçimde kurguluyoruz. Yakın gelecekte artık yurtdışında da bilinen ve tercih edilen bir marka olmayı yürekten istiyorum.

PAYLAŞ