Zaxi’den Yaza Özel Tarifler

Writer: NYX Magazine

Date: 21/04/2022

PAYLAŞ

Havalar ısınmaya başlarken daha hafif ve doyurucu yiyecekler hepimizin favorisi haline geliyor. Soğuk çorbalar, zeytinyağlılar, salatalar ve meyve ağırlıklı lezzetler ise yazın vazgeçemediklerimizden… Hilton misafirperverliği ve “nitelikli yemek” deneyimini buluşturan Zaxi Restaurant, Baş Aşçı Arif Kemal Doğan’ın yaza yakışan çok özel iki tarifini paylaşıyor. 

Hilton Istanbul Maslak bünyesinde yer alan ve ‘Şehrin En İyi Otel Restoranı’ ödülüne sahip Zaxi Restaurant, ödüllü Baş Aşçısı Arif Kemal Doğan’ın birbirinden özel yaz tariflerini paylaşıyor. Domates ve Karpuz Gazpacho ve bahar yeşillikleri, pesto sos ve renkli mini domatesler ile hazırlanan taptaze tat, Manda Mozzeralla Terin tarifi…

Serinleten Tat: Domates ve Karpuz Gazpacho

Fesleğen ile Marine Karides, avokado ve çıtır nohut ekmeği

Malzemeler:

500 gr: olgun roma domates (dörde bölünmüş)

200 gram çekirdeksiz karpuz (küp şeklinde doğranmış)

12 ml: gram şarap sirkesi

8 gram: deniz tuzu

75 gram: beyaz soğan (doğranmış)

90 gram: kırmızı dolmalık biber (küp doğranmış)

60 gram: kiraz domates (doğranmış)

40 gram: sızma zeytinyağı

3-4 yaprak fesleğen

30 gr: tost ekmeği

1 diş: Sarımsak

Gazpacho’nun yapılışı:

Zeytinyağı hariç bütün malzemeler blenderden çekilir ve süzdürülür, zeytinyağı ilave edilir, çırpma teli ile yavaş bir şekilde karıştırılır ve soğuk dolapta bekletilir. (soğuk bir şekilde servis edilmesi önemli)

16 adet: orta karides

3-4 yaprak: fesleğen

2 gr: taze kişniş

20 gr: havuç

1 adet: defne yaprağı

1 çay kaşığı: tane kimyon

30 gr: soğan

4/1 limon

Tuz

Yapılışı:

Karidesler temizlenir, kaynayan suyun içine tuz, defne yaprağı, soğan, limon, havuç, tane biber, maydanoz sapı, tane kimyon ilave edilir biraz daha kaynatılır ve tencerenin üzerine uygun bir süzgeç konularak karidesler poşe sisteminde haşlanır.

Gazpacho ile birlikte servis edilir.

Yaza yakışan taptaze bir lezzet: Manda Mozzeralla terin

Bahar yeşillikleri, pesto sos, renkli mini domatesler ile

Et domates: 600 gr

Sarı çeri domates:

Mini mozzeralla: 400 gr

Sarımsak: 2 diş

Parmesan peyniri rende: 40 gr

Fesleğen: 5 gr

Zeytinyağı: 40 ml

Balzamik sirkesi: 20 ml

Tuz

Yapılışı:

Domateslerin kabukları soyulur, dörde bölünerek et kısımları çıkartılır, çıkartılan kısımlar tepsiye dizilir üzerine 8 -10 yaprak fesleğen, 1 diş sarımsak, 10 ml zeytinyağı, tuz ve şeker serpilerek 75 derece fırında 3,5 – 4 saat kontrol ederek kurutulur. Domateslerin iç kısımları süzme torbasından süzdürülerek suyunun çıkması sağlanır.  Yaklaşık 200 ml kadar domatesin suyu ısıtılır ve içine 2 yaprak jelatin ilave edilir, ılık şekilde bekletilir. Mozzeralla peynirleri 4 -5 yaprak fesleğen ve tuz ile marine edilir. Terin kabının içine streç film yerleştirilir ve fırında kuruttuğumuz domatesler düzgün bir şekilde yerleştirilir. Mozzeralla peynirleri terin kabına 3/1 dolacak şekilde doldurulur ve üzerine fesleğen yaprağı ile birlikte ılık bellettiğimiz domates suyunun bir kısmı eklenir. Bu işlem tekrarlanarak işlem tamamlanır. Üst kısmı kalan kuru domatesler ile kapatılır ve streç filmin sarkan kısımları ile kapatılarak üzerine bir ağırlık koyularak soğuk dolapta bir gün bekletilir.

Hazırladığımız terin kabından çıkartılıp, dilim dilim kesilerek, mevsim yeşilliği, pesto sos, balzamik sos ve renkli domatesler gibi ürünler ile zevkinize göre servis edebilirsiniz.

PAYLAŞ