Bilgelik ve Enerjinin Rengi; Turuncu

Writer: Emine Akca

Date: 09/08/2022

PAYLAŞ

Renklerin hayatımızdaki yeri, çok fark edilmese de oldukça önemli. Sevdiğimiz renkler kişiliğimizi yansıtır. Kıyafetlerimizde, makyajımızda, dekorasyonda kullandığımız tonlar psikolojimizi etkileyen ve biraz da bizi ele veren unsurlardır.

Turuncu kelimesinin sonbahar ve kış meyveleri olan turunçgillerden esinlenerek oluştuğunu biliyorsunuzdur. Her ne kadar kış meyvesi rengi olsa da aynı zamanda güneşin ve günbatımının da rengidir. Bu nedenle sıcağı ve rahatlamayı da getirir.

Sarı ile kırmızı rengin karışımından oluşan, son derece canlı ve enerji veren bir renk olan turuncu sanat alanında çok kullanılmıştır. Özellikle Van Gogh ve Paul Cezanne tablolarında bu canlı renge fazlaca yer vermişlerdir.

Dışadönük, sosyal insanların da rengidir. Cesaret, canlılık, heyecan, umut ve mutluluğu da simgeler. Asla yılgınlığa kapılmayan ve yaşanan olumsuzluklara rağmen umudunu yitirmeyenlerin rengidir. Kraliyet armalarında çoklukla bulunmalarının nedeni belki de budur.

Çok dikkat çekici bir renk olduğundan özellikle oyuncak ürünlerinde sıklıkla kullanılır.

Enerji yayma potansiyeli olan turuncunun aynı zamanda iştah açma, yeme isteğini artırma gibi etkisi de vardır. Turuncu renkli ortamlarda daha neşeli ve canlı oluruz. Bu nedenle pastel tonları evlerde mutfak, restoranlarda ise masa ve duvar dekorasyonlarında kullanılabilir. Aynı zamanda acele etme, hızlı davranma isteğini körüklemesi turuncunun fastfood restoranlarında bolca kullanılmasının nedenidir.  

Renklerin anlamları tonlarına göre de değişiklik gösterir. Koyu, adeta kırmızıya yakın bir turuncu kızgınlık, stres kaynağı düşüncelerin açığa vurulduğunu gösterir. Arzu, şehvet, öfke ve harekete geçme duygusunu tetikler.

Açık tonlarda, altın rengine yakın turuncu ise bilgelik, itibar ve saygınlık demektir. Budist rahiplerin turuncu giysileri aydınlanmayı ve mükemmelliğin en yüksek mertebesini simgeler.

Hayata olumlu bir bakış açısı kazandırdığından motivasyonu artırmak için de tercih edilebilir.

Turuncuyu seven ve sıklıkla kullanan insanlar dışa dönük, daha neşeli, daha pozitiftirler. Güven verirler. Sosyal yönlerinin kuvvetli olması nedeniyle, daha çok insanlarla iletişim kurmayı gerektiren meslekleri tercih edebilirler. Yaratıcı olmanın yanı sıra problemlerin çözülmesi gerektiği dönemlerde kıyafetlerde veya dekorasyonda kullanılabilir. Güven uyandırdığı için ikna gerektiren durumlarda giyildiğinde karşıdaki insan üzerinde olumlu etki bırakacaktır.

Sağlık üzerinde de etkileri olduğu bilinmektedir. Solunumu artırır, böylece ciğerlerin genişlemesine yardımcı olur. Raşitizim ve kemik erimesinde yavaşlatıcı özelliği olduğu, spazmlara karşı rahatlatıcı bir etki yarattığı, kalsiyum emilimine yardımcı olduğu, nabzı hızlandırdığı, stresi azalttığı için panik atak hastalığının iyileştirilmesinde kullanıldığı bilinmektedir.

Turuncu 2022 yaz sezonunun moda renklerinden de biri. Bu sezon pembe, kırmızı ve yeşil ile birlikte kombinlerini sık sık göreceğiz. Yaz sezonunuz turuncu gibi, enerjik, ikna edici ve güven içinde geçsin.

Sevgiyle kalın…

PAYLAŞ