Keyifli bir Alışkanlıkla Kendinizi Şımartın

Writer: NYX Magazine

Date: 30/07/2022

PAYLAŞ

Muhteşem aromaları ve sağlığa faydalarıyla gün içindeki zindeliğimizi ve enerjimizi korumamızı sağlayan kahve; damak zevkine göre kararında tüketilirse keyifli bir alışkanlık olarak hayatımızda yer alıyor

 Kahve hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldiyse, biraz daha özeni hak ettiğini düşünenler; eğlenceli ve keyifli bir demleme yöntemi olan chemex ile denemeye ne dersiniz?

Nitelikli bir kahve içmek için öncelikle çekirdek seçimini doğru yapmak gerekiyor. Romm Coffee, yetiştiği bölgenin en iyi çekirdeklerine sahip kahveyi, doğru ve kıvamında kavurarak sunuyor.  Çekirdek seçiminden sonra ise demleme ekipmanları ve doğru kullanılması geliyor.

Nitelikli kahve markası Romm Coffee; farklı çekirdeklerden oluşan seçenekleri ve her zaman yanınızda bulunduracağınız pratik filtre kahveleri ile dijital satış platformlarında yer alıyor.

Pek çok kahve işletmelerinde de kullanılan Romm Coffee; ‘Ev Baristaları Eğitimi’ ile gerçek kahve tutkunlarına ulaşılabilir pratik demleme yöntemlerini öğreterek doğru çekirdek, doğru kahve ve üst seviyede lezzet sunmayı hedefliyor. Chemex demleme yöntemi hakkında pratik bilgileri Romm Coffee kurucusu Ayhan Mortepe’den öğreniyoruz.

“Chemex’i Alman kimyager Peter Schlumbohm , 1943 yılında icat ettiğinde en popüler ekipmanlardan olacağını tahmin etmemişti herhalde.  Pour Over adıyla da geçen Chemex; kimyagerin laboratuvarda kullandığı, yüksek ısıya oldukça dayanıklı olan borosilikatlı özel bir cam huni ve deney şişelerini birleştirerek oluşturduğu bir tasarım.  Bu tasarıma geniş bir hava kanalı da ekleyerek, hazneye su eklendiği sırada içerideki havanın rahatlıkla dışarı çıkmasını sağlıyor. Orta kısım, yani boğum bölümünün altındaki çıkıntı “belly button” olarak adlandırılmaktadır ve bir ölçüm alanı olarak kullanılır.

2-3 kişilik bir kahve yapmak için; 40 gram kahve, kaynamış su, iyi bir tartı ve tabii ki de bir Chemex ve filtresine ihtiyacınız var.

Chemex demlerken damak tadınıza göre su-kahve oranı ile oynayabilirsiniz. Ama bizim önerimiz 1/14 gibi bir oran kullanmanız. Yani bu da demek oluyor ki 40 gram kahveniz var ise 560 mililitre suyunuzun olması gerekiyor. Suyu dökmek için biz ‘swan neck’ ismi verilen ocak üstü tipinde kettle’lar kullanıyoruz. Kettle’ın ağız kısmı aşağıdan kıvrılarak geldiği için eşit debide su dökmenizi ve döktüğünüz suyu da kontrol edebilmenizi sağlıyor. Ama evinizde herhangi bir çaydanlık ile de benzer bir demleme standardı yakalayabilirsiniz.

Öncelikle kağıt filtreyi elimizle üç yaprağı bir kenarda, diğer tek yaprağı da öteki kenarda olmak üzere ayırdıktan sonra ağızlık olan kısmına üç yapraklı kısmı denk getirip elimizle yerleştiriyoruz. Kalın olan tarafı buraya denk getirmemizdeki amaç ağız kısmından suyun kaçış ihtimalini ortadan kaldırmak.

Sonraki adımda ise kağıt filtreyi, sıcak su yardımıyla iyice ıslatıyoruz. Bu işlemin de üç temel amacı var. Chemex’i ısıtmak, filtreyi yapıştırmak ve kağıt filtrenin sahip olacağı kuru kağıt tadını ortadan kaldırmak.

Sonrasında Chemex bir kenarda beklerken, ayırdığımız taze kavrulmuş 40 gram kahveyi elektronik bir öğütücü veya bir el değirmeni yardımıyla sofra tuzu kıvamında öğütüyoruz. Eğer önceden öğütülmüş bir kahveniz varsa 4 çorba kaşığı kahve aşağı yukarı 40 grama tekabül edecektir.

Chemex’in içerisindeki suyu boşalttıktan sonra öğütülmüş kahvenizi filtrenin içine dökebilirsiniz. Chemex’i sağa sola yavaşca sallayın. Bu sayede kahvenin yüzeyini eşitlemiş olacaksınız. Su dökmeye başlamadan önce tartının ‘0’ olduğuna emin olun

İlk aşamamız “blooming” yani kahvenin içerisindeki gazların ortaya çıktığı “uyanma” süreci. Burada amaç bütün taneleri ıslatıp su ile genleşmelerini sağlamak. Ortadan dışarıya spiral hareketlerle suyumuzu dökmeye başlayabiliriz.

Toplamda 3 döküşte 560 ml su dökecek şekilde ayarlayın, süreniz 4-6 dakika arasında olacaktır. Eğer daha erken bir sürede biterse, kahvenizin “under extraction” yani  tam olarak çözünmediğine işaret eder ve yüz buruşturucu düzeyde ekşi tatlar verir. Bu kahvenizin olması gerekenden fazla kalın öğütülmüş olduğuna veya suyunuzun düşük ısılarda olmasına işarettir.  Eğer süre 6 dakika üzerine çıkarsa,  burada da ya kahveniz olması gerekenden daha ince öğütülmüş veya su sıcaklığınız olması gerekenden yüksektir anlamına gelir. Ortalama su sıcaklığınız 90-94 derece arasında ve öğütme seviyeniz Comandante 27-32 Klik arasında olmalıdır.

Karmaşık gibi görünen ama bir iki denemeyle çok kolay ve zevkli olduğunu anladığınız bu yöntemle siz de kendi baristanız olabilirsiniz. Chemex ile kahvenin tüm aromalarını tertemiz bir şekilde alabileceğiniz kahveniz hazır. Afiyet Olsun.

PAYLAŞ