Gaziantep’in Kutnu Kumaşı, Dior’un İlkbahar – Yaz 2023 Koleksiyonunda

Writer: NYX Magazine

Date: 08/08/2022

PAYLAŞ

Gaziantep’in unutulmaya yüz tutmuş bir değeri olan kutnu kumaşını yeniden hayata döndüren Kutnia markası, uluslararası bir başarıya imza attı. Dünyaca ünlü Dior modaevi, son koleksiyonunda (Dior Erkek İlkbahar/ Yaz 2023) Kutnia’nın ürettiği kutnu kumaşını (Kutnia Crafted Fabric) kullandı. Bunun yanı sıra, Dior, sosyal medya hesaplarında kutnu kumaşının tekniği, önemi ve tarihi üzerine Gaziantep’te çekimlerini gerçekleştirdiği bir video yayınladı.

16. yüzyılda Osmanlı saraylarında kullanılan kutnu kumaşı, tüm zamanların en parlak kumaşlarından biri olarak biliniyor. İpek ve pamuğun elle dokunması sonucu üretilen kutnu kumaşı, genellikle çizgili ve renkli tasarımlarla karşımıza çıkıyor. Kutnu kumaşını bölgedeki diğer dokuma kumaşlardan ayıran, Gaziantep’in tarihsel önemi. İpek Yolu üzerinde olan kent, tarih boyunca yerel pamuk ile bölgeden geçen tüccarların taşıdığı ipeğin birbirine karışarak yepyeni bir kumaş ortaya çıkarmasına zemin hazırladı. 

Bir sosyal sorumluluk projesi olarak yolculuğuna başlayan Kutnia markası, kurucusu Julide Konukoğlu’nun inisiyatifiyle kutnu kumaşını, dokuma tarzını değiştirmeden, zamana uygun bir hale getirerek ve geliştirerek dünyaya tanıtmayı hedefliyor. Kutnia, önceleri eni dar olduğu için kullanım alanı kısıtlı olan bu kumaşı genişletip dikişe elverişli bir hale getirerek yola çıktı. Kutnu üretim zanaatına büyük önem veren markanın ürettiği kumaşlarda ise her ustanın kişisel imzası bulunuyor.

PAYLAŞ