Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin “Unutma, Umutla” Sergisi

Writer: NYX Magazine

Date: 30/09/2022

PAYLAŞ

Sanatçı Defne Özyürek’in “Unutma, Umutla” sergisi 2 Ekim tarihinde Adas Sanat Merkezi’ndegerçekleşecek. Sergiden elde edilen gelir, Toplum Gönüllüleri Vakfı’na bağışlanarak Toplum Gönüllüsü gençlerin toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları temalı projelerine kaynak olacak. 

Sanatçı Defne Özyürek’in hayata geçirdiği sergi; kağıttan bin turna kuşu katlayan kişiye tanrılar tarafından bir dilek hakkı bahşedileceğini söyleyen kadim Japon inanışı Senbazuru’ya atfen, farklı boyut, renk ve dokularda kağıtlardan katlanmış toplam bin turnadan oluşuyor. Turnaların her biri, Türkiye’deki kadınların, marjinal grupların, türlü yoksunluklar içindeki çocukların ve modern dünyanın köşeye sıkıştırdığı bireylerin savunmasızlığını simgeliyor.

Eserlerin 200 adedi Türkiye’deki ilk Covid-19 vakasının açıklandığı 13 Mart 2020’den günümüze, çeşitli gazetelerinin ön sayfaları kullanılarak katlanmış olup, her biri iç karartıcı haberler verdikleri için özellikle siyah beyazlar. Sanatçının; günlük gazetelerde devamlı maruz kaldığımız kötü haberleri kanıksamış olmamıza ve bunun sonucunda olanlara tepkisizleşmemize vurgu yaptığı sergide katılımcılar, almak istedikleri eserleri sergi alanında bulunan makasları kullanarak ipten kurtaracak. Bu da toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri konusundaki farkındalığın toplumda yayılmasını temsil edecek.

Kağıttan bin turna kuşu katlayan kişiye tanrılar tarafından bir dilek hakkı bahşedileceğini söyleyen kadim Japon inanışı Senbazuru’ya atfen

Sanatçının müzik performansının da yer alacağı etkinlikte giriş ücretsiz olacak. Eserlerin satışından ve bağış kampanyasından elde edilen gelirin tamamı Toplum Gönüllüleri Vakfı’na (TOG) aktarılarak, Toplum Gönüllüsü gençlerin toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları alanındaki sosyal sorumluluk projelerine kaynak olacak. 

“Unutma, Umutla” Sergisi

2 Ekim 2022, Pazar

15:00 – 17:00 (Türkiye Saati)

Adas Sanat Merkezi

Seyrantepe, Çalışkan Sokağı No:33, 34418 Kâğıthane / İstanbul

PAYLAŞ