Asla Vazgeçmeyenlerin Markası

Writer: NYX Magazine

Date: 17/10/2022

PAYLAŞ

Dünyada performans hareketi olarak kabul gören, profesyonel sporcular tarafından tercih edilen ve hayatın temposuna en iyi şekilde ayak uyduran sporseverlerin vazgeçilmezi olmaya aday olan TightClub, bir dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. 

15 yıl boyunca Türkiye’nin büyük reklam ajanslarında sanat yönetmenliği ve kreatif direktörlük yapan Özgül Dalkılıç’ın bir kadın girişimci olarak kendi spor markasını yaratma azmi ile kurulan TightClub,bugün Avrupa’nın dört bir yanında tercih edilen bir marka. Sadece bir spor giyim markası olarak değil, bir performans hareketi olarak kurgulanan marka; her sporcunun hatta her bireyin hayattaki hedeflerine ulaşmak için kolektif güce ihtiyacı olması bilinciyle oluşturulmuş. 

2017 yılında kurulan TightClub bugün; İngiltere, Avusturya, İtalya, Almanya ve Lübnan’a ihracat yapıyor. Bugüne kadar 25.000 kullanıcıya ulaşan marka, 150.000’den fazla ürün satışıyla da hedeflediği rakamları yakalamış durumda. Online satış mağazasıyla kullanıcılarına hizmet veren TightClub, bunun yanında Türkiye ve İngiltere’deki pop-up store’lar, mağazalar ve farklı satış noktalarından kullanıcılarına ulaşıyor. 

YALNIZCA BİR SPOR MARKASI DEĞİL, AYNI ZAMANDA BİR HAREKET…

Performans giyim markası TightClub, yalnızca ürün teknolojisi ve tasarımıyla değil, aynı zamanda başlattığı aktif yaşam hareketiyle dikkat çekmeye devam ediyor. Her an her yerde, hayatın temposuna en iyi şekilde ayak uydurmak, mücadeleye en iyi performansıyla katılmak isteyenlerin arayışına cevap veren 

TightClub: “Hedeflerine giden yolda mücadeleden asla vazgeçme. Sıkı dur!” mottosuyla kullanıcılarını aktif yaşama teşvik ediyor. Bu mesajı pekiştirmek için “Go, Go, Go”söyleminin baş harfi “G”yi tasarımlarında kullanan marka, mottosuyla aktif yaşayan ya da aktif yaşamak isteyen herkesin motivasyonunu güçlendirmeyi hedefliyor.

ACTIVEWEAR 2.0’LA TEKNOLOJİ SPOR KIYAFETLERİNİZE GELİYOR

ActiveWear 2.0, konvansiyonel bir aktif giyim markası olan TightClub’tan farklı olarak kumaşa entegre sensör teknolojisi ile kullanıcıların sağlık verilerini gözlemleyen ve gerektiğinde uyaran akıllı spor kıyafetleri ve uygulaması olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’de eşi benzeri olmayanActiveWear 2.0’ın en önemli özelliklerinden biri de havadaki karbonu temizlemesi… Yeni nesil için performansı arttıracak, karbon ayak izini düşürme bilincini oluşturacak, sürdürülebilir ve inovatif spor giyim markası olarak tasarlanan marka; güneş enerjisini elektik enerjisine dönüştürebilen, kalp atış hızı ya da kandaki oksijen miktarı gibi verileri ölçümleyip sürdürülebilir kumaş teknolojisi ve akıllı sensör entegrasyonuyla kişinin fiziksel hareketlerini anlamlı sağlık verisi haline dönüştüren teknolojilerle donatılıyor. 

www.weartechclub.com

TIGHTCLUB MARKASININ HİKAYESİ

– Özgül Dalkılıç kimdir? 

1981 Samsun’da doğdum. Selanik göçmeni bir ailenin 2. çocuğuyum. 5 yaşında piyano çalmaya başladım ve 10 yaşında Samsun Anadolu Lisesi’ne girer girmez basketbol takımına girdim. 7 yıl süren, Samsun Anadolu Lisesi ve Yol Spor’da geçen profesyonel spor hayatım Karadeniz şampiyonluğuyla tamamlandı. Çalışkan, özgür ruhlu ve sosyal bir öğrenciydim. Adrenalin bağımlısı olduğumu da itiraf edebilirim. Çocukluk hayalim hep sporcu ve tasarımcı olmaktı. Lisedeki hocalarımın da teşvikiyle 1998 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümüne girdim. Milano ve Londra’da yaz okulu, staj ve tasarım fuarlarına katıldım. Bir Türk markası oluşturma sorunu üzerine aynı bölümde yüksek lisansımı tamamladım. Sanat Yönetmenliği ve Kreatif Direktörlük yaptığım dönemde Türkiye’nin en büyük markaları için kampanyalar oluşturma sürecinde yer aldım ve ödüller kazandım. Gillette markası için tasarladığım pazarlama materyelleri ile POPAI yarışmasında Dünya 1.’liğini, Yurtbay Seramik için hazırladığım reklam kampanyası ile Türkiye 1.’liği kazandım. Reklamcılıktan jübilemi yaptıktan sonra, 2017 yılında TightClub Performance Wear markasını kurdum. 

– Farklı ve bilmediğiniz bir sektöre geçme fikri nereden çıktı?

Spor hayatımda hep oldu. Spor yapmak ya da spor ile ilgili bir etkinlikte olmak, spor sektörüyle çalışmak beni heyecanlandırır ve mutlu eder. Bir girişimcinin de en büyük ihtiyacının heyecan olduğuna inanıyorum. Hayatım boyunca Türkiye’den bir dünya markası çıkarma hayalini kurdum ve benim için en uygun sektör spordu. Tekstil ülkemizin en gözde ve başarılı sektörlerinden biri. Ben de spor ve tekstili, tasarım ve pazarlama tecrübemle birleştirmeye karar verdim. Tasarımcılar ve reklamcılardan oluşan ekibi oluşturduktan sonra TightClub firmasını kurdum. 

– TightClub fikri nasıl gelişti? 

Londra seyahatlerim sırasında insanların zorunluluklarına değil, hayallerine yöneldiğini ve gerçekleştirmek için de motivasyona ihtiyaç duyduklarını gözlemledim. TightClub fikrinin temeli bu gözlem üzerine oluşmaya başladı. Kendilerince performanslarının hakkını verenlere spor kıyafetlerinin yanında, ait olabilecekleri bir topluluk sunma hayallerini geliştirmek istedim. Reklamcı ve tasarımcı kimliğimle ilk koleksiyonunu oluşturarak Ekim ayında Londra’daki büyük acentelere sunum yaptım ve koleksiyonun İngiltere’de geçerli not aldığını görünce Ocak ayında şirketi kurdum. Ardından Londra’da ve İstanbul’da ofisleri açarak global bir marka olma yolunda çalışmalarıma daha da inanarak devam ettim. Üstelik Şubat ayında gerçekleştirilen PURE LONDON ’17 Fuarı’na katılıp bu fikri insanlara sundum. Ekibimizle beraber, global bir marka olma yolunda çalışmalarımıza daha da inanarak devam etmekteyiz.

– Marka yaratma sürecindeki ve sonrasındaki zorluklar nelerdi?

Bir Türk markası oluşturma sorunu yüksek lisans tezimdi. Tezimi hazırlarken karşılaşabileceğim sorunları bilmeme rağmen 5 yıllık marka sürecinde hepsini birebir yaşadım diyebilirim. Türk insanın en büyük düşmanı tez canlılığı… Girişimci, bir an önce marka otursun ve satışa çıksın ister. Tabii ki bu durum ülkemizin sosyo ekonomik durumundan da kaynaklanır. Kendi tez canlılığını frenlemeye çalışmak ve bunu yaparken de ekibinize ve partnerlerinize bunu aktarabilmek büyük enerji ve motivasyon gerektiriyor. Tasarım ve AR-GE konusunda güçlü bir ekibimiz olmasına rağmen üretim konusunda çok verimli bir destek alamadık. Türk markası oluşturma inancı tam oturmadığı için özellikle tekstil üreticileri fasoncu olarak kalmayı tercih ediyor. Bu da sizin tasarım ve markanın gücüne inanan güçlü bir üretici partner bulmanızı zorlaştırmaktadır. Hatta bazen destek yerine ürünlerimizi birebir kopyalayıp farklı ülkelere satmaya çalışan üreticilerimiz oldu maalesef.

– Kadın girişimci olarak zorluklar yaşadınız mı?

Hayatım boyunca temasta bulunduğum kişilere kadın ya da erkek olarak değil de bir birey olarak yaklaştım. Zaten böyle yetiştirildim. Kadın çalışanların ya da yöneticilerin zorluklarını dinlediğimde bana hep biraz abartılı gelmişti, ta ki kendi girişimimi yapana kadar. Kadın  girişimci olarak, tekstil firmalarında üretimi yönetmek ve ekibi yönetmek için çok daha fazla sesinizi yükseltmek, çok daha fazla çaba sarf etmeniz gerekiyor. Maalesef Türkiye’de kadın girişimci olmanın bazı zor yanları var. 

– Neden TightClub ürünlerini tercih etmeliyiz, bu hareketin bir parçası olmalıyız?

Bizim için maraton koşmak da, dışarı çıkıp sabaha kadar dans etmek de, anne olmak da bir performans. Hayat da inişleri ve çıkışları olan zorlu bir maraton bize göre… Bu kulübü de birbirimize destek olmak için kurduk. Sıkı durmak ve performansını göstermek isteyen, tüm bunları şık ve farklı görünerek yapmak isteyen herkesi kulübümüze mutlaka katılmalı. Çünkü yapmak istediğin şeye konsantre olup çok çalışırsan başarılmayacak hiç bir şey yok. Hayallerini gerçekleştirmek, potansiyelini ortaya çıkarmak ve harekete geçmek isteyenleri kulübümüze bekliyoruz.

– TightClub ürünlerini tercih eden profesyonel sporcular var mı? Hangi etkinliklerde yer aldınız ya da düzenlediniz?  

2019 yılından beri Kazablanka ve Antalya’da yapılan UCI Gran Fondo Bisiklet yarışlarının spor kıyafetlerini tasarım sponsoruyuz. 2022 İstanbul Triatlonu ve İstanbul Maratonu katılımı için profesyonel antrenörlerimiz eşliğinde, 70 sporcuyla antrenmanlarımızı sürdürmekteyiz. İstanbul Maratonu’na 2017 yılından bu yana katılıyoruz. 2018 yılında da Viyana Maratonu’na 15 koşucuyla katılmıştık. Ayrıca, İstanbul ve Londra’daki spor salonlarında etkinlikler düzenledik. Yine pandemi döneminde #evdehareketegeç akımıyla spor antrenörleri eşliğinde canlı yayında spor etkinlikleri programlayıp, binlerce katılımcının evde spor yapmasını ve TightClub ürünleri kazanmalarını sağladık.

– Yeni markanız olan ActiveWear 2.0’ın TightClub’dan farkı nedir?

ActiveWear 2.0, konvansiyonel bir aktif giyim markası olan TightClub’tan farklı olarak kumaşa entegre sensör teknolojisi ile kullanıcıların sağlık verilerini gözlemleyen ve gerektiğinde uyaran akıllı spor kıyafetleri ve uygulaması olarak karşınıza çıkacak. 30 Ağustos-4 Eylül 2022 tarihleri arasında Samsun’da düzenlene TeknoFest’te projemizin sunumunu gerçekleştirdik. Bu senenin Kasım ayında ürünlerimizin testlerini UCI Gran Fondo yarışlarında, profesyonel atletlerimizle yaptıktan sonra 2023 Mart ayında ilk tanıtımızı yapıp, satış kanallarında olmayı hedefliyoruz. 2023 yılının Kasım ayında düzenlenecek olan İstanbul Maratonu’nda sporcularımız ve kıyafetlerimizle ana lansmanı yapmak ve ürünlerimizi kullanıcılarımızla buluşturmak için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

– Giyilebilir teknolojiler konusunda düşünceleriniz neler? Gelecekte bu sektörün yeri hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Bugün dünyada, giyilebilir teknoloji alanında oyuncu sayısı oldukça az bir pazara sahip. ActiveWear 2.0 ekibi bu pazarda ilk oyunculardan biri olmak için hızla çalışıyor.  Son yıllarda küresel piyasaya baktığımızda geleneksel tekstil ürünlerinden ziyade, bilgiyi adapte eden akıllı tekstiller ön plana çıkmaya başladı. Bu durum tekstil mühendisliğinin; kimya, elektronik ve malzeme bilimi gibi diğer bilimlerle fark yaratacak bir çalışma alanını oluşturmasını sağlıyor. Akıllı saatlerle son kullanıcıya yaygın bir şekilde ulaşan giyilebilir teknoloji, tekstil ve sağlık sektöründe oldukça yaygınlaşacak bir sektör olma yolunda ilerliyor. Hatta 2023-2026 yılları arasında %10 artan ivmeyle 150 milyar dolar yatırım yapılması öngörülen bir sektör. 

– 2023 yılında TightClub’ı nerede göreceğiz?  

Gelecek bir yılda, yatırım desteğiyle beraber satışımızı ikiye katlayabilecek potansiyele sahibiz.Online satış sitesinin yanında geliştirilmeye başlanan mobil uygulamayla; kullanıcıların performans etkinliklerinden haberdar oldukları, antrenörlerden kendilerini geliştirmek için egzersiz önerilerine, diyetisyenlerden beslenme önerilerine ulaşabilecekleri bir platform yaratan bir marka olmak hedefimiz. Ve biz gelecek yıl kendimizi; Avrupa’da ofisi ve spor salonuyla, dünyanın dört bir yanına online satış yapan, kendi etkinliklerini planlayan ve topluluğunu her geçen gün daha da büyülten bir marka olarak görüyoruz.

– Hedefleriniz neler?

Aslında TightClub için hayallerimizin sınırları yok… Önceliğimiz; spor ve performans bilincini, sağlıklı yaşamayı tüm bireylere yayan bir marka olmak. TightClub’ı bireylerin harekete geçmesini sağlayan, her zaman sürdürülebilir ve yenilikçi bir dünya markası haline getirmek ikinci hedefimiz. İnovatif ve sürdürebilir ürünler geliştiren, bunu yaparken teknolojiyi kullanan bir marka olmayı da sürdüreceğiz elbette. Düzenli olarak yapılacak olan TightClub Spor, Müzik ve Eğlence Festivali ile dünyanın dört bir yanında etkinlikler düzenlemek ise en büyük hayalimiz. 

– Ekibinizde kimler var?

Alanında oldukça tecrübeli tekstil mühendisleri, bilgisayar ve elektrik-elektronik mühendisleri, endüstriyel tasarımcıların olduğu bir AR-GE ekibimiz bulunuyor. Geliştirilen ürünlerin testlerini beraber çalıştığımız profesyonel sporcu ve antrenörlerle yapıyoruz. Ayrıca Kardiyolog ve Radyolog doktorlarımız da danışman ekibimiz arasında. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin İTÜ NOVA Teknoloji Transfer Ofisi’ndeki profesörlerimiz yine danışman ekibimizdeler. Mobil uygulama için yazılımcılar ve tasarımcılarla çalışıyoruz. Sanat yönetmenleri, yazarlar, medya uzmanlarının bulunduğu pazarlama ekibi de projemizin belirli aşamalarında bizimle çalışıyorlar. Ayrıca inovatif kumaş konusunda tecrübeli Orta Anadolu Tekstil firmasıyla, toplanan verilerin saklanması ve korunması için Türkiye’de bu konuda uzman bulut servis sağlayıcılarından biri olan Bulutistan destekçilerimiz arasındalar. 

PAYLAŞ