Dünya Makarna Günü’nü La Mia Luce’de Değerlendirin

Writer: NYX Magazine

Date: 22/10/2022

PAYLAŞ

Geleneksel İtalyan mutfağının temel besini ve ulusal yemeği olan makarna ülkemizde de en çok sevilen ve tüketilen yemeklerden biridir. Ünlü İtalyan Restoranı La Mia Luce’nin İşletmecisi Kubilay Pekşen 25 Ekim Dünya makarna gününde menülerinde bulunan, her damak zevkine hitap edebilen, zengin makarna seçenekleri ile sizleri eşsiz bir İtalya yolculuğuna çağırıyor.

İlk defa Sicilya’da ortaya çıkan makarna, İtalyan mutfağının en ünlü ve geleneksel yemeklerinden biridir. Genellikle irmik veya makarna buğdayı olarak bilinen durum buğdayından elde edilir. Türkçeye İtalyanca ‘Maccherone’ kelimesinden geçmiştir. Tarihte 1292 yılında Marco Polo Çin ziyaretinin ardından İtalya’ya döndüğünde, yanında spagetti ve yapılışı ile ilgili bilgi getirdiği kayıtlarda yer almaktadır. Bununla beraber İtalya’dan tüm dünyaya yayılan makarna, uygun fiyatı ve kolay yapımı ile de ülkemizde de en çok tercih edilen yemeklerden biri olmuştur. Yüksek oranda lif içeren ve glütensiz makarna seçeneklerinin de menülerinde bulunduğunu belirten La Mia Luce işletmecisi Kubilay Pekşen, ‘’ 25 Ekim dünya makarna gününde İtalya’dan getirttiğimiz özel ürünlerle, orijinal tariflerine sadık kalarak ürettiğimiz zengin makarna çeşidimiz ile sizleri eşsiz bir İtalyan yolculuğuna davet ediyoruz’’ dedi.

‘’EL YAPIMI MAKARNALARI ÖZEL SOSLAR İLE LEZZETLENDİRİYORUZ’’

Menülerinde bulunan her yemekte olduğu gibi makarna hazırlama sürecinde de oldukça özen gösterdiklerini belirten La Mia Luce’nin deneyimli şefi Fatih Sökük, ‘’Makarna yapımı oldukça özen gerektiren bir süreç. Tüm malzemeler karıştırılıp, hamuru hazırlanıyor. Birkaç saat dinlendirdikten sonra, tekrar yoğurularak küçük bezeler haline getiriliyor. Uygun kalınlıkta açılıp makarna çeşidine göre geleneksel yöntemlerle kesimini yapıyoruz. İtalya’nın her bölgesinin kendine has makarnaları ve kullandıkları özel sosları var. La Mia Luce’de İtalya’nın geleneksel makarna soslarını kendi bölgelerinden özel olarak getirdiğimiz orijinal ürünlerle özünü ve karakteristiğini bozmadan ana tarife sadık kalarak hazırlıyoruz. Taze olarak haşladığımız makarnaları sosla birleştirip eşsiz lezzetini koruyarak gerçek İtalyan makarnasını müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz” dedi.

‘’DÜNYA ÜZERİNDE YAKLAŞIK 600 MAKARNA ÇEŞİDİ OLDUĞU BİLİNİYOR’’

Makarnanın dünya çapında tortellini, spagetti, penne, ravioli, lazanya, gnocchi gibi çeşitleri bulunuyor. Hepsi birbirinden lezzetli, hepsinin kendine özgü karakteristik bir şekli olduğunu belirten Fatih Sökük ‘’Makarna çeşitleri sadece bunlardan ibaret değil. Bu çeşitler çok yaygın bir şekilde evlerde ve restoranlarda pişirilse de dünya üzerinde yaklaşık 600 makarna çeşidi olduğu biliniyor. Farklı mutfakların etkisiyle gelişen muhteşem makarnalar soslarla buluşup hem özel günlerde hem de günlük öğünlerde sofralarda mutluluk kaynağı olmaya yetiyor. Tüm dünyada en çok tercih edilen ise spagetti’dir. Biz de menümüzde her damak zevkine hitap eden, tercihe göre mantarlı, domates soslu ve deniz mahsüllü çeşitlerimizi müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz. 

MAKARNA YAPIMININ PÜF NOKTASI!

Makarnayı en lezzetli şekilde hazırlayabilmek için dikkat edilmesi gereken püf noktaları anlatan Fatih Sökük, ‘’Hangi makarna çeşidini haşlayacak olursanız olun ilk aşama tencere seçimi ve su ilavesidir. Makarna haşlarken mutlaka geniş bir tencere kullanmaya özen gösterin.  1 paket makarna için 1 tatlı kaşığı dolusu tuz yeterli olacaktır. Tuz, makarnanın daha lezzetli olmasını sağlar. Makarna suyuna yağ koymamanızı öneririz. Çünkü yağ ilave edilen durumlarda makarnaların yüzeyi yağlanıyor ve sosu içine tam olarak çekemiyor. Makarnaları kaynayan suya ilave ettikten sonra ara ara karıştırarak birbirlerine yapışmalarını engelleyebilirsiniz. Makarnanızı paketin arkasında yazan süreler dahilinde pişirmeye özen gösterin. Daha çok pişmiş olsun derseniz bir tık daha fazla pişirebilirsiniz. Makarnalarınız piştikten sonra suyun bir kısmını mutlaka sosta kullanmak için ayırın. Ardından makarnanızı süzdürün. Makarnanın sosunda makarnanın lezzeti ve nişastası bulunduğu için soslara ilave edildiğinde daha yoğun bir lezzet elde etmenize yardımcı olacaktır. Makarnanızı süzdükten sonra kesinlikle soğuk suya tutmayın. Hafifçe alt üst karıştırın ve vakit kaybetmeden sosuyla buluşturun. Damak zevkinize göre hazırladığınız sos ile birlikte servis edebilirsiniz. İtalya’nın en sevilen makarna tariflerini deneyimlemek isterseniz 25 Ekim dünya makarna gününde tüm makarna sevenleri La Mia Luce’ye bekliyoruz.’’ İfadelerini kullandı.

PAYLAŞ