Fropie’nin Lucuma Tozu Şekere Sağlıklı Alternatif Olan Bir ‘Süper Gıda’

Writer: NYX Magazine

Date: 06/01/2023

PAYLAŞ

And Dağları’nın vadilerinde yabani olarak yetişen ve ‘İnkaların altını’ olarak bilinen lucuma meyvesi, yüksek besin içeriği, lif, beta-karoten ve antioksidanlar başta olmak üzere vücudumuz için yararlı birçok özelliği ile sağlığımızı iyileştiren doğal gıdalar arasındaki yerini alıyor. Lezzetiyle öne çıkan sağlıklı ve doğal şeker alternatifi olan lucuma meyvesini Türkiyeye getiren Fropie ise ilklere imza atmaya devam ediyor.

Radyokarbon tarihlemesine göre lucumanın ilk tüketimi 5 bin 500 yıl öncesine kadar uzanıyor. O zamandan beri lucuma, en çok tüketilen meyvelerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Kremsi ve kadifemsi bir dokuya sahip olan meyve, hoş aroması ve kendine özgü egzotik tadıyla şu an diğer sağlıklı gıdalar arasında da dikkat çekiyor. Orta – yüksek şeker içeriği ve yoğun tadıyla lucuma, tatlı isteğini şeker katkısız doğal ürünlerle gidermek isteyenler için biçilmiş kaftan olarak görülüyor. Daha önce brezilya cevizi, maca tozu, camu camu tozu gibi ürünleri Türkiye’ye ilk getiren yerli beslenme markası ise şimdi de lucumayı ürün yelpazesine katarak ilklere imza atmaya devam ediyor.

Lucuma tatlı tariflerinin, meyve sularının ve smoothielerin vazgeçilmezi oldu

2013’te sağlıklı beslenmeyi keyifli ve ulaşılabilir kılmak hedefiyle dünyadaki ‘süper gıdaları’ araştırıp Türkiye’ye getirerek bu yenilikçi ürünleri sağlıklı beslenmeye önem veren tüketicilerle buluşturduklarını ifade eden Fropie Yüksek Arge Mühendisi Büşra Demir, sağlığa sayısız katkısı olan lucuma meyvesi hakkında şunları söyledi: “Süpergıda kategorisinde tanımlanan lucuma meyvesinin toz formu sağlıklı bir şeker alternatifi olmasının yanı sıra glisemik indeksi şekere göre oldukça düşük. Sindirim sağlığını desteklediği ve büyük miktarlarda antioksidan içerdiği için tüm dünyada bir süper gıda olarak pazarlanıyor. Ürünlerimizin içeriğinde yer alan Brezilya cevizi, maca tozu, camu camu tozu gibi diğer meyve ve tohumlara benzer şekilde lucumayı da Türkiye’ye Fropie olarak ilk biz getirdik. Avokadoya benzer şekli, sert yeşil kabuğu ve karameli andıran bir tadı olan lucuma meyvesinin bizim satışa sunduğumuz şekli olan toz formu sağlıklı beslenmeye önem veren müşterilerimiz tarafından da oldukça ilgi görüyor. Organizmanın işleyişi için gerekli mikro besinleri içeren lucuma tozu, sağlıklı tatlı tariflerinin, meyve sularının ve smoothielerin vazgeçilmezi. Düzenli tüketicilerimiz başka bir ürünümüz olan ham kakao tozu ve lucuma tozunun birbirlerine çok yakıştığını söylüyor.”

Lezzetli ve sağlıklı şeker alternatifi yüksek kolesterole karşı da etkili”

Fropie Yüksek Arge Mühendisi Büşra Demir, beta-karoten, lif, C vitamini, potasyum, demir ve antioksidanlarca zengin bir içeriğe sahip olan lucumadaki niasin içeriğini şu şekilde vurguladı: “Diğer tatlandırcı alternatiflere göre tadı çok daha lezzetli olan lucumanın niasin içeriğine özel olarak değinmek gerekir. Mevcut bilimsel literatür, bu vitaminin uygun dozlarda alındığında dislipideminin (yüksek kolesterol ve yüksek trigliserid tablosunun) önlenmesinde yararlı etkileri olduğunu doğruluyor. Sinir sistemini destekleyip, stresi azaltıyor. Lucumanın sarı renginden sorumlu bir grup karotenoid olan ksantofiller açısından yüksek olması da göz sağlığını destekliyor. Lucuma meyvesi aynı zamanda, ince çizgiler ve kırışıklıklar gibi yaşlanma etkilerini azaltma yeteneğine sahip. Özetle, diyete düzenli olarak lucuma tozu dahil etmek demir eksikliğine bağlı anemiyi önlüyor, karaciğer fonksiyonunu iyileştiriyor, kan şekerini dengeliyor, yaraların iyileşmesini hızlandırıyor, bağışıklığı güçlendiriyor, yaşlanma etkilerini ve yüksek kolesterol riskini azaltıyor.”

Süper gıdalariçin gelişmiş tedarik ağı

Süper gıdaların Oxford sözlüğüne göre sağlık ve sağlıklı yaşam için faydalı olduğu düşünülen ve besin öğeleri açısından zengin gıdalar olarak tanımlandığını belirten Büşra Demir, süper gıda tedarik firması Voicevale ile olan işbirliklerini şu sözlerle anlattı: “Lucuma gibi süper gıdalar besin değeri oldukça zengin ve bütünsel sağlığınızı desteklemeye yardımcı olduğu düşünülen gıdalardır. 2019’un başında, dünyanın önde gelen süper gıda, kahve ve kuruyemiş tedarik firması Voicevale ile güçlerimizi birleştirerek üretim gücümüzü artırdık ve en iyi, en doğal ürüne doğrudan ulaşımımızı sağladık. Bu sayede, ürünlerimizde yer alan içerikleri tarlaya kadar takip edebiliyor, tüm tedarik ve üretim süreçlerimizi insana ve doğaya saygılı şartlarda, uluslararası gıda ve çevre güvenliği standartlarına uygun bir biçimde, Voicevale güvencesiyle gerçekleştirmeye devam ediyoruz.”

Her an tüketilebilecek sağlıklı atıştırmalıkları Türkiyeye getiriyor

Sürdürülebilirliği ve butik üretimi desteklediklerinin ve yenilikçi ürünlerle ürün gamlarını sürekli genişletmeyi hedeflediklerinin altını çizen Büşra Demir sözlerini şöyle noktaladı: “Kombuchadan probiyotik bara, kahveden kuruyemişe, hayatın her anında tüketilebilecek iyi ve doğal ürünler ile her geçen gün ürün yelpazemizi genişletiyoruz. Bizim gibi iyi beslenmenin ve iyi olmanın gücüne inanan ve sayısı giderek artan müşterilerimizle zamanla kocaman bir aileye dönüştüğümüzü fark etmek heyecan ve mutluluk verici. Bizimle henüz tanışmamış olan ve iyi beslenmek isteyen herkesi, Türkiye’nin ve dünyanın en iyi tedarikçilerinden elde ettiğimiz içeriklerle, hiçbir koruyucu ve katkı maddesi kullanmadan ürettiğimiz doğal ve lezzetli formüllerimizi denemeye davet ediyoruz.”

PAYLAŞ