Yurt dışında üniversite eğitimi seçenekleri

Writer: Aslı Eren

Date: 05/10/2020

PAYLAŞ

Yabancı dil öğrenmenin önemini ve hatta dilimizi en iyi şekilde öğrenmenin yolunun yurt dışına gitmekten geçtiğini artık biliyoruz. Peki yurt dışına sadece dil öğrenmek için mi gideriz? Tabii ki hayır. Yurt dışında dil eğitimi dışında da birçok eğitim seçeneği bulunmaktadır.  

  • Üniversite eğitimi
  • Yüksek Lisans Eğitimi
  • Sertifika ve Diploma Programları
  • Lise Eğitimi bu listenin en başında olanlar. 

Hazır üniversite sınav sonuçları da açıklanmışken, bu sayımızda YURT DIŞINDA ÜNİVERSİTE eğitimine yer vermek istiyorum.

Ülkemizde hala sınav sistemi uygulandığı için, bütün bir sene canını dişine takıp sınava çalışan birçok öğrencimiz sınav stresine yenilerek hüsrana uğrayabiliyor. Bir sene daha aynı stresi yaşamak yerine de yurt dışında üniversite seçeneklerine yoğunlaşıyorlar. Bu nedenle genelde yurt dışı akademik programlar için danışmanlık veren biri olarak yılın en yoğun geçirdiğimiz aylarından biri de Ağustos oluyor ve inanın bunu pandemi bile engelleyemiyor 

Her sene olduğu gibi bu sene de üniversite sınavı sonrasında öğrencilerimizle yurt dışı seçeneklerimizi değerlendirmeye başladık. Her öğrencinin gitmek istediği yol, kariyer hedefi ve tabii ki ailelerimizin bütçeleri farklı… Bu yazımda en çok vurgulamak istediğim konu ise, aynı dil eğitiminde olduğu gibi, üniversite eğitiminde de yurt dışında birçok farklı ülke ve bütçede seçenek sunabiliyor olmamız. Yurt dışında eğitim almak çok zor ve pahalı ön yargısını kaldırıp bunun çok da zor olmadığını, 

ya da daha bu yaşta yurt dışını hedefleyip güzel hayaller kuran genç beyinlerimize destek olup hayallerini gerçeğe dönüştürmenin mümkün olduğunu naçizane anlatmak istiyorum. 

YURT DIŞINDA ÜNİVERSİTE EĞİTİM SEÇENEKLERİ

Peki nedir bu seçenekler? 

Tabii ki yurt dışında eğitim dediğimizde ilk akla gelen ülkelerimiz, demirbaşlarımız İNGİLTERE ve AMERİKA. Özellikle de kurların yükselmesiyle bu ülkelerde fiyatlar biraz daha yükseldi; ama şunları biliyor muyuz?

İngiltere
  • İngiltere’ de lisans eğitimi 3 yıldır ve birçok ülkeye göre daha az süre okuyarak masraflarınızı düşürebilirsiniz. Aynı zamanda İngiltere size okurken yasal olarak çalışma hakkı sunar ve mezun olduktan sonra ülkede kalıp 2 sene kendi alanınızda çalışma imkânınız vardır.
Newyork / ABD
  • Amerika’ da üniversitelere ek olarak 2 yıllık kolejler mevcuttur ve ön lisans eğitiminizi iyi bir üniversitede tamamlayabilirsiniz. Böylece ilk 2 senenizi çok daha uygun fiyatlarda okuyabilir, hatta bu süreçte eğitim aldığınız kampüste çalışabilirsiniz.

Pekiii, biraz kalıplarımızdan çıkalım mı? Mesela son yıllarımızın en gözde ülkelerinden biri; KANADA.

Kanada
  • Kanada’ da kolej ve üniversite sistemi vardır. Üniversiteler teorik eğitim sunarken, kolejler pratik bir eğitim sunar ve öğrenciyi çalışma hayatına hazırlar. 2-3 yıl kolejde çok daha uygun fiyatlarda eğitim alan öğrenci, eğitim sonrasında + 3 yıl Kanada’ da kalma ve çalışma hakkına sahip olur ve sonrasında oturum hakkı alabilmektedir.

Bir diğer seçeneğimiz ise İRLANDA. İngiltere’ de eğitim almak isteyen ama bütçeleri daha düşük olan öğrencilerimiz için kesinlikle harika bir seçenek.

İrlanda
  • İrlanda’ da sterlin yerine Euro kullanılmaktadır. Öğrenciler dil eğitimi ve üniversite eğitimi süresince çalışabilmektedir ve okul fiyatları kısmen daha uygundur. 

Biraz da Avrupa’ya bakalım. Senelerdir birçok öğrencimin eğitim için gittiği ve hepsinin de çok iyi eğitim alıp sonrasında güzel meslekler edindikleri… eğitim alırken de bütçe olarak zorlanmayarak, keyifli bir eğitim hayatı geçirdikleri… POLONYA. Açıkçası genelde öğrencilerimi gönderdiğim her ülkeyi kendim de ziyaret ederim ama Polonya ve buradaki üniversiteleri ziyaret etmek ancak bu sene nasip oldu. Kesinlikle umduğumdan fazlasını buldum! 

Polonya
  • Polonya’ da dünya sıralamasında ilk bine girmiş birçok üniversite bulunmaktadır. Para birimleri diğer para birimlerine göre çok daha uygundur, yaşam şartları oldukça ekonomiktir. Okul ücretleri yıllık 1500 Euro’ dan başlar. Eğitim alırken çalışabilirsiniz ve Polonya bir Avrupa ülkesi olduğu için eğitiminiz süresince Avrupa’ da seyahat edebilirsiniz 

Size gittikçe bütçeyi düşürdüm ve güzel haberler verdim değil mi? O zaman gelelim Avrupa’ da ücretsiz eğitim alabileceğiniz ülkelere… mesela Almanya!

Almanya
  • Almanya’ da devlet üniversitelerinde ücretsiz eğitim alabilirsiniz. Tabii eğitim dili Almancadır ama sıfırdan bir dil öğreniyorsanız neden olmasın? Almanya’daki üniversitelere girmek çok kolay değildir ama biz size bu yolda tüm danışmanlığı profesyonel bir şekilde sağlamaktayız.

Yurt dışında üniversite okuyabileceğimiz ülke seçeneklerimiz bunlarla kısıtlı değil… Hollanda, İtalya, İspanya, Malta ve hatta Güney Afrika olarak seçeneklerimizi çoğaltabilir ve avantajlarımıza yenilerini ekleyebiliriz… Bu yazımın tatlı bir özetini yapacak olursam; Yurt dışında üniversite okumak gerçekleştirebileceğimiz bir hayal ve bu yolda size destek olmak için buradayız.

Sınavı kötü geçen ya da Türkiye’ de okumak istemeyen öğrencilerimiz ya da çocuğuna daha iyi bir gelecek sunmak isteyen ebeveynlerimiz için bu bilgilerin faydalı olduğunu canı gönülden umuyorum. Son olarak, üniversite eğitimleri için tek başlangıcın Eylül olmadığını ve artık birçok ülkede farklı dönemlerde de eğitimlerin başladığını unutmayın 😉 Ve de ne kadar erken planlamalarınızı yaparsanız, o kadar doğru ilerleyeceğimiz aklınızın bir köşesinde dursun. Bir sonraki sayımızda görüşmek üzere.

Daha fazla bilgi için linki tıklayınız https://aslenedu.com/yurt-disinda-lisans/

PAYLAŞ