Günlük yaşam kalitesini en fazla etkileyen faktörlerin başında gelen ayakkabıların seçimi kadar doğru kullanımı ve bakımı da büyük önem taşıyor. Peki, ayak sağlığı ve uzun süreli konforlu kullanım için ayakkabı bakımı nasıl olmalıdır? Her ayakkabı kendine özgü bakım mı ister? Bu noktalara dair ayrıntılı bilgi paylaşan Hammer Jack uzmanları, doğru ayakkabı temizliği, kullanımı ve bakımına dair tavsiyelerde bulundu.
Günlük kullanımda en hızlı eskiyen ürünlerin başında yer alan ayakkabılar, birçok dış faktörün etkisiyle zaman içinde performansından uzaklaşarak kullanıcısı için rahatsızlık verici boyuta ulaşabiliyor. Özellikle hava koşullarının son derece değişken ve sert olduğu kış aylarında mevsim koşulları ayakkabılar için zorlayıcı bir unsur olurken düzenli aralıklarla yapılan bakımlar, uzun ömürlü kullanımı mümkün kılıyor. Türkiye ayakkabı sektörünün köklü markası Hammer Jack’in uzmanları da outdoor, kışlık ayakkabılar/botlar ve deri ayakkabıların bakımı için bazı püf noktaları paylaşıyor.
Temizlenen outdoor ayakkabılar oda sıcaklığında kurutulmalı
Taban yapısı ve tasarımıyla doğada hareket etmeyi kolaylaştırıp zorlu hava koşullarına karşı yüksek konfor sunan outdoor ayakkabıların bakımı dikkatli bir temizlik gerektiriyor. Bu noktada outdoor ayakkabıların üzerindeki kurumuş olan çamurların çıkarılması için eski bir diş fırçası, sabun ve ılık su yeterli oluyor. Ayakkabının kumaşına zarar vermeyecek şekilde diş fırçası ve sabunlu ılık su kullanılarak fazla bastırmadan yapılan oval hareketler, çamur ve diğer kirlerin temizlenmesini sağlıyor. Temizlenen ayakkabının hızlı kuruması için ısıtıcının yanına bırakılmaması gerekiyor. Bu modellerde en ideal koşullar oda sıcaklığında kurutmayla mümkün oluyor.
Kışlık ayakkabı ve botların sık temizliği şart
Kışlık ayakkabı ve botların hızlı kirlenmesine neden olan kar, buz ve çamur, bakım ve temizliğin de daha sık yapılmasını gerekli kılıyor. Kışlık ayakkabı ve botların dış yüzeyini su ve sabun kullanarak fırça ile nazikçe temizlemek, kirlerin birikmesini en aza indiriyor. İç kısmını temizlemede ise bir bez veya fırça kullanmak, gün boyunca ayakta olan ayakkabı ve botun içindeki koku oluşumunu da engelliyor. Bunun yanında kışlık ayakkabı ve botların deri yüzeyleri kuruduğunda çatlama veya esneme noktaları oluşmasındsn kaynaklı iç yüzeylere nemlendirici ürünler uygulamak kullanım ömrünü uzatıyor.
Deri ayakkabılar her gün giyilmemeli
Deri ayakkabının doğru bakımında önceliği her gün giymemek oluşturuyor. Tıpkı insan cildi gibi nefes almaya ihtiyaç duyan deri ayakkabılarda ayaklar gün boyunca terlerken deri bu nemi emiyor. Bunun sonucunda ise nemli deri esnemeye, çizilmeye, kırışmaya ve lekelenmeye karşı daha hassas bir hale geliyor. Her kullanım sonrası bir ayakkabı fırçası veya mikrofiber bez yardımıyla hızlıca temizlemek, kirlerin ayakkabıya yerleşmesini ve lekelenmeyi önlerken sağlık açısından da önem arz ediyor. Daha yoğun bir temizlik gerektiğinde ise nemli bir kağıt havlu veya bez kullanarak toz ve kirleri nazikçe derinin yüzeyinden uzaklaştırmak yeterli oluyor.
Ayakkabı bakımında dikkat edilmesi gerekenler Temizlik için diş fırçası, sabun ve ılık su yeterli. Kumaşa bastırmadan yumuşak hareketlerle silinmeli. Kuruması oda sıcaklığında yapılmalı. Çatlama ve kırılmalara karşı nemlendirici kremler etkili bir çözüm. Her gün kullanmamak ayakkabı ömrünü uzatır. |