Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Kurban kesme, akraba ziyaretleri ile birlikte hareketliliğin eksik olmadığı bu dönemde et tüketimi çoğalacak ve özellikle yemek sonrası tüketilen ağır tatlılar da kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastalarını yüksek risk altında bırakacak. Kurban Bayramı’nda yemek sonrası hafif ve lezzetli tatlılar tüketme konusunda Bal Uzmanı Ahmet Bağran Aksoy, “Geleneksel bayram tatlıları Osmanlı’da olduğu gibi günümüzde de bal ile tatlandırılıp, hafifletiliyor. Tatlılarda ham bal kullanmak hem daha sağlıklı hem de sindiriminizi düzenleyerek hazımsızlığa yardımcı olur’’ tavsiyesinde bulundu.
Bayram geleneklerimizden olan tatlı, şeker tüketimine ek olarak Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketimi de artmaktadır. Bu dönemde yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiği gibi ayrıca sağlıklı bireylerin de dikkat etmesi gerekiyor. Bal Uzmanı ve Etabal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bağran Aksoy, ‘‘Kurban Bayramı’nda; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılması için alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp her zaman özen gösterilmelidir’’ tavsiyesinde bulundu.
Tatlı yapımında ham bal kullanın
Fazla et tüketimine ek olarak ağır şerbetli tatlı tüketimi de mide-bağırsak rahatsızlığı sürecini hızlandıracaktır. Havaların sıcak olmasının da etkisiyle su tüketimine önem verilmeli ve günde en az 5-6 bardak su tüketilmelidir. Bayramlarda öğün düzeni, saatleri ve yediğimiz miktarlar da değişmektedir. Bu nedenle önlem alınmazsa bazı problemler yaşanabileceğini belirten Ahmet Bağran Aksoy, bu problemlerin yaşanmaması için şeker yerine kullanabileceğimiz ve işlem görmemiş saf halini koruyan ham balın çözüm olabileceğini belirtiyor.
Sevdiklerinizle güzel bayramlar için sağlıklı beslenin
Et birçok mineral ve vitamin içermesine rağmen C ve E vitamini içermez. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması ve sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Bayram süresince yenecek et miktarı kadar eti pişirme ve saklama yöntemleri de önemlidir. Etler aynı zamanda sindirimi zor olan besinler oldukları için yeni kesilmiş hayvanların etleri tercih edilmemelidir. Çünkü yeni kesilen hayvanların eti sert olduğu için kesildikten birkaç gün sonra buzdolabında bekleterek tüketilmelidir.