İspanya’da üst üste 2 yıl dünyanın en iyi 10 şefi arasında gösterilen Ebru Baybara Demir dergimizin İlham Veren Kadınlar bölümünde de yer almıştı.
Toprağı, biyoçeşitliliği ve kadın gücünü destekleyen ilham veren projeleri ile Ebru Baybara Demir (Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Yönetimi Projesi) bu sene 7. kez düzenlenen Yves Rocher Vakfı Toprağın Kadınları Ödülü’nün 2022 kazananları arasında yer aldı.
Yves Rocher Vakfı Toprağın Kadınları Ödülü 2022 kazananları 5.000 €’luk ödülün sahibi olurken aynı zamanda Ebru Baybara Demir’in kıymetli projesi ile önümüzdeki günlerde Toprağın Kadınları Ödülü’nün uluslararası ayağında Türkiye’yi temsil edecek.
Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Yönetim Projesi- Yaşamı İyileştiriyoruz Çevre ve İklim Derneği
Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Yönetim Projesi pazar yerlerinde ortaya çıkan; sebze meyveden oluşan, biyobozunur atık gıdanın kullanılmaz durumda olanlarını komposta dönüştürülerek çiftçinin toprağı iyileştirilmesi için ücretsiz dağıtımını, kullanılabilir olanlarının ise aşevlerinde kullanımı ve paketli gıdaya dönüştürülmesiyle ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını kapsıyor. Proje; Diyarbakır, Mersin, Muğla, Adana, Antalya, İstanbul, Kocaeli, Manise ve Sivas gibi tarımın yoğun olduğu şehirler başta olmak üzere 34 il ve ilçe belediyesinde eş zamanlı olarak yürütülüyor. Kompost kullanımının toprağa nem sağlaması ve oluşturduğu gözenekler ile toprağa hava aldırması, toprak için yararlı bakteri ve mantarlardan oluşan mikroorganizmaların oluşmasına imkan vermekte bu da toprağın onarılmasını, her şeyden önce su tutma kapasitesinin ve veriminin artmasını sağlamaktadır. Tüm bu emeklerimizin ekosistem açısından yararlarına baktığımızda, kompost kullanımının tarımda sulama ihtiyacını 3’te 1’e, gübre kullanımını ise 5’te 1’e düşürdüğünü söyleyebiliriz. Kompost, topraktaki verimi ilk yıl %38 artıyor ve 4 yıl düzenli kullanıldığı zaman da yağışları etkiliyor. Kompost topraktaki habitatı iyileştirdikçe yağışların da düzenli hale gelmesini sağlıyor.
Türkiye’nin yetersiz su kaynaklarına sahip bir ülke olarak suyunun %75’ini tarımda kullandığını ve tarım toprağında kompost kullanımının; su kaynaklarının verimli kullanılmasına olanak sağladığını belirten Ebru Baybara Demir, pazar yerlerinde satılamadığı için bırakılan ve kullanılabilir durumdaki gıdanın ayrıştırılması ile aynı zamanda gıda israfının önüne geçiyor.
Gönüllü bir hareket olarak bu projede, Ebru Baybara Demir başta olmak üzere, çevre mühendisleri ve akademisyenlerin yanı sıra Türkiye genelinde 1500’ü aşkın halktan gönüllü aktif olarak yer alıyor. Belediyeler ve temizlik personellerinin de desteği ile yoluna devam eden proje sadece gerçek sonuçlar ve mesajlarıyla kendini anlatan gönüllü bir hareket olarak karşımıza çıkıyor.
Projenin bundan sonraki aşamasında daha çok belediyeye ulaşmak, ölçümleme, raporlama ve denetleme gibi alanları düzenli şekilde gerçekleştirmeyi teknik personel ile yürütmek isteyen Ebru Baybara Demir; elde ettiği ödül ile projenin yaygınlaşması için çevre mühendisi ve teknik personel istihdamı sağlamayı hedefliyor.