Site icon Türkiye'nin Yeni Kadın Moda Dergisi – NYXmag

Eğitimde Coğrafya Kaderiniz midir?

PAYLAŞ

Doğduğunuzun yerin hayatınızla ilgili birçok şeyi etkilediği şüphesiz. Peki ya eğitim ve kariyerinizi ne kadar etkiliyor?

Dünyanın farklı ülkelerinde farklı eğitim sistemleri ile birçok öğrenci eğitim almakta. Kendi ülkemize bakacak olursak, sürekli bir maraton içerisindeyiz. Öğrenciler daha orta öğretimde stresli bir çalışmanın ve sınav stresinin içine giriyor. Üniversite sınavını kazandıktan sonra iyi bir okula girip girememe stresi de cabası… Senelerce akşamlara kadar dershanelere giden, hafta sonlarını test çözerek geçiren, en güzel zamanlarında stresle ders çalışan öğrencilerimizin üniversite eğitimleri ve dolayısıyla gelecek kariyerleri 2 saatlik bir sınava bağlı. Hatta, bütün sene çalışan çocukların oldu da sınav korkusu varsa senelerin çalışması bir anda çöpe gidiyor….

Bunun bir de üniversite sınavını kazandıktan sonrası var. Üniversite sınavını kazanmanın sevincini kısa bir süre tatille rahatlayarak geçiren öğrenciler bu sefer de üniversitede başarılı olmak için çalışmaya başlıyor. Kesinlikle yanlış anlaşılmasın, tabii ki çalışacaklar, çalışmadan başarı gelmiyor. Ama çok iyi not ortalamaları ile mezun olan öğrencilerin bile iş bulamadığı bir ortamda insanın içinden “kazandık da ne oldu, iş bulabilecek miyiz” demek de gelmiyor değil…

Örneğin Kanada’ ya bakalım. Kanada Alman eğitim sistemini benimsemiş bir ülke. “Demek ki çok sıkı kurallar var katı bir eğitim var” dediğiniz duyar gibiyim, ama değil. Kanada eğitim sistemi o kadar sistemli ki öğrencilerin mezun olduktan sonra iş bulamama oranları çok düşük. Eğitim ve sanayi – her ikisi de devlete bağlı işliyor. En basit mantıkla şöyle anlatayım; sanayi gidiyor devlete diyor ki benim bu alanda bu kadar çalışma gücüne ihtiyacım var, devlet de eğitime gidiyor diyor ki bana bu alanda bu kadar çalışma gücü yarat. Bu döngüde sanayi de eğitimi destekliyor, devlete ödediği vergilerin bir kısmını devlet okullarındaki imkanların geliştirmesine yönelik olarak ödüyor. Haliyle yeterli iş gücü için yeterli bölüm açılıyor ve ona göre öğrenci mezun ediliyor. Herkes de mutlu mesut yaşıyor. Böyle demişken başka ülkelerin eğitim sistemlerinde hiç sorun yok sanılmasın, ama mantık olarak bakıldığında öğrencilerin gelecekleri için daha az kaygı taşıyacakları bir sistem olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Aynı zamanda öğrenciler bir üniversite sınavına girip 2 saatte kaderlerini belirlemek yerine orta öğretim ve lisede elde ettikleri başarı üzerine okullara yerleşiyor. Etkili olan sadece not ortalamaları da olmuyor… İyi üniversitelerin birçoğu sadece kafasını kitaplara gömüp ders çalışmış öğrenci istemiyor artık. Kendisine, okuluna ve hatta yardıma ihtiyacı olanlara da katkıda bulunmuş öğrenci istiyor. Eğitiminde başarı sağlarken bir spor dalı ile ilgilenmiş mi, sosyalleşmiş mi, sosyal gönüllülük projelerine katılıp sağ duyu geliştirmiş mi? Bunların hepsi önem teşkil ediyor. Ve de öğrencilerden girmek istedikleri üniversiteye kendilerini, yaptıklarını, bundan sonra yapmak istediklerini ve kariyer hedeflerini anlatan bir mektup yazmaları bekleniyor. Burada da hem öğrencinin hevesi hem de yazı üzerindeki akademik başarısı ölçülüyor. Bu sistem öğrencilerin doğru okullarla eşleşmelerini de sağlıyor.

Peki Türkiye’ de doğup yetişen ülkemin güzel ve akıllı öğrencileri J Bu coğrafyada doğdunuz için eğitiminizin kaderi burada olmak zorunda mı? Kesinlikle değil. Türkiye’ de eğitim almış öğrenciler de gayet tabii üniversite hayatlarına yurtdışında devam edebilirler ve hiç üniversite sınavına girmeden yukarıda yazmış olduğumuz sistemle yurtdışındaki okullara yerleşebilirler.

Şu anda da “o kadar paramız olsaydı tabii ki yurtdışı tercih ederiz” dediğinizi duyar gibiyim. Her zaman söylediğimiz gibi, yurtdışında çok paranız olmasını gerektiren ülkeler ve okullar olduğu gibi çok daha uygun fiyatlarda ve hatta ücretsiz olarak bile eğitim alabileceğiniz seçenekler bulunuyor. Güzel haber değil mi? Zaten günümüz şartlarında bir öğrenci Türkiye’de özel okulda okuyorsa inanın bazen yurtdışı daha uygun fiyatlara gelebiliyor.

Dilerseniz bu yazımızda biraz daha rakamlarla konuşalım;

Yurtdışında Üniversite Okumanın Maliyetleri Nelerdir?

Tabii ki bu ücretler ülkelere göre değişecek. Bu nedene biz de ülke bazlı ortalama fiyatlar vermek istedik.

Yurtdışında üniversite eğitimi için en çok tercih edilen ülkelerin başında KANADA geliyor. Kanada’ da yıllık eğitim ücretleri 25,000 CAD ile 50,000 CAD arasında değişiyor. Bu kadar bütçeniz yok gene de hayaliniz Kanada’ da üniversite okumak ise lütfen hemen hayallerinizden vazgeçmeyin. Kanada eğitim sisteminde iki farklı okul bulunuyor; 1. Üniversite; lisans eğitimi veren ve daha teorik eğitim veren okullar 2. Kolej; Diploma eğitimi veren daha pratik eğitim sunan – yani öğrenciyi işin mutfağına sokan daha teknik okullar. Kolejlerde diploma programları 13,000 CAD – 17,000 CAD arasında değişiyor. Öğrenciler 2 ya da 3 yıllık alacakları bu program sonunda direk çalışmaya başlayabiliyor ya da eğitimlerinde bir üniversitede tamamlayarak gene lisans diploması sahibi olabiliyorlar. Aynı zamanda Kanada’ da okurken yasal çalışma hakkı olduğu için birçok öğrenci yaşam masraflarını kendi kazandığı para ile karşılayabiliyor. 

Gelelim rüyalar ülkesi AMERİKA’ ya… Amerika’daki okulların her zaman çok yüksek ücretli olduğu düşünülür ve bu kesinlikle haksız bir düşünce değildir. Sadece eksik bilgi içerir. Çünkü çok pahalı okulların olmasının yanı sıra uygun fiyatlı ve de kaliteli üniversiteler de mevcut. Skalayı biraz geniş tutacağım; yıllık eğitim ücretleri 7,000 USD ile 70,000 USD arasında değişmektedir. Amerika’nın dezavantajı ise okurken yasal çalışma hakkını sadece kampüs içerisinde veriyor olması ve bu nedenle iş imkanlarının kısıtlı olması.

Gelelim dünyalar güzeli İNGİLTERE’mize… Ebeveynlerimizin de göz bebeği… Ülkemize yakın, o mükemmel aksanla İngilizce konuşulan güzel İngiltere… Maalesef bizi fiyatlar konusunda diğer ülkeler gibi rahatlatmıyor ama avantajları da yok değil. Eğitim ücretleri senelik minimum 10,000 sterlinden başlıyor, iyi okullarda ise 30,000 sterline kadar çıkabiliyor. Lisans eğitiminin 3 yıl olması ve okurken yasal olarak çalışabiliyor olmak ise avantajları.

İngiltere’nin komşusu ve son senelerin gözdesi İRLANDA’ da ise sterlin yerine Euro kullanılıyor ve yıllık eğitim ücretleri 10,000 Euro ile 20,000 Euro arasında değişiyor. Aynı zamanda gene okurken çalışma hakkı veriliyor ve iş bulmak da oldukça kolay.

Bir gözdemizden daha bahsedeceğiz; HOLLANDA. Son yıllarda üniversite eğitimi için en çok tercih edilen ülkelerden bir tanesi. Hollanda’ da İngilizce olarak sunulan birçok lisans programı mevcut. Yıllık lisans ücretleri 7,000 – 12,000 Euro civarında ve gene okurken çalışmak mümkün.

Şimdi biraz da daha ekonomik olarak okuyabileceğimiz ülkelere gelelim. Bana göre Avrupa’nın en güzel ülkelerinden biri olan POLONYA’ da yıllık 2000 Euro’ dan başlayan ücretlerle lisans eğitimi almanız mümkün. Polonya aynı zamanda Dünya üniversitelerinde ilk binin arasına giren birçok kaliteli üniversiteye ev sahipliği yapıyor. Okurken çalışmak gene mümkün, lisans eğitimleri de 3 ya da 3 buçuk yıl sürüyor. Fiyat olarak en büyük avantajlarından biri ise para birimi olarak Zloty kullanılıyor olması ve TL olarak Euro’ dan çok daha uygun olması.

Bir diğer önereceğim Avrupa ülkesi ise eğitim kalitesi ile ün yapmış ülkelerden biri olan BELÇİKA. Dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan Ku Leuven’ de eğitim almak isteyen öğrenciler senelik 3900 Euro’ ya eğitim alabilirler. Tabii ki bu tarz okullara giriş şartları çok daha ağır ama sunduğumuz akademik danışmanlık hizmetimiz ile kabulünüz için biz de üzerimize düşeni yapıyor ve titizlikle başvurularınızı gerçekleştiriyoruz. Akademik danışmanlık hizmetimiz ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz lütfen buraya bir göz atın.

İngilizce dışında Almanca üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler Almanya’ da ve Avusturya’ da sadece harç ücreti ödeyerek eğitim alabilirler. Aynı şekilde Estonya’da da lisans eğitimleri ücretsizdir. Balkan ülkelerine çok girmek istemiyorum çünkü oralara gelene kadar uygun fiyatlarda ve kaliteli eğitim alabileceğiniz ülkelerin sayısı hiç de az değil.

Bu ülkelerin birçoğunda eğitiminizi aldıktan sonra ülkede belirli bir süre kalma hakkı tanınıyor ve öğrenciler eğitim sonrasında kalıp orada çalışmaya başlayabiliyor. Kulağa harika gelmiyor mu?

Yani diyeceğimiz o ki, eğitimde Coğrafya kaderiniz değildir. Aslında herkes eğitim ve kariyer konusunda kaderini kendi belirler. Önemli olan ise doğru bilgi, doğru yönlendirme ve belki biraz da cesarettir.

Cesaret konusunu tamamen size bırakıyoruz ama yurtdışında üniversite okumak için doğru bilgilere sahip olmak isterseniz buradan bizimle iletişime geçebilirsiniz J

Sevgiyle ve cesur kalın.

PAYLAŞ
Exit mobile version