Emre Alettin Keskin / Hayal Gücü Merkezi / Kurucu
Röportaj: Burçin Ölmez Türk / burcinolmezturk@gmail.com
Emre Alettin Keskin kendi tanımı ile ‘’İstisnasız tüm çocuklarda ve yetişkinlerde var olan hayal gücü becerisini aramaya çıkmış bir yolcu’’. Rastlantılar sonucu Van’da başladığı güzel sanatlar alanındaki eğitimcilik hayatına İstanbul’da sosyal girişimci, eğitimci ve sanat üreticisi olarak devam ediyor.
Pusulası; hayal, merak ve beceri toplulukları kurarak, iş birliği içinde kültürel değişim yaratmak olan Hayal Gücü Merkezi, Yeni Nesil Öğrenme ve Sosyal Etki Ağı gibi sosyal fayda üreten kurumların kurucuları arasında yeralan Keskin, bu kurumlardaki çalışmaları ile son 5 senede 15 farklı şehirde 2000’den fazla eğitimci, 20.000’den fazla çocukla çeşitli çalışmalar gerçekleştirdi.
Bugüne kadar imece, TedxReset, Başlangıç Noktası gibi platformların toplulukları da dahil olmak üzere ulusal, uluslararası pek çok kamu ve özel kurumlarda, etkinliklerde, üniversitelerde ve çeşitli platformlarda tasarımcı, konuşmacı, atölye yürütücüsü, düzenleyici, danışman ve kolaylaştırıcı olarak yer aldı.
Arkadaşları ve çocuklarla birlikte Hayal Gücü Merkezi’ni kurarken çocukların soru, merak ve becerilerinden yola çıkarak çocuk, merak ve ihtiyaç odaklı “Soru Merak Kütüphanesi”, “Öykü Tabanlı Öğrenme”, “Yapabilirim Meclisi” ve “Üreterek Öğrenme” bileşenlerinden oluşan “Sor Keşfet Üret” adında bir anlayış, yöntem teknik geliştirdi.
Emre Alettin Keskin ile hayallerini ve Hayal Gücü Merkezi çalışmalarını konuştuk.
Kısaca kendinizi nasıl tanımlarsınız?
Eğitimci, meraklarının peşinde koşan, merak ettiği şeyleri araştırmaya, o alanlarda üretim yapmaya çok
hevesli, çok hayal kuran biriyim. Hem çok hayal kuran hem de meraklarının peşinden gitmeye cesareti olan biriyim diyebilirim.
Kurduğunuz ilk çocukluk hayaliniz ne idi?
Okulu sevmezdim, bu sebeple okul ve eğitimi değiştirmek isterdim, o yüzden öğretmen oldum.
Sizce hayal gücü büyüdükçe azalıyor mu?
Evet. Yetişkinlerin hayal gücü, hayata tutunma gücüne dönüşüyor. Hayal kurmayı bırakıp, hayata tutunmaya güç arar hale geliyoruz. Başka şeylere dönüşüyor Hayal gücü girişimciliğe dönüyor, doğru kurgularsan girişimcilik güdüsüne gidiyor. Özünde yeni bir şeyler yapmayı, denenmemişi denemeye güç sağlayan, kişilik özelliği olan girişimcilikten söz ediyorum. Burayı güçlendirmezsen de ne yazık ki mutsuzluğa dönüyor.
Hayal Gücü Merkezi ne gibi çalışmalar yapıyor?
Çocuklar için değil, çocuklarla birlikte kurulmuş, devlet okulunun bodrum katında okulu istila eden çocuklarla öğretmenleri eliyle kurulmuş sosyal girişim, sivil toplum kuruluşu haline gelmiş bir yapı.
Sosyal girişim, Çocukların, gençlerin, yetişkinlerin içindeki sakladıkları çocuk dürtülerinin ortaya çıkmasını
sağlayan ve bu alanda çalışmalar yapabilmesini sağlayan bir öğrenme alanı Atölyelerin, çocuk eliyle, gençlik eliyle üretilmesini sağlayacak şekilde onları, ebeveynleri güçlendiriyor. Etkinlikler, programlar, burs çalışmaları yürütüyor.
Hayal Gücü Merkezi için attığınız ilk tohumu ve buraya kadar geliş aşamalarında yaşadığınız kilometre taşlarını bizimle paylaşır mısınız?
Eğitimde bir değişim yaratmak amacıyla harekete geçmekti. Kendime cesaret vermekti, yapabilirim demekti. Kendimi kutlamam lazım ☺
Van’da bir devlet okulunda çocuk merakından müfredat yaratabilir miyim diye düşünen bir öğretmenin eğitime, eğitimcilere, okula dair söylediği bir söz. Böylesi de yapılabilir deme çalışması. Bu noktada harekete geçmek ve hedef koymak önemli.
Dönüm noktası olaylardan ziyade insanların desteği oldu. Bu yolda işe beraber adım attığım Adana’da okul öğretmeni Uğur Ali Yıldırım, öğrencilerimden Melissa Dağlı, Hüseyin Sayın, Tuğberk’in desteği büyük. Aynı soruna benzer ya da farklı çözümler bulup, yan yana durma gücü veriyorlar.
HGM’nin odaklandığı projeler neler ve bu projelerle toplumda nasıl bir etki yaratmayı hedefliyorsunuz?
Eğitim sistemi iki yönlü iyi ya da kötü yönde değişir. Okul çağı bitiyor. Okul gelir düzeyi düşük insanlar için sistemin kurguladığı bir şey. Okul sistemi şu an çağımıza uygun ilerlemiyor. IQ ve EQ araştırması verilerine göre, Türkiye’de IQ oranları hızla düşüyor. Zeka ve zeka türleri çevre ile ilişkilidir.
Eğitim, öğrenme gibi konular devletin sorumluluğu değil, sivil toplumun, vatandaşın özel sektörün ortak sorumluluğu. İyi eğitim talep etmeyen toplum, kötü eğitime boyun eğmiş oluyor. Alternatif eğitim modelleri, yöntemler, kurumlar çoğalacak. Ne yazık ki bunlar belirli bir varlık seviyesinde olan insanların ulaşabileceği türde olacak.
Hayal Gücü Merkezi olarak büyük kurumlarla çalışıp, kamusal alanda fayda yaratmaya çalışıyoruz.
Pandemide gördük ki okul, öğrenme, eğitim gibi kavramlar bireyin kendi sorumluluğu. Okullarda çocuk / kişi talep etmezse yalnızca iyi memur, iyi işçi, iyi vatandaş yetiştirebiliriz. Tasarımcı, bilim insanı, teknoloji alanında girişimci, mimar bu sistemde mümkün görünmüyor, okul yeterli değil.
Hayal Gücün sizi buralara getirmeseydi şu anda ne yapıyor olurdunuz?
Sanat yapıyor olurdum.
3 baş ucu kitabınız hangileri?
*Bitmeyecek Öykü – Michael Ende
*Tess Gerritsen, Harlan Koben / psikolojik gerilim – polisiye
*Masal kitapları
Ayrıca, radyo tiyatrosu ile uyuyorum genelde. Masal anlatıcılarının olduğu podcastleri de dinlerim.
Ülkenin Hayal Gücü Bakanı olsanız, ilkyapacağınız icraat ne olurdu?
Çocuklara,gençlere ve yetişkinlere hayal gücüne dairneler söylemek istersiniz?Hayal Gücü Bakanı olmalı mıyım bilemedim ☺Alabileceğim en büyük yetkiyi alır, onu dağıtırım çünkühayal gücü tek başına yeterli değil. Harekete geçmek,hedef koymak var.İnsanların katkıda bulunmasını sağlamak için alanaçarım. Ülkenin geleceği için ortak hayal kurarız. Sorun şu, biz birilerinin hayalini, birilerinin kabusunu yaşıyoruz. Derneği çocuklarla kurmuş biri olarak şunu söyleyebilirim. İnsan katkıda bulunduğu yere aithissediyor. Aidiyet, birlik, beraberlikle ortak birTürkiye hayali kurmaya davet ederdim.Hayal etmekten korkar hale geldik. Hayallerimizingerçekleşmeyeceğini, hayallerimizin bizezarar vereceğini düşünüyoruz. Hayal kurunca,hayalperestlikle suçlanıyorsun.Cesur olmanıza gerek yok, o bir kişilik özelliği. Cesaretetmek öğrenilebilir ve öğretilebilir. Cesaret edin,hayal kurmaya , merak etmeye, yardım etmeye, yardımistemeye, dayanışmaya cesaret edin.Hayal gücü çok güçlü olmasına rağmen, yanınacesaret, disiplin, çalışma azmi gelmediği müddetçeyük olur. Hayal gücü, odaklanmayı gerektirir. Hayal ettiğini gerçekleştirmek, cesaret etmeni gerektirir. Bir şeyi yaparken ona harcayacağımız enerji yormaz. Onu yarım bırakma, onu başaramama korkusu, yapabileceklerimizden duyduğumuz kaygı, yaşlandırır.
İnsanlar, bildiği en doğruyu göstermeye çalışıyor fakat şu unutuluyor herkes herkesin aklıyla hareket edemez.
Hayal Gücü Merkezi’ne gönüllü olarak katılmak isteyenler ne yapmalı?
@hayalgucumerkezi Instagram sosyal medyadan bize ulaşabilirler, https://hayalgucumerkezi.com web sitemizden mail atabilirler. Kim ne yapabilirim diyorsa onu yapıyor.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Çocuklar olduğu sürece ve içinde çocuk olduğu sürece hayal etmekten vazgeçmez insan. Dünyanın nüfusu 3’te biri çocuklardan, insan ömrünün 3’te biri çocukluktan oluşuyor. Çocuk / yetişkin hayal kuruyorsa, bunu ilk başta bir şeye dönüştürmek zorunda da değil. Asıl ordaki güç, onun aynı zamanda dünyayı değiştirme potansiyeline sahip olduğunu biliyor olmak. Bugün Dünyayı değiştiren hiçbir fikir, ‘bu çok iyi fikir’ diye takdir görmedi.
Yeterince cesaret edersen, yeterince insana ulaşır ve o değişimi yaratacak gücü yakalarsın.
Hayal etmeye cesaret eden hiçbir çocuğun / yetişkinin gücünü küçümsemeyin…