Site icon Türkiye'nin Yeni Kadın Moda Dergisi – NYXmag

Mikroçip

PAYLAŞ

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü ile TVHB arasında imzalanan ‘Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik’ protokolü, kapsamında, tehlike arz eden köpek ırkları olarak bilinen; Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve Amerikan Bully cinslerine 14 Ocak 2022’ye kadar mikroçip takılması mecburi.

Sahipli kedi, gelincik ve ve yasaklı ırklar dışında kalan tüm köpeklere ise 2022 sonuna kadar deri altlarına mikroçip takılarak, elektronik ortamda kayıt altına alınması zorunluluğu var.

Hayvan sahiplerinin işlemi bu süreler içinde yaptırması gerekiyor. Bu süreden sonra sadece yeni doğan yani 3 aya kadar olan hayvanların kimliklendirilmesi yapılacak.

Süresi içinde çip taktırma işlemini yaptırmayan hayvan sahiplerine, her hayvan için 10,000 TL idari para cezası uygulanacak.

Mikroçip sayesinde hayvan sahibinin kimlik ve adres bilgilerine ulaşılabilecek.

Bu sayede hayvanların sokağa atılmasının önüne geçilmesi, çalınan hayvanların bulunabilmesi ve hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması amaçlanıyor.

Bu işlem için anestezi gerekmiyor ve aşılama işleminden çok farklı bir uygulama değil. Öncelikli amaç hayvanın hastalıklarının kontrolünü sağlamak. Bunun dışında hayvanın çalınması veya kaybolması durumunda yer tespiti yapılıp hayvan sahibine daha kolay ulaşabilmek.

Mikroçip bir takip cihazı değildir. Hayvanın derisinin altına yerleştirilen pirinç tanesi boyutunda küçük bir cihazdır. Hayvan bulunduktan sonra bu çipteki bilgilerden sahibine ulaşılması hedeflenmektedir.

Takip cihazı yani GPS ise; e vcil hayvanların tasmalarına takılabilecek bir cihazdır. Bu cihazdaki bilgiler ile yine sahibine ulaşılabilir. Mikroçipin aksine sabit olmadığı için tasmanın çıkarılması veya cihazın zarar görmesi durumunda bilgilere erişilemeyecektir

Bu mikroçipler takıldıktan sonra hayvanın sokağa terk edildiği tespit edilirse, hayvan sahibine gelip hayvanı alması için 30 gün süre verilecek. Eğer 30 gün içerisinde teslim almazsa hayvanı sokağa terk etmiş olarak kabul edilip 10.000,- TL idari para cezası uygulanacak.

Kimliklendirme işlemi Tarım İlçe Müdürlükleri ve özel veteriner kliniklerinde yapılacak olup, 2021 yılı için meslek odasının belirlediği fiyat tarifesi 160. TL dir. (Ücret 2022 yılın da farklılık gösterebilir.)

PAYLAŞ
Exit mobile version