Sizlerle bu sayıda geçtiğimiz ay gezme fırsatı bulduğum Yunanistan’ın Atina kentinde yer alan ” Yanni Sanat galerisi ve Sanatçı Yanni Souvatzoglou ile ilgili izlenimlerimi paylaşırken, bundan sonra her sayıda beraber olacağımızı ve dünyadan ve ülkemizden sanat ve sanatçı ile ilgili haberleri paylaşacağımı bildirmek isterim.
Sanat yeteneğini portre eserler yapan ressam annesinden almış olan Yanni, pamuk ve ipek tüccarı olan babası ile beraber hayatının bir bölümünü İstanbul’da geçirmiştir. Genç yaşlarında indüstriel fotografik dizaynlar ile çalışmalarına başlamış ve üç boyutlu görseller ile olgunluk dönemi eserlerini ortaya çıkarmıştır.
Yapmış olduğu bu grafik sanat çalışmaları daha sonra sanatını devam ettireceği heykel çalışmalarına baz oluşturmuştur. Yanni sanat eğitimini Prof. P. Tetsis kontrolünde Atina’ da tamamlamıştır. Tüm eserlerini sanatseverler ile buluşturmak için Atina’da kendi galerisini açmıştır.
Yanni Sanat Galerisi soyut empresyonist sanatçı Yanni Souvatzoglou’nun eşsiz Yunan heykelleri, tabloları, baskıları ve mücevherlerinin yer aldığı aile tarafından işletilen butik bir galeri.
Yanni, 1980’den bu yana, günümüzün insan merkezli tasarımlarını yaratmak için uzun insan figürlerini kullanmıştır. Geleneksel Kiklad heykellerinden ilham alan sanat eserleri yaratıyor ve bu çalışmalarında insana ve değerlerine karşı felsefi sorular sorarken, eserlerinde bu soruların cevaplarını da veriyor veya siz sanatseverler olarak bu cevapları arıyor oluyorsunuz.
Eğer dünyaca ünlü maratonların başladığı Marathonas şehrine gidecek olursanız, liman kenti Rafina’ya giden Leoforo Marathonas Bulvarı’nda, Yanni’nin sanat eseri olan koşucu heykelini de görebilirsiniz. Maraton kasabasına adanmış Yanni’nin büyük bir koşucu heykeli, başlama noktası olan 28 kilometrelik işaretin etrafında sergileniyor.
Eserlerinde seramikten metale kadar çeşitli malzemeleri kullanan, ilham verici ve deneysel bir sanatçı Yanni Souvatzoglou, aynı zamanda Yunan mitolojisinden günümüze gelen ikonik hikayelerin günümüz toplumuna nasıl yansıdığını eserlerinde tekrar yorumlamıştır. Yaptığı her sanat eserinin bir hikayesi olduğunu belirten sanatçı, zaman zaman kendisine ait galeride bulunup konseptleri ve fikirleri hakkında sanatseverler ile buluşmaktan çok mutlu.
Yanni’nin galerisi sadece bir mağaza ve sergi alanı olarak değil, aynı zamanda Atina’nın kültürel ve felsefi sahnesinde “düşünmeye değer” ve ”tartışma sağlayan” sanat eserleriyle bir buluşma noktası olarak da sanatseverler için buluşma, sanatçıyla buluşma özelliğini de taşıyor.
”Sanatla kalın ve hayatınızı sanatçının eserine gösterdiği özenle yaşayın”