Peşine düşeceğiniz kadın 1957 yapımı Eve’in Üç Yüzü filmine ilham veren Chris Costner Sizemore gibi yirmiden fazla kişiliğe sahip olabilir!
Tarihi romanlarıyla tanınan Mine Sultan Ünver bu kez günümüz insanlarının varoluş mücadelesini ele aldığı yeni romanı Çürük’te, birden fazla hayat yaşayan Benan ile Balkan isimli bir gazetecinin sıra dışı aşk hikayesini anlatıyor.
Her seferinde yeni bir hayata başlayan Benan’ı bulmak sanıldığı kadar kolay değildir. Çünkü ulaşacağınız izler; Benan’ın birinci, ikinci ya da üçüncü hayatına ait olabilir. Benan, yeni bir isimle, yeni bir saç rengiyle başka bir ülkede de olabilir.
Romanın ana karakteri Benan’ın hikayesi, hayatı birçok filme konu olan, disosiyatif kişilik bozukluğu olarak bilinen ve çoklu kişiliklerin ortaya çıkmasıyla kendini gösteren psikolojik hastalıktan muzdarip Chris Costner Sizemore ile büyük benzerlikler gösteriyor. Gerçi Sizemore bir hasta iken Benan iyileşmek adına farklı hayatları tecrübe ediyor!
Psikiyatristler, kişilikteki böylesi bir çözülmenin çocukluk döneminde yaşanan ciddi bir travma ya da uzun süren fiziksel, duygusal ya da cinsel istismara tepki olarak ortaya çıkan bir savunma mekanizması olduğunu düşünüyor.
BENAN’IN TRAVMALARI 17 AĞUSTOS DEPREMİ’NDEN KALMA
Bayan Sizemore’un vakasında zihnindeki parçalanma çok küçükken, yaklaşık iki yaş civarında bir dizi korkunç olaya tanık olduktan sonra başlamıştı: Annesinin bir mutfak kazasında yaralanarak kan revan içinde kalması, küçük bir çocuğun cenazesi, bir çukurdan sürüklenen ceset ve kereste fabrikasında hızarla ikiye bölünen bir adam.
Benan ise 1999 Depremi’nde ailesiyle sekiz katlı bir apartmanın enkazında kalıyor. O henüz 12 yaşındayken anne ve babası yanında can veriyor. Benan, enkazdan canlı kurtarılan ablasıyla birlikte öksüz kalıyor. Travma sonrası stres bozukluğu yaşayan binlerce deprem çocuğundan biri o.
1927’de doğan Bayan Sizemore’un 1970’ten 1970’lerin ortalarına kadar kişilik bölünmesi tedavisi devam etti. Sadece üç değil yirmiden fazla kişilik birleştirilene kadar pek çok psikiyatrist ile görüştü.
Bayan Sizemore, 1975 yılında The New York Post’a verdiği röportajında, “Ertesi sabah, kendin olarak uyanacağını bilerek akşam uyumaya gitmek ne muhteşem bir şey, bilemezsiniz” demişti.
GAZETECİ BALKAN, BENAN’I BULABİLECEK Mİ?
Gazeteci değil de istihbaratçı gibi Benan’ın izini süren Balkan’ın, Benan’a mı yoksa önceki hayatlarına mı ulaşacağı romanın satırları arasında gizli.