Mastercard Global Ekonomi Enstitüsü 2022 yılında bireysel ekonomik beklentilerimize ışık tutan bir rapor açıkladı. Dijitalleşme, seyahat, tasarruf ve ekonomideki trendlerin nasıl bir araya geleceğine dair öngörülerin yer aldığı rapora göre pandeminin en önemli etkisi tasarruf alanında oldu. Pandemi sürecinde başlayan tasarruf trendinin 2022 yılında da devam edeceği öngörülüyor.
Pandeminin ardından ekonomide değişen dengeler, hane halkı tasarruflarını doğrudan etkiledi. 2022’de izlenecek en büyük değişim, hane halkı tasarruflarında ve bunun tüketici harcamaları üzerindeki potansiyel etkisinde olacak. Tüketicilerin tasarruf alışkanlıkları, büyüme görünümünü anlamak için kritik öneme sahip. Özellikle, küresel hane halkı tasarruf oranı, pandemi öncesine kıyasla 2020-2021’de neredeyse iki katına çıkmıştı. Mastercard Global Ekonomi Enstitüsü raporuna göre bu büyük değişimin etkisi devam edecek.
Dijitalleşmede lider perakende
Küresel olarak elimizdeki veriler e-ticarete geçişte zirvenin neredeyse yüzde 20’sinin perakende sektörü olduğunu ve bu durumun da kalıcı olacağını gösteriyor. Dijitalin küresel olarak yükselişte olmasıyla e-ticaret aboneliklerinde ciddi bir artış olduğunu gördük. 32 pazardaki abonelik ekonomisine ilişkin analize göre ülkelerin yaklaşık yüzde 88’i 2021’de bir önceki yıla göre aboneliklerde artış gösterdi.
Eskiye dönüş için 3 yıl
Covid-19 ve beraberinde getirdiği riskler, küresel ekonomiyi etkilemeye devam edecek ancak artan dijitalleşme sayesinde başlayan iyimser tabloyu göz önüne aldığımızda 2022 yılında tüketici taleplerinin artacağını ve deneyim ekonomisinin yeniden hız kazanacağını ön görüyoruz.
2022’de harcama ve tasarrufun ekonomiye potansiyel etkisini daha iyi anlamak için birkaç senaryo üzerine kurgular da içeren rapora göre, ancak üç yıl içerisinde kademeli olarak eski alışkanlıklarımıza geri döneceğiz.
Pandemi herkese önceliklerini sorgulattı
Dünya geneli olarak artık pandemi öncesi hayatımıza dönmeyi istiyoruz. Ancak bazı önceliklerimiz bu süreçte değişti. Ekim 2021’de yayımlanan Covid-19 Tüketici Etki Raporuna göre artık kendimiz için daha önemli konulara odaklanmak, fiziksel ve mental sağlığımızı önceliklendirmek, sevdiklerimizle kaliteli zaman geçirmek bizim için daha fazla önem taşıyor.
Kriz öncesi alışkanlıkların geri gelmesinde seyahat sektörünün rolü önemli
Uluslararası seyahat için önlemlerin biraz daha gevşemesi 2022’de izlenmesi önemli bir gelişme olacak. 2021’de iç hat uçuşları ve keyfi seyahatlerde artış gözlemlenmişti. Sınırlar açılıp insanlar yeniden seyahat etmeye başladıkça, tüketiciler kriz öncesi deneyim harcamalarına geri dönecekler.
Pandeminin başlamasıyla birlikte gelen perakende satış düşüşleri 2020 ve 2021’de malzeme biriktirme eğilimine dönüşmüş ve kaybedilen satışlar telafi edilmişti. Hizmetlere olan taleplerin ise artışı 2022’de de devam edecek gibi duruyor.