Melek Pulatkonak / TurkishWIN / Kurucu
Röportaj: Burçin Ölmez Türk / burcinolmezturk@gmail.com
Melek Pulatkonak, eğitim hayatına Avusturya Lisesi’nde başladıktan sonra yurt dışına açıldı. London School of Economics’te (LSE) eğitimini tamamladıktan sonra iş hayatına New York Borsası’nda adım attı. Columbia Business School’da MBA yaptıktan sonra girişimcilik yolculuğuna başladı. Kurucu ortaklarından olduğu hakia.com ile teknoloji dünyasında yer aldı. 20 yıl süren yurt dışı kariyerinin ardından Türkiye’ye dönerek Microsoft’ta Genel Müdür Yardımcılığı görevini üstlendi.
Hayranı olduğu TED’in dijital ilhamından etkilenerek, 2010 yılında “Biz Türk kadınları bir araya gelsek neler başarırız!” düşüncesinden yola çıkarak TurkishWIN’i kurdu. Global bir kız kardeşlik ağı olan TurkishWIN, bugün İstanbul, Londra ve New York başta olmak üzere altı ülkede faaliyet gösteriyor. Kadın istihdamı konusuna duyduğu tutkuyla, 2013’te kurumsal kariyerini geride bırakarak tüm enerjisini TurkishWIN’e adadı.
“O Yaparsa Ben de Yaparım” mesajıyla milyonlarca kadına ilham vermeyi amaçlayan TurkishWIN, kadınları iş hayatında daha aktif ve görünür kılmak için kız kardeşlik ağını adım adım genişletmeye devam ediyor.
Melek Pulatkonak ile ilham veren çalışmalarını konuştuk.
Sizi tanıyabilir miyiz? TurkishWIN fikri nasıl ortaya çıktı? Nasıl bir amaçla kuruldu?
Güçlü kadınların “Biz yaptık, sen daha iyisini yapacaksın.” cesaretlendirmesiyle kendini keşfetme şansını yakalamış bir girişimciyim. Halam 1962 yılında kocası kendini boşamıyor diye, Amerika’ya kaçmış bir girişimci. Amerika’da başkasıyla evlenirsem kesin boşar düz mantığını yürütmüş.
Annem ise halamdan güç alarak kendi hikayesini yazmış başka bir girişimci, güçlü kadın. (Hikaye Hasadı’na onlarla ilgili 2 hikaye bıraktım.)
Rol modelleri olan, ailesinde cinsiyetçilik “yer çekimine” tutulmamış bir kadın olarak yurtdışında okudum, çalıştım ve TED konferansıyla 2000’li yılların başında tanıştım. 2009 yılında New York’taki ilk TEDx organizasyonunu düzenlerken, “Ah biz Türk kadınları için de bir TED olsa, biz birbirimizin yurdu olsak, birbirimize ilham versek, neler neler yaparız.” diye düşününce, TurkishWIN’i kurma fikri aklıma geldi.
2010 yılında ve New York’ta kurulan TurkishWIN, Türkiye ile kültürel, profesyonel, ailevi bağları olan
kadınların küresel kız kardeşlik platformu. Amacımız fark yaratan kadınları bir araya getirmek ve topluluk olarak, el ele, gelecek nesillere “Ben yaptım, sen de yaparsın” diyerek seslenmek ve destek vererek iz bırakmak.
BinYaprak ve CampusWIN Academy’nin oluşum hikayelerini bizimle paylaşabilir misiniz?
TurkishWIN’deki fark yaratan kadınlar bir araya gelince, birlikte harekete geçebileceğimiz, dijital ve ölçeklenebilir bir çözümle işte fırsat eşitliği meselesinde fark yaratabileceğimiz bir fikir aradık.
Biz TurkishWIN’de birbirimize destek olabiliyorduk ama ya 81 ildeki diğer kız kardeşlerimiz? Onlara
nasıl destek olabiliriz diye düşündük. Bir konuya odaklanmaya karar verdik ve kariyer rehberliğinde rol
model, pratik bilgi ve network eksikliğini nasıl gideririz sorusuyla yola çıktık.
2015 yılında, BinYaprak bir TurkishWIN girişimi olarak hayata geçti. Bugün 23 bin üyesi ve 1600 gönüllü mentoru ile her gün bir kız kardeşimize destek oluyor. BinYaprak, biz kadınların sevdiğimiz mesleği keşfetmemiz ve çalışma hayatında “yaparım” motivasyonuyla ilerlememiz için, birbirimize fark ve fırsat yarattığımız dijital kız kardeşlik dayanışma platformu.
Hedefimize ortak olan erkekleri ve kurumları kapsayarak her gün büyüyoruz. Üç ana program çerçevesinde bire bin katıyoruz:
Hikaye Hasadı:
Bugüne kadar 3 binden fazla kadının, “Ben Yaptım, Sen de Yaparsın” ya da “Sakın Yapma” mesajlarıyla dolu ilham hikayesini gün ışığına çıkardık. YouTube kanalımızda ve blog yazılarımızla içeriklerin yanı sıra, Hikaye Hasadı’nı 29 Ekim 2023 tarihinden itibaren her katılımcının hikaye anlattığı atölyelere dönüştürdük. Her yıl 5 bin hikayeyi hasatta paylaşmak hedefimiz var.
Mentorluk:
Genç kadınlar ücretsiz bir şekilde BinYaprak’ta mentorluk programlarına katılıyor, 1600 gönüllü mentor arasından mentorunu bulabiliyor ve mentorluk deneyiminden en iyi şekilde yararlanmak için ipuçları keşfedebiliyor.
Networkünü Genişletmek:
BinYaprak, binlerce destekleyici kadın ve erkek üyenin bulunduğu bir platform. Üyelerimiz sektör, deneyim ve ilgi alanlarına göre üyeleri filtreleyerek tanıyor ve onlarla iletişim kuruyor.
CampusWIN Academy ise 2012 yılında üniversite öğrencisi genç kadınlara liderlik kasları ve yetki ötesi liderlik yetenekleri kazandırmak için tasarlandı.
CampusWIN liderleriyle birlikte BinYaprak’ı hayal ettik ve hayata geçirdik. Hikayesi de şöyle:
CampusWIN liderlerimizden biri şöyle bir soru sormuştu: “Siz Boğaziçi Üniversitesi’nde okuyan bir genç olarak beni, Balıkesir’in bir köyündeki bir genç kıza destek verebilmek için harekete geçirebilir misiniz? Asıl mesele bu!”
Gerçekten de mesele bu: Fırsatlara yakın olanlarla, fırsatlardan uzak olanları birbirine bağlayabilmek. İşte BinYaprak tam da bu yüzden var.
İstanbul’daki bir öğrencinin deneyimi, bilgisi, ilhamı, Türkiye’nin her yerindeki bir başka genç kıza dijital olarak ulaşabiliyor.
Her hikaye, her destek mesajı, her mentorluk buluşması, bu görünmez köprüleri kuruyor. Hayalimiz, bu köprüleri ülke genelinde örmek ve her genç kızın “Yaparım!” diyebilmesini sağlamak.
Türkiye’de gönüllülük konusunu nasıl değerlendirirsiniz?
Türkiye’de gönüllülük, aslında köklerimizde olan ama sistematik olarak çok fazla desteklenmeyen bir alan. İnsanlarımız yardımsever ama çoğu zaman gönüllülük yapmanın profesyonel beceriler kazandırabileceğini bilmiyorlar.
Biz TurkishWIN olarak, gönüllülüğün bireysel gelişimi ve toplumsal dönüşümü nasıl tetiklediğini birebir yaşıyoruz. 1600’ü aşkın mentor ve yüzlerce gönüllü kolaylaştırıcımız, başkalarının hayatına dokunurken aslında kendi hayatlarını da dönüştürüyor. Bu kültürü yaygınlaştırmak hepimizin sorumluluğu.
Sayısız kadının hayatına dokunuyorsunuz. Aklınızda kalan sizi çok etkileyen başarı hikayelerini paylaşabilir misiniz?
O kadar çok hikaye var ki… binlerce. BinYaprak videolarını defalarca izleyip, hiç tanımadığı bir kadının
cesaretinden güç bulanlar var…
İşte bu yüzden Hikaye Hasadı hareketi bizim için sadece bir proje değil; birbirimize umut olduğumuz, ‘Sen yaparsan ben de yaparım’ duygusunu büyüttüğümüz bir yolculuk. Her paylaşılan hikaye, inancımızı tazeleyen bir kıvılcım oluyor.
Bir etkileşim hikayesini – Elif ve Neriman’ın hikayesini/videosunu paylaşmak isterim:
Bu hikayeler bize şunu gösteriyor: Bazen bir ‘Yaparsın’ demek, birinin hayatında kelebek etkisi yaratabiliyor.
Hayal et, yola çık, yol açık. Yolunuzdaki hayallerden bahsedebilir misiniz?
En büyük hayalim, Türkiye’de hiçbir genç kadının kariyer yolculuğunda kendini yalnız hissetmemesi. BinYaprak’ın, onun bir tık uzağındaki dijital kız kardeşi olması — tabii o ‘tık’ın arkasında binlerce gönüllü ve kocaman bir dayanışma ruhu var.
Ayrıca, BinYaprak’ı bölgesel bir harekete dönüştürmek istiyoruz. Her ilde bir elçimizin olması, yerel sivil toplum kuruluşlarını, şirketleri ve genç kızları BinYaprak ile tanıştırması hayalini kuruyoruz. 81 il çapında bir yapılanma hedefliyoruz.
Hayallerim sadece Türkiye ile sınırlı değil; bu modeli başka ülkelere de taşıyabileceğimiz günleri de hayal ediyorum.
Gençlere ilham olması açısından sormak istediğim bir soru var. Bu yolda ilerlerken en zorlandığınız kısım neresi ve bunu nasıl aştınız?
En çok zorlandığım konu, herkesin ‘yapılamaz’ dediği bir hayali savunmaktı.
Ben ‘Kadın kadının yurdudur’ dedim. Herkes ‘Kadınlar bir araya gelmez, burası kurtlar sofrası’ dedi. İlk başta “Kimse dinlemez, kimse destek vermez” diyenler oldu.
Ama ben inandım, küçük adımlarla başladım. İlk TurkishWIN Talks’tan bugüne, her etkinlik, her başarı hikayesi bu inancı besledi. New York’taki ilk etkinliğimize sadece 20 kişi katılmıştı; bugün milyonlara ulaşıyor, binlerce kişiyi deneyim paylaşımı ve gönüllülük hareketi için harekete geçiriyoruz.
Yolda canımı çok acıtan hayal kırıklıklarım oldu. Programlarımızı ölçeklemek çok zaman aldı.
Ekipler kuruldu, dağıldı. Böyle anlarda kendime hep şu soruyu soruyorum: ‘Ucunda ölüm var mı?’ Şükür ki yanıt hep ‘yok’ oldu. O zaman, yola devam!”
Motivasyonunuzu nelerden alırsınız?
Bol bol hayal kuruyorum. Hayal kurmak bana çok iyi geliyor.. ‘Orada bir hayal var uzakta’ diyorum; bir bakıyorsun, hop, o hayal yakına gelmiş! Uzakta bile olsa, ‘orada bir hayal var’ demek bile yetiyor bana.Beni motive eden şey bazen o hayalin kendisi değil, ona giden yolun heyecanı oluyor. .
Yola çıkmak isteyen, cesaretini toplayamayan gençlerimize neler önerirsiniz?
Bu hayata bir kere geldin, hayallerine cimri olma! Yola çık, yolun açık olsun! Biz de hep yanındayız; asla yalnız değilsin.
Sizi çok etkileyen kitap ve film öneriniz?
Çok çalışan, çok üreten biriyim. Bazen bir yerlere koşarken bu işin daha kolayı var mı? sorusunu atlıyoruz. Greg McKeown’in “Zahmetsiz: Önemli İşleri Yapmayı Kolaylaştırın : Effortless – Make It Easy To Do What Matters” kitabı bana bu konuda inanılmaz bir farkındalık kazandırdı. Bir yerde takıldığımda, “bu hedefe ulaşmak için daha kolay bir yolu var mı?” sorusunu soruyorum artık. Çoğu zaman da o kolay yolu buluyorum ☺