Türk kökenli 2 bilim insanın kurduğu Almanya merkezli BioNTech şirketi, Pfizer ile birlikte koronavirüse karşı yüzde 90’dan fazla etkili bir aşı geliştirdiklerini açıkladı.
Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in 2001 yılında yolları kesişti. Ve ardından birlikte kurdukları ve Türkçe “ganimet” kelimesinden esinlenerek “Ganymed” adını verdikleri firmada bağışıklık sisteminin, kanserli hücreleri vücuda giren bir virüs gibi algılaması ve onları ortadan kaldırması için birlikte çalışmalar yaptı. Kansere karşı hassas antikor tedavilerine öncülük eden Ganymed 2016’da 1.4 milyar euroya Japon ilaç şirketi Astellas’a satıldı. Bu satış ile birlikte Özlem Türeci – Uğur Şahin çifti Almanya’daki en zenginler listesine girdi.
Türeci ve Şahin çifti 2008 yılında BioNTech adlı firmayı kurarak immünoterapi kanser tedavileri üzerine çalışmalarına devam etti. 2020 yılında COVID-19 pandemisi’nin ortaya çıkmasıyla şirket bir koronavirüs aşısı bulmaya yöneldi. Özlem Türeci ve Uğur Şahin SARS-CoV-2’ye karşı geliştirilmek istenen aşı çalışmalarında öncü bir rol oynadı. Aşının geliştirilmesi konusunda BioNTech ile iş birliği yapan ABD ilaç şirketi Pfizer 9 Kasım 2020’de yaptığı açıklamada, üretilen COVID-19 aşısı (BNT162)’nın %90 başarı elde ettiğini duyurdu.
Bütün dünyayı etkisi altına alan 2020 yılını kabusa çeviren yeni tip Koronovirüs Covid-19 virüsü dünya genelinde 1 milyon 300 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Normale döneceğimiz günleri dört gözle bekliyoruz. Ve Kasım ayının başında m,jdeli haber geldi. Almanya merkezli yeni nesil bir immünoterapi şirketi BioNTech geliştirdikleri aşının koronavirüse karşı %90 etkili olduğunu duyurdu. Aşıyı geliştiren şirketin açıkladığı verilere göre 43 bin kişiye aşı yapıldı ve hiçbir güvenlik kaygısı bildirilmedi.
Önümüzde zorlu geçecek bir kış mevsimi var, ama baharla birlikte dünya genelinde aşılamaya başlanacağı ve 2021 sonuna doğru Koronavirüs’ün belinin kırılacağı söyleniyor. Bu güzel gelişmelerin bizim için heyecan verici özelliklerinden biri de dünyayı kurtaracak aşıyı bulan kahramanların Almanya’da yaşayan Türk kökenli karı-koca bilim insanları olması.
Dünyayı Kurtaracak Türk Kökenli Kahraman Bilim İnsanları
Prof.Dr. Uğur Şahin
Uğur Şahin 19 Eylül 1965’te Hatay’ın İskenderun ilçesinde doğdu. Dört yaşında annesi ile birlikte, Almanya’nın Köln şehrindeki Ford Motor Company fabrikasında çalışan babasının yanına göç etti. Köln Üniversitesi’nde tıp eğitimi aldıktan sonra Michael Pfreundschuh danışmanlığında “tümör hücrelerinde immünoterapi” üzerine yaptığı çalışmalarla doktora derecesi aldı. Şahin, 2000-2001 yılları arasında Zürih Üniversite Hastanesi’ndeki laboratuvarda 1996 Nobel Tıp Ödülü sahibi Rolf M. Zinkernagel ve Hans Hengartner ile birlikte çeşitli araştırmalarda yer aldı. 2006 yılında Mainz Üniversitesi’nde profesörlük unvanını aldı.
Dr.Özlem Türeci
Özlem Türeci Türk göçmeni bir ailenin çocuğu olarak 1967 yılında Almanya’nın Lastrup kentinde doğdu. Doktor olan babasından etkilenerek tıp okumaya karar verdi. Türeci, lisans eğitimini Saarland Üniversitesi’nde tamamladı. Daha sonra Mainz Üniversitesi Hastanesi’nde modifiye edilmiş genetik kodlarla bağışıklık sistemini kansere karşı mücadele ettirmeyi hedefleyen çalışmalar yaptı.