Zihin Sağlığı, bütünsel sağlığın korunması adına büyük önem taşıyor. LifeClub Uzman Klinik Psikoloğu Cansu Karaman, sağlıklı bir psikoloji için uygulanması gereken 6 öneriyi anlattı.
Günümüzün tempolu yaşam tarzı ve çeşitli zorluklar karşısında, ruh sağlığının korunması ve geliştirilmesi her geçen gün daha da önemli hale geliyor. Hayatın getirdiği zorluklar karşısında esneklik göstermek, duygusal dengeyi sağlamak ve olumlu ilişkiler kurmak, sağlıklı bir psikolojinin temel unsurlarını oluşturuyor.
Sağlıklı bir psikolojiye sahip olmak, bireylerin yaşamdan daha fazla keyif almasını, olumlu ilişkiler kurmasını ve stresle başa çıkmasını sağlıyor. Sağlıklı bir psikoloji, zihinsel, duygusal ve sosyal iyilik halinin sürdürülmesi ve geliştirilmesiyle yakından ilgilidir.
LifeClub Sağlık Hizmetleri Klinik Psikoloğu Cansu Karaman, sağlıklı bir psikoloji için yapılması gerekenleri 6 maddede sıraladı:
1. Uykunuza Önem Verin
Uyku genel sağlığımız için önemlidir. Gün boyunca bize güç sağlayacak enerjiyi verir ve vücudumuzu onarmaya yardımcı olur. Yetersiz uyku (kronik ve akut) ruh halini olumsuz etkiler. Sağlıklı bir uyku ise kognitif işlevi, hafızayı geliştirir, kaygı, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklar riskini azaltır. Uyuma saatinize tutarlı kalmaya çalışın. Uyumadan önce odanızın dağınık olmamasına dikkat edin.
2. Sınırlarınızı Belirleyin
Psikolojik sağlığınızı korumak için sağlıklı sınırlar zorunludur. Bu sınırlar iş, aile, arkadaşlar ve eşinizle ilgili olabilir. Gereken durumlarda hayır demeniz gerekiyorsa kendinizi suçlu ve pişman hissetmeyin. Sınır koymak, kısa sürede rahatsız edici hissettirebilir. Ancak uzun vadede zihinsel sağlığınızı korumak için büyük öneme sahiptir.
3. Hobi Edinin
Zamanınızı daha verimli kullanabilmek için hobi edinin. Yeni bir hobi edinmenin en iyi yolu yeni şeyler denemekten geçer.
4. Sağlıklı Beslenmeye Dikkat Edin
Yapılan araştırmalar beslenmenin psikoloji üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Kaliteli bir yaşam için yeterli ve dengeli beslenmek büyük öneme sahiptir.
5. Gevşeme Egzersizleri Uygulayın
Zihinde ve bedende oluşan gerilimlerin aşamalı olarak azalmasını sağlayan nefes ve gevşeme egzersizleri bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemlerdir. Nefes ve gevşeme egzersizleri günlük yaşam içinde oluşan kaygı, stres, öfke, korku gibi duygular nedeniyle zihinde oluşan gerilimleri azaltmak için uygulanabilir.
6. Terapi Almaktan Çekinmeyin
Psikolojik bozukluklar kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Kişinin işlevselliğini azaltır ve performansının düşmesine neden olur. Psikolojik sağlığı bozulan kişi okulda, işyerinde odaklanma güçlükleri yaşamaya başlar. Dikkatini toparlayamaz, tahammül gücü azalır ve sosyal ilişkileri olumsuz etkilenmeye başlar. Kişilerde zaman içinde unutkanlık, yorgunluk, kaygı, değersizlik ve çaresizlik hisleri görülebilir. Bu gibi durumlarla karşı karşıya kalıyorsanız psikolojik destek alarak yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.