İyi ki doğdun Gabrielle ‘Coco’ Chanel!

Writer: NYX Magazine

Date: 19/08/2020

PAYLAŞ

Bugün dünyanın en tanınmış kadın moda efsanelerinden biri “Gabrielle ‘Coco’ Chanel’in doğum günü.

Moda tasarımcısı Coco Chanel 19 Ağustos 1883’te Fransa’nın Saumur bölgesinde dünyaya geldi. Yetimhanede büyüyen Chanel, dikiş dikmeyi oradaki bakıcılarından öğrenmişti. 1908’te Paris’te ilk şapkasını tasarlayan Chanel, tasarladığı şapkaları 1909 yılında bir apartmanın zemin katında satmaya başladı. Şapkaları çok beğenildi ve mesleğini seçmesinde etkili oldu. 1910 yılında ilk giyim mağazasını açan Chanel, 1920’li yıllarda kendi adını taşıyan ilk parfümünü piyasaya sundu. Çocukluğunda öğrendiği dikiş dikme becerisini yaratıcılığı ile birleştiren Chanel moda dünyasında adeta devrim yaratan işlere imza attı. Yakasız kısa ceket ve etekten oluşan takımları ile kadınları korse zulmünden kurtarmakla kalmayıp moda dünyasına konforlu şıklık anlayışını getirdi.

Küçük siyah elbise

Yaşadığı dönemde sadece cenazelerde matem kıyafeti olarak kullanılan siyah rengi günlük giysilerde kullanan ve efsanevi “siyah küçük elbise”nin yaratıcısı olan Chanel, bu giysilerin gece davetlerinde de giyilmesi konusunda öncü oldu.

Coco Chanel İnci Kolye

Kıyafetlerinde sadece tek bir takı ama flaş bir takı kullanması da Chanel imzalarından biridir. En gözde takısı sıra sıra dizilmiş inci kolyedir.

Chanel tasarımı Türk subayı üniforması

Dünya modasında adından söz ettiren Chanel, Atatürk’ün de ilgisini çekmişti. Mustafa Kemal Atatürk 1930’lu yıllarda Türk Ordusunun subay üniformalarını Chanel’e tasarlatmıştı. Aynı zamanda kendi balo kıyafetlerini de Chanel tasarlıyordu. Chanel, subaylardan sonraki bütün üst düzey merasim giysilerinin de tasarımcısıdır. Atatürk’ün katafalkının etrafındaki generallerin giysilerine ve 1930’ların balo fotoğraflarına bakarsanız, hepsi bir tiyatro kostüm tasarımcısının elinden çıkmış gibi muhteşemdir. Türk Ordusu subayları 1945 e kadar Chanel tasarımı olan kıyafetleri giymiştir.

Chanel No 5 Parfüm

1921 yılında No:5 isimli ilk parfümü ve ardından aynı yıl etek-ceket ikili takım tasarımı, 1924 yılında küpe ve aksesuarlar, 1930’lu yıllarda gece kıyafetleri, 1955 yılında takım elbise ve erkekler için deri çanta ve parfüm tasarımları ile moda dünyasında yer alan Chanel 10 Ocak 1971 yılında hayatını kaybetti.

PAYLAŞ