Masum, Romantik ve Neşeli Bir Renk: Pembe

Writer: Emine Akca

Date: 12/04/2023

PAYLAŞ

Modada son yıllarda oldukça popüler olan ve 2023 İlkbahar/ Yaz sezonunda da bolca karşımıza çıkacak olan ”pembe” ile ilgili bilgiler edinmeye hazır mısınız?

Pembe yumuşak bir renktir ve genellikle aşkın ve romantizmin rengi olarak görülür. Gençliği, masumiyeti ve saflığı sembolize eder. Pembe, feminen ve romantik, sevecen ve samimi, düşünceli ve şefkatlidir. Kırmızının fiziksel tutkusunu yumuşak bir sevgi dolu enerji ile değiştirir. Sezgisellik, anlayış, empati, duyarlılık, yumuşaklık ve şefkat hislerini yansıtır.

Birinin dünyayı pembe gözlüklerle gördüğünü söylemek, onun aşırı iyimserlikle baktığı anlamına gelir. Pembe, umudu temsil eden bir renktir ancak bazen gerçekliğin olumsuz yönlerini görememekle ilişkilendirilebilir.

Genellikle kadınlara yönelik ürünlerde kullanılır. Rahat hissettiren bir renk olduğu için, bazı büyük marketler ve mağazalar tezgahtarlarına pembe üniforma giydirir. Ayrıca hafifliği çağrıştırdığı için diyet ürünlerde de pembe renk karşımıza çıkabilir. Tatlı ve yumuşak bir renk olduğu için güzellik salonları, kozmetik sektörü de bu rengi çok kullanır. Ayrıca göğüs kanseri araştırmalarını desteklemek için hareketin sembolü olarak kullanılan kurdelenin de rengidir.

Sakinlik

Pembe, insanlar üzerinde sakinleştirici etkisi olan bir renktir. Kırmızı gibi agresif değil, daha çok güvenlik duygusu ve savunmasızlığı çağrıştırır. Küçük dozlarda pembe insanları sakinleştirir.

Dünyada Pembe Etkiler

Pek çok Asya ülkesinde pembe kadınsı bir renk olarak görülüyor ve evlilikle ilişkilendiriliyor. Kore’de aynı zamanda güvenin rengidir. Çin, rengi uzun yıllar tanımadı, ancak Batı etkisiyle şimdi onu memnuniyetle karşılıyor. Latin Amerika’da binalar için popüler bir renktir ve mimaride kullanılır. İsviçre’de pembenin sakinleştirici etkisi hapishanelerde kullanılır, hücre duvarları pembeye boyanır.

Sanat ve Tasarımda Pembe

Pembe doğada çok sık bulunmadığından, sanatçılar ve tasarımcılar renk paletlerinde çok yer veremediler. 17. yüzyıla kadar İngilizcede pembe diye bir renk yoktu!

Pembeyi paletlerinin tanımlanmış bir parçası olarak kullanan ilk kişiler Rönesans sanatçılarıydı. Esas olarak yüzlerin ve ellerin ten rengi için kullanılmışlardı.

Daha sonra aşk ve romantizmle çağrışımlar haline geldi ve Japon esintili sanattan Claude Monet’in zambaklarına kadar her şeyde popüler oldu.

Sinema, müzik ve edebiyat gibi sanat dallarında da pembe rengiyle özdeşleşmiş olan birçok karakter ve müzik grubu ortaya çıkmıştır. Bunlar arasında en bilineni, ilk filmi 1963 yılında çekilen Pembe Panter’dir. Peki bir pantere pembe rengini vermek, panter gibi vahşi bir avcıyı evcil hale getirme çabası olmasın. Bir de olaya böyle bakın!

1965 yılında Birleşik Krallık’ta kurulmuş olan Pink Floyd ise, dünya genelinde en çok dinlenen müzik gruplarının başında gelir.

PAYLAŞ