Adım At, Bağış Yap

Writer: Sevil Balaban

Date: 02/11/2023

PAYLAŞ

Gözde Venedik / Ceo / Help Steps Kurucu Ortağı

Röportaj: Sevil Balaban / [email protected]

Türkiye’den dünyaya yayılan ve adımları bağışa çeviren ilk sağlık uygulaması olan Help Steps, her geçen gün kullanıcı sayısını artırıyor. Uygulamayı kullanarak adımlarını HS’ye dönüştürüp, seçtikleri bir kuruma bağış yapabilen kullanıcılar, dünyanın 161 ülkesine yayılmış durumda. Türkiye’de ve dünyada hızla yayılan ve dijitalleşmenin sosyal hayatlara olan yansımasını çok iyi ifade eden bu uygulama, bir kadın girişimci tarafından bulunması ve yönetilmesi de ayrı bir önem taşıyor.

Help Steps’in Kurucu ortağı ve CEO’su Gözde Venedik ile başarı ve ilham dolu kariyer hikayesini konuştuk.

Help Steps’in kuruluş hikayesini öğrenebilir miyiz? Temel amacı nedir?

Yüksek Jeoloji Mühendisi olarak, 15 yılımı kurumsal hayatta geçirdim. Hep aklımda olan ve hayalini kurduğum kendi girişimimi kurma fikri son yıllarda daha da öne çıkmıştı. Bu girişimin hem bütüne hizmet eden, hem de sosyal sorumluluğu olan bir iyilik hareketi olmasını tercih ediyordum. Potansiyelimi kullanabileceğim, dijitalleşen hayata, günlük rutini adapte edebileceğim bir proje olsun istiyordum. Yaklaşık dört yıl önce bir aile sohbetinde duyduğum globaldeki ‘Adım at para kazan’ trendi mobil uygulama ilgimi çekti. Bu alanı iyice taramaya ve iş modellerini incelemeye başladım. Kullanıcıyı kazançla motive ederek daha çok yürütme fikrini farklı bir iş modeline çevirip ‘Adım at bağış yap’ uygulaması neden olmasın diye düşündüm. Böyle bir yapının olmadığını görünce ilk adımı ben attım ve ‘Help Steps’i kurdum. Pandemi sürecinde projeyi daha da derinleştirme fırsatı bulunca sonraki süreç benim için daha da hızlı ilerledi. Uygulamanın organik olarak yayılması hızını görünce hiç tereddüt etmeden Kurumsal Hayatı bıraktım ve kendi şirketimin başına geçtim. 

Help Steps’in farklılaşan yönleri nelerdir? Diğer yardım platformlarından nasıl ayrılıyorsunuz?

Help Steps’i diğer adım sayar uygulamalarından ayıran en önemli özellik bu adımların bir değerinin olması. Yani klasik bir adım sayar gibi adım sayısı, sağlık verisi, veri takibinin dışında bu adımları uygulamanın para birimi olan HS’ye dönüştürerek dilediğiniz kampanyaya gönderebiliyor ya da cüzdanınızda biriktirerek daha sonra destek olarak gönderebiliyorsunuz. Ayrıca diğer adımsayarlarda olmayan arkadaş ekleme, davet kodu gönderme, sosyal medya paylaşımı yapma gibi birçok özellik mevcut. İlk dememizin sebebi ise adım sayar ve veriler ile sağlık kısmını kapsarken sivil toplum kuruluşlarına yer sağlayıcısı olarak insanları sadece adım atarak bir bağışta bulunmaya sevk ediyor.

Sosyal etki ölçümü konusu önemlidir. Help Steps olarak yaptığınız etkiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Help Step uygulamasının sosyal etkisini iki başlık altında özetleyebiliriz; teknolojinin gelişmesiyle giderek hareketsizleşen bir toplum haline geldik. Bunu yine teknolojiyi kullanarak tersine çevirmeyi amaçladık. Önce kendi bedensel ve mental sağlığımız gün içinde daha çok hareket etmeliyiz. Türkiye’den dünyaya yayılan ve adımları bağışa çeviren ilk sağlık uygulaması olan Help Steps, aldığımız geri dönüşlerden de teyit ettiğimiz gibi, günlük adım atma ve hareket etme konusunda kullanıcısını motive ediyor ‘sağlıklı yaşam’ konusunda destek veriyor.

Diğeri ve ilki kadar önemli olanı ise, bu adımların hepsinin bir değerinin olması ve bir adımların bağışlarla bir ‘iyilik hareketi’ne dönüşebilmesi.

Platformunuzu daha geniş kitlelere ulaştırmak ve farkındalığı artırmak için neler yapıyorsunuz?

Her kurum gibi yaptığımız tanıtım çalışmalarının yanı sıra, kullanıcılarımızın paylaşımları, geri dönüşleri daha geniş kitle tarafından tanınmamız konusunda önemli bir yere sahip. Help Steps, her geçen gün, kendini güncelleyen, kullanıcısına sürprizler sunan ve ‘iyilik’ merkezinden uzaklaşmadan yenilikçi politikaya sahip bir şirket. Ekibimiz her geçen gün büyüyor ve globaldeki adımlarımızı da profesyonel olarak atmaya devam ediyoruz.

Yardımseverlik alanında teknolojinin geleceği hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Help Steps olarak bu geleceğe nasıl hazırlanıyorsunuz?

Helps Steps, Türkiye’de ve dünyada hızla yayılan ve dijitalleşmenin sosyal hayatlara olan yansımasını çok iyi ifade eden bu uygulama. İnsan olarak fıtratımızda bulunan yardımseverlik duygusunu, tamamen günlük adımları bağışlayarak yapmak, kullanıcıda bir noktadan sonra vazgeçilmez bir duruma geliyor.  Kullanıcılarımız, özellikle sadık kullanıcılarımızın yorumları gösteriyor ki; uygulama amacına ulaşıyor. Özellikle otobüsten bir durak önce inip adım tamamlamaya çalışan, sırf bağış hedefine az kaldığı için yürüyüşe çıkan, sadece kendi değil etrafına da bu amaçla daha çok yürümesini öğütleyen bir kitle oluştu. Help Steps, yardımseverlik ve teknolojinin birleşiminden doğan, bu alanda öncü olarak tarihteki yerini alacak. Bu benim en büyük gurur kaynağım.

Kullanıcı gizliliği ve veri güvenliği gibi konular, çevrimiçi platformlar için önemlidir. Help Steps, bu konularda nasıl bir yaklaşım benimsemektedir?

Help Steps’de ülkemizde geçerli olan KVKK kapsamındaki tüm kurallar uygulanmakta. Ülke bazında GDPR yada ülkenin veri regülasyonları ne ise ona uyumlanacak şekilde uygulama yayına alınıyor.

Help Steps’i kullanarak elde edilen deneyimlerden örnekler verebilir misiniz? Platformunuzun hayatları nasıl etkilediğine dair hikayelerden bahsedebilir misiniz?

Help Steps’in, dünya üzerinde 161 ülkede 1.7 milyon kullanıcısı bulunuyor ve bu sayı her geçen gün artmaya devam ediyor. Bu uygulamayı kullananların adım bağışları, şu ana kadar 26 dan fazla bireysel ihtiyaç sahibine destek oldu, 160 öğrenciye de burs sağlanmasına yardım etti. Ayrıca, HS adımları, sokak hayvanları için faaliyet gösteren STK’lara yapılan adım bağışlarıyla yaklaşık 16 ton mama gönderimine aracılık etti, yaklaşık 7.580 fidan dikiminin gerçekleşmesine katkıda bulundu. Help Steps, hayata geçtiği ilk andan itibaren sosyal sorumluluk bilinciyle hareket etmiş bir uygulama. 42 STK ile işbirliği yapan ve kullanıcılarının desteklerine aracılık eden Help Steps, bundan böyle de sosyal duyarlılıkla hareket etmeye devam edecek ve böylece ‘iyilik’ hareketi büyüyerek devam edecek.

İleride Help Steps’te görmeyi umduğunuz gelişmeler nelerdir?

İstiyorum ki Help Steps kullanıldığı ülkedeki yöredeki toplumsal sorunlar için yine o bölgenin insanı tarafından kaynak sağlasın. Bu kapsamda aldığımız yeni yatırımla Help Steps önce Avrupa, İngiltere 2024 ‘de de Amerika’da yolculuğuna devam edecek. Çok yakında ilk durağımızı ve lansman tarihimizi açıklayacağız. Tüm adımlarımızı artık globalleşme özelinde atıyoruz. Türkiye’de de çalışmamalarımız ve yatırımlarımız devam ediyor ve edecek de. Ancak ekibimi sürekli global projeler özelinde motive ediyorum. Hedef ülkelerdeki networklerimizi ve iş birliklerimizi hızlandırıyorum.

Help Steps’e katılmak isteyen yeni yardımseverlere veya ihtiyaç sahiplerine ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

Tamamen ücretsiz bir şekilde Google Play’den ve App Store’dan telefonlara indirilebilen Help Steps uygulaması ile kullanıcılar, sadece adım atarak iş birliği içinde olduğumuz STK’lara bağışta bulunabilir, Spor kulüplerini desteleyebilir ya da bireysel kullanıcıların ihtiyaçlarının karşılanması için destek olabilirler. Günümüz şartlarında ihtiyaç sahibi kişi fazlasıyla var. Bu kişilere elinde hiçbir şey yoksa bile sadece yürüyerek destek olabilirsin. Tuttuğun takıma sadece yürüyerek destek olabilirsin! Yürüyemeyen birine onun yerine yürüyerek bir tekerlekli sandalye alabilirsin! Hiç para harcamadan bir hastalığın tedavisine, sokak hayvanları için mama ya da bir öğrencinin eğitimine destek olabilirsin. Hem de sadece gün içinde attığın adımlarla.

PAYLAŞ