Genç Ruhlu Kadınların Tarz Yansıması

Writer: Nurgül Eryıldır Günay

Date: 02/11/2023

PAYLAŞ

Elif Begüm Polat / Be.Gem Kurucusu

Röportaj: Nurgül Eryıldır Günay / [email protected]

İstanbulda doğup, büyüdü. İstek Acıbadem Lisesi’ni bitirdikten sonra Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu. Üniversitenin ilk yılında HRD Anterp’in vermiş olduğu pırlanta eğitimini tamamlayarak, pırlanta uzmanlığını aldı. Eğitim süreci de vam ederken okul içerisindeki çeşitli kulüplerde etkinlik gösterdi. Moda ve kozmetik sektöründe bulunmak oldukça ilgisini çekiyordu, bu nedenle bir süre Sabancı Üniversitesi Moda Kulübü başkanlığını üstlendi.

Bununla birlikte sektörel bir çok isimle bir araya gelme fırsatı elde edip ne yapmak istediğine daha net karar verdi. Pandemi döneminde bir PR şirketinde staj yapmaya başladı, sonrasında yurt dışı fırsatlarını değerlendirmek üzere bir süre Amerika’da bulundu ve bir kurumsal firma deneyimi oldu. Okul yıllarında çalışma hayatıyla fazlasıyla içli dışlı bir durumda ydı. Vakit buldukça da Kapalıçarşı taraflarında bir pırlanta toptancısının yanında taş analizi yapıp, bilgilerini taze tutma ya çalıştı. Okulunun son yılında global bir kozmetik şirketinde işe başladı. Fakat aklında hep kendi markasını oluşturma fikri olduğu için bir süre sonra kozmetik sektörüne severek veda edip mücevher dünyasına girdi.

Türkiye’deki en genç pırlanta uzmanı Elif Begüm Polat ile Be.Gem mücevher markasını ve koleksiyonlarını konuştuk.

Türkiye’nin en genç uluslararası pırlanta uzmanı ünvanına sahipsiniz. Pırlanta uzmanı nasıl olunur? Bu konuda yeterlilik almak için ne gibi eğitimler gerekiyor?

Bu işin mekteplisiyim diyebilirim. Taşların içerisinde olarak ve onları hissederek ancak pırlanta uzmanı olunabilir. Bu online ya da sadece ekrandan izlenerek yapılacak bir meslek değil. Şu an ülkemizde bir çok pırlanta eğitimi veren kurs var, ilgisi olan herkes bu eğitimlerden faydalanabilir. Ben pırlanta piyasasında dünyaca kabul görmüş, pek çok firmanın pırlantalarını sertifikalandırmak için tercih ettiği laboratuvarlardan birisi olan HRD Antwerp’in Belçika onaylı uluslararası bir eğitimden geçtim. Sektörden kişilerin aldığı bu eğitimi ben henüz üniversitenin ilk yılında alarak en genç uzman ünvanına sahip oldum, sonrasında da Türkiye’de bu derecede uluslararası geçerliliği olan bir eğitim verilmediği için hala en genç uzman olarak anılıyorum.

Be.Gem’in kuruluş hikayesini paylaşabilir misiniz? Markanın kökeni ve nasıl başladığı hakkında biraz detay verebilir misiniz?

40 yıldır altın ve nazar boncuğu ile uğraşan, birbirinden değerli takılar üreten, zanaatkar bir baba sayesinde küçüklüğüm sürekli olarak değerli taşlar ve altınla geçti. Çemberlitaş’taki atölyesinde geçen çocukluğum aslında ben farkında değilken Be.Gem’in temellerini atmış. Kapalıçarşı’dan yeni dünya düzenine uzanan bir noktada ve genç jenerasyonun içerisinden birisi olmam ve almış olduğum eğitimler Be.Gem’in genç ruhunu yaratıyor. Bunu yaparken de yıllarını bu mesleğe vermiş bir atölyeyi arkasında hissetmek Be.Gem’e güven veren en önemli etmen.

Markanızın ana ilham kaynakları nelerdir? Tasarım felsefeniz ve estetik anlayışınız hakkında konuşabilir misiniz?

Bu markayı kurarken alışılagelmiş mücevherat firmalarının aksine rahatlığı ön plana koymak istedim.
Işıltılı mücevherler kullanmak isteyen, genç ve farklılıklardan korkmayan stil düşkünü genç kadınlar markanın ana ilham kaynağı oldu. Renkli ve zamansız tasarımları, klasikleşmiş nazar boncuğuna katılan modern çizgileri ve gündüzden geceye günün her anında kullanılabilmesi ile Be.Gem estetik anlayışıyla ruhunu ortaya koyuyor,

Koleksiyonlarınızın arkasındaki temel tema veya konseptler nelerdir? Her koleksiyonun kendine özgü bir hikayesi var mı?

Bence mücevherlerimizi değerli kılan şey; onların madeni kadar bizdeki anıları ve hikayeleri. Bu yüzden Be.Gem koleksiyonlarının da hikayeleri mevcut. İlk koleksiyonumuz Lilibeths; kraliçe Elizabeth’in genç kızlığından ölümüne kadar olan süreçte vazgeçemediği incilerinden esinlenerek oluşturuldu.

Eski ve yeniyi harmanlayarak oluşturulmuş bu koleksiyonda Be.Gem’in gözünde her kadın birer Lilibeth.

İnternet sitemizde bazı klasik modellerimiz mevcut, onları bir koleksiyon içerisinde değerlendirmiyoruz fakat takıların isimlerini dikkatli incelersek, geçmiş dönemde bir çok kişinin çocukluğundaki unutulmaz çizgi film kahramanları olduğunu görebiliriz. Bu takı modelleri de aynı isimleri gibi aslında hepimizin aşina olduğu klasikleşmiş modellerin modern yorumu olarak değerlendirilebilir.

Kapsül koleksiyonlar şeklinde beğeniye sunduğumuz piercinglerimizin her biri kendi hikayesini barındırıyor. Çoğunlukla kendi hayatımdan yola çıkarak belli temalar oluşturuyorum. Yelken sporu ile ilgilenirken deniz, kum, güneş üçlemesinin hayatımdaki önemi, marine temasını çıkardı. Bundan sonraki süreçte de Be.Gem koleksiyonlarında her zaman kendimden ufak bir parça katarak canlı ve yaşayan bir marka hissini devam ettirmek istiyorum.

Kullandığınız malzemeler ve taşlar hakkında bilgi verir misiniz? Bu malzemelerin seçimi ve kullanımı konusunda nasıl bir yaklaşım benimsiyorsunuz?

Altın; zarafeti ve zamanla solmayan parıltısıyla favorimiz, genelde de çalışmalarımız altın üzerine oluyor. Mücevherlerimiz, seçkin ve özenle seçilmiş değerli taşlarla şekillenirken her bir taşın benzersiz özellikleri, tasarımlarımızın kalitesini ve estetiğini belirliyor. Parçalarımız, zanaatkârlığımızın ve genç ruhumuzun bir ifadesi olarak müşterilerimize ulaşıyor.
Ayrıca, güncel moda trendlerini takip ederek; klasik ve modern tasarımları harmanlayarak zamansız ve şık mücevherler ortaya çıkarıyoruz.

Mücevherlerinizi kimler için tasarlıyorsunuz? Hedef kitleniz ve müşteri profiliniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Zahmetsiz şıklık ve uğraşılmamış görünüm sevenlerin tercih edeceği bir marka olmak önem taşıyor. Markamız genç ve özgür ruhlu kişilere hitab etmek istiyor. Pırlantalar ve değerli mücevherler bu güne kadar hep şık kırmızı halı kıyafetlerini süslemeye özen gösterirken Beg.Gem, spor giyim ile de
kullanılabilen ürünler sunmayı hedefliyor. Doğaya zarar vermemeye dikkat ederken, çevreci ve aynı zamanda uygun fiyatlı olması ile mücevherat pazarında fark yaratıp genç jenerasyonun ilgisini çekmek istiyor. Genç kadınlar günümüzde bir kuyumcu dükkanına girmektense imitasyon takı kullanımına yöneliyorlar. Fark ettim ki zorlayan ekonomik şartlar ile yeni jenerasyon, kuyumcu dükkanlarının vitrinlerine dahi bakmadan geçiyorlar, bu dükkanlar gençlerin zihinlerinde ancak büyüklerinin girip alışveriş yaptığı yerler olarak kodlanmış durumda. Be.Gem bu algıyı yeni deneyimlere açık genç kadınlar ile kırmak istiyor.

Peki satış ve dağıtım stratejileriniz? Ürünlerinizi nerede ve nasıl satışa sunuyorsunuz?

Satış ve dağıtım stratejimizle müşterilerimize en kolay ve erişilebilir şekilde ulaşmayı hedefliyoruz.
Ürünlerimizi sadece online platformda, kapsamlı ve kullanıcı dostu bir web sitesi üzerinden sunuyoruz. begemjewelry.com web sitemizde, zengin ürün yelpazesiyle müşterilerimize benzersiz ve özel tasarımlarımızı sunuyoruz. Ayrıca, güncel koleksiyonlarımızı ve özel fırsatlarımızın takip edilebilmesi için Instagram hesabımızı oldukça aktif tutuyoruz. Burada, mücevherlerimizin detaylı fotoğraflarını paylaşıyoruz, böylece müşterilerimiz ürünlerimizi yakından inceleyebiliyor ve stil ihtiyaçlarına uygun seçimler yapabiliyorlar.

Be.Gem markasının gelecekteki planları nelerdir? Yeni koleksiyonlar veya büyüme hedefleri hakkında bize bilgi verir misiniz?

Be.Gem olarak gelecekte de müşterilerimize yenilikçi ve özgün mücevher tasarımları sunma vizyonumuzu sürdürmeyi hedefliyoruz. Moda dünyasının güncel trendlerini yakından takip ederek, klasik ve modern tasarımı harmanlayan özel parçaları, zanaatkârlık ve kalite standartlarımızdan ödün vermeden, Be.Gem severler için tarzlarını yansıtabilecekleri şekilde üretiyoruz.
Ayrıca, genç kadınların farklı zevklerine ve taleplerine cevap verebilmek amacıyla geniş bir ürün yelpazesi sunmayı planlıyoruz. Bu doğrultuda, farklı değerli metaller, taşlar ve tasarım stilleri ile çeşitlendirilmiş koleksiyonlar oluşturmak en büyük amacımız. Be.Gem’i mücevher tutkunlarının güvenilir bir tercihi olarak konumlandırmaya devam ederken inovasyon, yaratıcılık ve müşteri odaklı yaklaşım ile uluslar arası platformlarda da yer edinmek hedeflerimiz arasında.

Müşterileriniz için özel tasarım veya kişiselleştirme seçenekleri sunuyor musunuz?

Müşterilerimize özel tasarım ve kişiselleştirme seçenekleri sunmak vizyonumuzun bir parçası ve yakın gelecekte bu hizmeti de sunmayı planlıyoruz. Fakat şu an için henüz kişiselleştirme seçeneğimiz bulunmuyor. Şu anda kişisel pırlanta danışmanlığı hizmetini özel olarak sunuyorum, Be.Gem markasının bünyesinde değil. Ancak, ilerleyen süreçte Be.Gem markası altında da bu özel hizmeti genişleterek sunmayı planlıyorum.
Mücevher tutkunlarının hayallerindeki pırlantayı bulmalarına yardımcı olmak, estetik ve zarafeti bilgi
kirliliği olmadan bir arada sunmak en büyük arzum. Bu tutkuyla, müşterilerime kişisel pırlanta danışmanlığı hizmetimi en iyi şekilde sunmaya çalışıyorum. Bana bu konuda ulaşmak isteyen pırlanta meraklıları sosyal medya üzerinden veya websitemizin mesaj bölümünden ulaşabilirler.

Müşterilere ve takipçilere Be.Gem hakkında iletmek istediğiniz özel bir mesajınız var mı?

Be.Gem’in genç ve enerjik ruhunu daha da güçlendirmek için büyük bir heyecan ve mutluluk duyuyorum. Be.Gem, sadece mücevherler değil, birer hikaye, ifade ve en önemlisi genç ruhlu kadınların tarz yansıması olmak ve birlikte parlamak istiyor.

PAYLAŞ