Görkemli Bir Sezona Hazır Mısınız!

Writer: Nida Sarı

Date: 03/11/2023

PAYLAŞ

Yine çok gösterişli bir sezon bizi bekliyor. Yıl boyunca dünya podyumlarında tanıtılan koleksiyonlardan öne çıkanlar, cazibeli kırmızılar, görkemli fiyonklar, mikro sütyenler, yine mikro kısa şortlar soğuk havalarda sıcak bir atmosfer yaratacak.
Desenlerde puantiye ve ekoseler ön planda. İster minik, isterse dev boyutta olsun, puantiye her koşulda
kabul görüyor.
Ekose desenler ceketler, etekler ve özellikle şallarda bizi boydan boya saracak gibi görünüyor.
Renk olarak kırmızı çok baştan çıkarıcı formlarla karşımızda. Siyah ve beyaz yine vazgeçilmezler arasında. Gümüş ve altın ışıltılar gündüzden geceye her saatte tercih edilebilir.
Fiyonklar bu sezon büyük, hem de çok çok büyük! Görkemli fiyonklarla tasarlanmış kıyafetlerle kendinizi dünyaya armağan edilmiş gibi hissedebilirsiniz.
Trendlerin detaylarına bakmaya hazırsanız hemen başlayalım….

Kırmızı Elbiseler

Kırmızı elbisenin büyük geri dönüşüyle birlikte baştan çıkarma ve cazibeye dayalı bir Sonbahar/Kış 2023-2024 stiline hazır olun.
Alexander McQueen 1990’lardaki koleksiyonlara çok sayıda gönderme yapan femme fatales’in kırmızı elbiseleri, Dolce Gabbana kırmızı saten elbise, Alberta Ferretti ‘de kadife elbiseler ve Valentino’nun Black Tie koleksiyonunda kravatla süslenmiş punk kırmızısı geniş yırtmaçlı bir gömlek elbise.

Matthieu Blazy, Bottega Veneta’da kırmızı elbisenin radikal ve hipnotik bir versiyonunu sunarken, Courrèges, Loewe ve Fendi’de minimalist örgü versiyonları, Alexander McQueen ve Proenza Schouler’de ise deri versiyonları mevcut.

Mugler, Blumarine, Dilara Fındıkoğlu, Gucci ve Ester Manas’ın podyumlarındaki transparan, dantel ya da fırfırlarla süslenmiş gösterişli seksi kırmızı elbiseler, fark edilmek için her şeyi yapabilecek, soğuğa bile meydan okuyabilecek kadınların gözdesi olacak.


Son olarak Ferragamo, Lanvin ve Michael Kors, lame kumaşlardan veya payetlerden oluşan kırmızı disko elbiselerinden oluşan bir koleksiyona imza atarak parti kızlarının büyük beğenisini topladı.

Gösterişli Fiyonklar

Bu Sonbahar/Kış 2023-2024 Moda Haftası’nın birçok koleksiyonu Haute Couture’e saygı duruşunda bulunurken, fiyonk birçok parçada yeniden ortaya çıktı, hatta bazı şovların merkezi haline geldi. Olivier Rousteing, kendi “Fransız stili” tanımını sunmak için, Balmain defilesinin birçok siluetinde bu
süslemeyi oldukça büyük kullandı.

Balmain koleksiyonunda çarpıcı inci süslemeli stillerle birlikte, fuşya bir kazakta, zümrüt yeşili bir ceket elbisede saten kısa bir eteğin sol tarafında, sanki drapenin bir uzantısıymış gibi dev fiyonkları görebilirsiniz.


Moschino’nun mor saten eteğinde de fiyonk görülüyor. Ve Nina Ricci’nin gösterişli elbiselerindeki fiyonklar ya da Marie Adam-Leenaerdt’in pembe bir elbiseyi hediye kutusu gibi saran devasa altın fiyonkları ve Giuliano Calza’nın sarı balon elbisesindeki pofuduk fiyonk. Sonuç olarak bu sezona XXL fiyonklar damgasını vuracak.

Ekoseler

Büyük Britanya’nın en iyi simgelerinden biri de hiç kuşkusuz İskoçların geleneksel eteklerine hayat veren ekose desenlerdir. Sonbahar/Kış 2023-2024 sezonu için tasarımcılar hayal güçleriyle ekoseyi yeniden yorumladı.New York’taki Tom Browne’da vatkalı oversize tüvit paltolar ekose desenle kaplanırken, tasarımcı Daniel Lee, Londra’da Burberry için hazırladığı ilk koleksiyonunda ünlü deseni, bu kez pembe ve mor ya da sarı ve elektrik mavisini bir araya getiren pop renk paletinde çok sayıda siluette kullandı.

Paris’te ise tasarımcıların 50’lerden ve 60’lardan çok ilham aldığı büyük moda evlerinde de yolculuğunu sürdürdü. Anthony Vaccarello, Saint Laurent için pelerin olarak giyilen zarif dökümlü bir ekose, büyük boy bir palto, kalem etek ve dik yakalı bir gömlekle ağırbaşlı kalırken, Maria Grazia Chiuri, ekoseyi çok sayıda
Dior eteklerde ve paltolarda kullandı. Ekose ayrıca Issey Miyake’nin siluetlerinde mevcut.

Ekose desenler geçen yıl Aralık ayında hayatını kaybeden punk tasarımcısına bir saygı duruşu niteliğindeki Vivienne Westwood by Andreas Kronthaler defilesinin de olmazsa olmazıydı.

Mikro Sütyenler

Küçük olan her şey sevimlidir. Ancak bu sezon podyumları görünce mini ve hatta mikro olan her
şey kesinlikle çok cesur. Mikro sütyen koleksiyonlara gösterişli bir giriş yaptı. Gucci defilesinin
açılış siluetinde görülen mikro sütyen, gümüş bir zincirden oluşuyor.

Üzerinde firmanın logosu bulunan iki küçük üçgen meme uçlarını za r zor kapatıyor. GCDS’de, metal yay ile birleştirilen fiyonk detaylı, Ludovic de Saint Sernin bunu Ann Demeulemeester’ de sadece yatay bir deriden yapılmış tüy olarak stilize etmiş.

Nensi Dojaka’ya gelince, iki ince siyah telin ucunda yeni açmış kırmızı gelinciklere benzeyen çiçeklerle zenginleştirilmiş ten rengi tül v ersiyonunu sunuyor. Luis de Javier’in şeytani kırmızı boynuzları veya Didu’nun çiçek ve hafif tüyleri… her tasarımcı daha küçük ve cüretkar bir versiyon tasarlıyor. Göğüsler önümüzdeki kış -neredeyse- tamamen gözler önünde olacak!

Puantiyeler

50’lere geri dönüyoruz! Bu sezon birçok podyumda görülen 50’ler döneminden esinlenen puantiye baskısı, Balmain, Miu Miu ve Valentino’da mini, maksi veya transparan tasarımlarla 2023’ün moda trendlerine uygun olarak yeniden yorumlandı.


Nina Ricci’nin şeffaf puantiye tarzı fiyonk elbiseleri, Balmain’in hacimli midi etekleri, Miu Miu’nun romantik esintili halter yaka puantiye elbiseleri ve Benetton’un pantolon ceket büyük puantiyeli takımları ile yuvarlak
noktalara doyacağız. İster transparan, ister mini, ister maksi, ister küçük ya da Valentino’da görüldüğü gibi dev puantiye desenli olsun, tek kural bu kış puantiye giymek!

Mikro Kısa Şortlar

Kış gardırobu daha sıcak ve daha opak giysiler içerse de, kadın moda haftalarında gerçekleşen defileler bu klişeyi yok etti.

Miu Miu örneğinde olduğu gibi kristaller ve aplikelerle kaplı kilot görünümlü mikro şortlar ile bacaklar ortaya çıkarken, Ferragamo’nun kreatif direktörü Maximilian Davis tarafından tasarlanan mikro şortlar da oldukça dikkat çekici.

Vivienne Westwood’un versiyonu Andreas Kronthaler koleksiyonu ile daha da cesur. Dolce & Gabbana kadını için ise şortlar neredeyse iç çamaşırı görünümünde.

Denim Denim

Denim etkisi ikiye katlandı!
Alt ve üst kıyafetlerde denim Sonbahar ve Kış 2023/2024 için hala güçlü bir şekilde devam ediyor.

Temel kural kusursuz bir görünüm için benzer tonları seçin. Trendlere uygun bir görünüm için Diesel, Ami, Y/Project ve Versace’de görüldüğü gibi denimlerin birbiriyle tam uyumlu olduğundan emin olun.

Tüyler

Tüyler bu sezon çok dikkat çekici bir görünüm yar atıyor. En dikkat çekici parçaları arasında Nina Ricci’nin renkli tüylü paltoları ya da Bottega V eneta’nın devekuşu tüyünden yosun yeşili paltosu yer alıyor. Chanel defilesinde ikonik kamelyayı çağrıştırırken, Bottega Veneta ve Gucci’de tüyler vücut kıvrımlarını vurguluyor.


Loewe büyük kaz tüylerinin üst üste bindirilmesiyle orta ya çıkan şaşırtıcı derecede minimalist
üstler ve pantolonlar sunarken, Victoria Beckham ve Luar muhteşem tüylerden yapılmış üstler v e
yakalar ile görünüme dramatik bir dokunuş katıyor.

PAYLAŞ