Yüzde Yaşlanma Belirtilerinin İP ASKI ile Giderilmesi Mümkün

Writer: Nurgül Eryıldır Günay

Date: 07/11/2023

PAYLAŞ

Op.Dr. İlker Manavbaşı / Estetik Plastik Rekonstrüktif Cerrahi

Röportaj: Nurgül Eryıldır Günay / [email protected]

Hangi özel estetik cerrahi prosedürlerinde uzmanlaştınız biraz bilgi verebilir misiniz?

Fonksiyonel burun estetiği, ameliyatlı ve ameliyatsız yüz gençleştirme, post bariyatrik vücut germe ve BBL dediğimiz, liposuction yöntemi ile alınan yağ dokusunun vücutta eksiklik olan bölgelere enjekte edilmesi ile yapılan estetik ameliyatları…

Size başvuran hastalarınız arasında en çok hangi işlemler talep ediliyor?

Genellikle ameliyatlı ve ameliyatsız yani ipler ile yüz gençleştirme, BBL ve fonksiyonel burun estetiği ameliyatları için bize gelen başvurular oldukça yoğun.

Burun estetiği konusunda uyguladığınız ilginç bir prosedür var. Geliştirdiğiniz teknikle hastayla birlikte karar verilen burun şeklinin milimetre oynamadan ameliyat sonucu gerçekleştirdiğinizi söylüyorsunuz. Bu konu hakkında detaylı bilgi alabilir miyiz?

Ameliyat öncesi çekilen profil fotoğrafları üzerinde fotoshop yaparak hastanın yüzüne uyan ve kendisi tarafından da beğenilen bir burun şekli ortaya çıkarıyorum. Ameliyat sırasında yaptığım ölçümler ile de bu sonucu ortaya çıkarmaya çalışıyorum. Burun kemik, kıkırdak, cilt ve altında yumuşak dokudan oluştuğu için yüzde 100 benzerlik mümkün olmasa da yüzde 90’ın üzerinde benzerlik elde edebiliyoruz.

Burun için klips yöntemi de oldukça ilginç geldi. Nedir bu klips, nasıl bir işlem yapılıyor?

Özellikle bazı metaller ve silikon vücut dokularo ile son derece uyumlu olup protez olarak veya mevcut dokuya ekleme yapacak şekilde kullanılabilir. Ben titanyum damar klipslerini burun ortasında bulunan ve ‘septum’ denilen kıkırdak yapıyı güçlendirmek ve düzeltmek için uzun yıllardır kullanıyorum. Bu sayede ek kıkırdak greft’ler kullanmadan ve dolgunluk oluşturmadan destek sağlamak mümkün oluyor.

Sizce son yıllarda estetik ameliyat trendlerinde hangi değişiklikler ve gelişmeler yaşanıyor? Hangi estetik ameliyatlar popülerliklerini artırmış veya kaybetmiş gibi görünüyor?

Her geçen yıl tüm dünyada ameliyatsız işlemlerde ciddi artışlar görüyoruz. Bunların arasında botulinum toksin enjeksiyonları, hyalüronik asit dolgular, erimeyen ve eriyen iplerle yüz askılama işlemleri öne çıkıyor. Ayrıca bunların dışında hastadan liposuction yöntemi ile alınan yağ dokusunun vücutta eksiklik olan bölgelere enjekte edilmesi ile yapılan BBL, meme yağ enjeksiyonu gibi ameliyatlar son yıllarda en çok artış gösteren ameliyatlar oldu.

Sosyal medyanın ve ünlülerin estetik ameliyat trendlerine etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Cep telefonları sayesinde yapılan anlık görsel paylaşımlar, kişilerin güzellik algısını şekillendirmede belirleyici olmaya başladı. Özellikle milyonlarca kişinin takip ettiği tanınmış simalar, bu estetik trendlerin oluşmasında baş rolü oynuyorlar. Bir örnek vermek gerekirse, BBL ameliyatları dendiğinde akla Jennifer Lopez geliyor. Genis ve yuvarlak kalça hatları pek çok kadının sahip olmak istediği standart kalça haline geldi. Bunun dışında da pek çok ünlü ismin estetik davranışı genel nüfus tarafından benimsenmiş durumda.

Botoks ve dolgu gibi işlemler son zamanlarda çok popüler oldu. Hangi bölgeler dolgu uygulanabiliyor? Bu işlemler ilerleyen dönemde yaptıran kişi için herhangi bir sorun yaratır mı? Yüzün dolgu yapılan bölgelerinde zamanla asimetrik görünümler ortaya çıkabilir mi?

Hem botoks hem de hyalüronik asit dolguları geçici işlemlerdir. Botoksun ektisi 4-5 ay, hyalüronik asit dolguların ise 1-1.5 yıl sürüyor. Botoks uygulaması ile uzun dönemde oluşabilecek sorunlar gözlemlenmemiş. Ancak dolgular, kolajen uyarımı yaparak, bir miktar kalıcı etki gösterebileceği gibi uygulamaya bağlı olarak çesitli boyutlarda olabilen kitleler oluşturabilirler. Bazı hastalarda bu kitlelerin ortadan kaldırılması güç olabiliyor. Bunun dışında damar içine yapılan dolgular uygulama bölgesinde dolaşım sorunu oluşturabiliyor. Aşırı miktarlarda uygulanan dolguların yüzde asimetrik gürüntü oluşturması ve yüz hatlarının ortadan kalkması gibi sorunlara da yol açabiliyorlar.

Hangi faktörler estetik cerrahi sonuçlarını etkileyebilir ve bu riskler nasıl minimize edilir?

Estetik cerrahide başarının ilk faktörü uygun hasta seçimidir. Her hastada sorunlar aynı şiddette ve aynı şekilde görülmüyor. Kişisel anatomik özellikler yapılacak ameliyat için belirleyicidir. Bu sebeple elde edilecek sonuçlar da farklılık gösterecektir. Bu durumların göz ardı edildiği hastalar, estetik ameliyatlardan mutlu olmayabilirler. Bu yüzden doktor hasta iletişimi son derece önemlidir. Standart ameliyatlar yerine kişiye özel teknik uygulamaların seçimi daha uygundur.

İplerle yüz askılama tekniği konusunda okuyucularımıza bilgi verir misiniz? Kimler için uygundur, bu teknik yüz gençleştirmesi için nasıl çalışır? Diğer yüz gençleştirme yöntemlerine göre ne gibi avantajlar sunuyor?

Ortalama 25-30 yaşlarından itibaren yüzümüzde yaşlanma süreçleri başlar. Bu durum ciltte incelme, yanaklar ve gıdıda sarkma, yağ dokusunda volüm azalması şeklinde ortaya çıkar. Kaslar genetik olarak da düşük olabileceği gibi zamanla da sarkma oluşabilir. Yüz gençleştirme işlemleri bu üç olguyu hedef almalıdır. İplerle yapılan askılama sarkmıs yüz, boyun ve kas bölgelerini hedef alarak sarkma öncesi pozisyonlarına geri getirir. Dolayısıyla her iki cinsiyet için yaşlanma belirtileri başladıktan sonra ip askılama her yaşta uygulanabilir. İpler favori bölgesinde yapılan minik kesiler ile yüz cildinin altına ve saçlı deriye yerleştirilir. Bu sayede askılama görevini yerine getirirler. Kaşlar için, kaş içine yapılan küçük deliklerden ipler yerleştirilir. Hastanın yüzünün ihtiyacına göre, yağ enjeksiyonu, gıdı lipo, boyun germe, göz kapağı ameliyatları ile de kombine edilerek çok daha başarılı sonuçlar elde edilir. Hastayı yüz germe ameliyatının zahmetinden kurtarması, iyileşme ve normal hayata dönme sürecinin kısa olması gibi etkenler işlemin avantajını oluşturmaktadır.

Bu işlemin uygulanması ne kadar sürüyor? İşlem sonrası iyileşme süreci ve kalıcılığı hakkında da bilgi verir misiniz?

İp uygulamaları, tek başına yapıldığında 15 dakika ile yaklaşık 1 saat arası sürüyor. Eğer kombine uygulamalar yapılacaksa, işlem 2-3 saate kadar uzayabilir.

Herhangi bir riski var mı?

Diğer estetik işlemlerde olduğu gibi ehil estetik plastik cerrahlar tarafından yapılmalıdır. Özellikle erimeyen ipler kullanılırken sterilizasyona azami özen gösterilmelidir. Aksi taktirde ciddi enfeksiyonlar görülebilir. Bunun dışında sinir yaralanması da potansiyel sorunlar arasındadır. İpler cilde yakın yerleştirilirse dışarıdan görülebilirler.

Gelecekte estetik trendleri hakkında tahminleriniz nelerdir? Neler bekliyorsunuz?

Kök hücre uygulamalarının daha çok yer alacağını düşünebiliriz. Ayrıca askılama işlemlerinin de vücudun diğer bölgelerini de içerecek şekilde yaygınlaşmasını bekliyorum.

PAYLAŞ