“Kahve Seremonisi” Etkinliği Başlıyor

Writer: NYX Magazine

Date: 03/03/2024

PAYLAŞ

Geçmişte kahvenin ilk kavrulduğu yer anlamına gelen Tahmis ismiyle anılan ve İstanbul tarihinin en önemli miraslarından olan Beta Yeni Han, eşsiz bir gastronomi deneyimi yaşamak isteyenleri mistik bir yolculuğa davet ediyor. Beta Yeni Han, dünyanın ilk kahvehanesinin açıldığı tarih olan 1554 yılına ithafen; saat 15:54’te gerçekleştireceği “Kahve Seremonisi” etkinliği ile misafirlerini tarihi bir geziye çıkarıyor. 

17. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Beta Yeni Han, dokusunu kaybetmeden gerçekleşen restorasyon çalışması sonrasında şehrin en özel yaşam merkezi olarak misafirlerini ağırlıyor. Tarihte kahvenin kavrulduğu ilk kahve fırınına da ev sahipliği yapan Beta Yeni Han, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Topkapı Sarayı’nda, itibarlı konuklara kahve ikramı için gerçekleştirilen töreni, “Kahve Seremonisi” etkinliğiyle misafirlerine sunuyor. Unesco’nun “Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi”nde yer alan Türk Kahvesi ve kültürünü yaşatma hedefiyle gerçekleştirilen etkin, misafirleri eşsiz bir deneyime davet ediyor.

Eşsiz bir deneyim: Kahve Seremonisi

Kanuni Sultan Süleyman zamanında Osmanlı Saray protokolünde yer alan Türk Kahvesi törenini “Kahve Seremonisi” isimli etkinlikle misafirleriyle buluşturan Beta Yeni Han, Osmanlı’nın son dönemine kadar devam eden bu geleneği; saat 15.54’te sunduğu kahve ikramıyla yaşatacak. 

Türk müziği ve enstrümantal müzik eşliğinde Kahvecibaşı’nın bilgilendirme metniyle başlayan seremoni kahveci kalfalarının ekipmanları ile sağ baştan dizilerek beklemeye geçmesiyle devam ediyor. Kalfalar tarafından gül suyu misafirlere dağıtılırken, kalfalardan biri içinde gül ağacı tütsüsü yakılan buhurdanlığı gezdiriyor. Bu sırada, stil tutan kalfa, reçel ikram eden kalfa ve tepsi tutan kalfa Türk kahvelerini hazırlanan gül lokumları ile konuklara sunuyor. 

PAYLAŞ