Writer: Burçin Yaşar Üner
Date: 22/12/2020
2005 yılında hayatımıza giren YouTube son yıllarda altın çağını yaşıyor. Her geçen gün çok daha fazla insan çeşitli amaçlarla YouTube kullanıyor. Son istatistiklere göre, dakikada 100 saatlik video yükleniyor ve her ay 1,5 milyar kullanıcı siteyi ziyaret ediyor, yani dünya nüfusunun yaklaşık beşte biri! Tüm internet kullanıcılarının ise neredeyse üçte biri etkin birer YouTube kullanıcısı.
Peki ne için kullanıyoruz bu kadar çok? Bilgi almak için, ilham almak için ya da sadece eğlenmek için… Bir arama motoru olmasa da, YouTube Google’dan sonra en çok kullandığımız arama motoru gibi.
YouTube’un Google Adsense ile beraber çalışarak, reklam gelirlerinin bir kısmını içerik üreticileriyle paylaşmasıyla beraber hayatımıza bir de YouTuber kavramı girdi. Yani bir kanal açarak YouTube’da düzenli içerik oluşturan kişiler.
Sadece kendi seçtiğiniz konularda videolar yapıp onlardan para kazanmak kulağa ne kadar güzel geliyor, değil mi?
2021 hedefleriniz arasında başarılı bir Youtuber olmak var, ama nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız bu yazı tam sizin için.
2021’de hepinize sağlık, mutluluk, bol şans diliyorum. Aboneniz çok, like’larınız bol olsun ☺
Öncelikle kendinize bir kanal açmalısınız (Böylece artık siz de “Kanalıma hoş geldiniz” diyebilirsiniz) Kanal açmak içinse ihtiyacınız olan tek şey bir mail adresi. Kanalınıza özgün, içeriğinizle ve sizinle örtüşen, akılda kalıcı bir isim bulmaya özen gösterin. Profil fotoğrafı eklemeyi unutmayın ve seçiminde profesyonel düşünün. İnsanlar videolarınızı izlemeye başlamadan önce profil fotoğrafınızı görecek. Amatör görünmek puanınızı baştan düşürecektir.
Yapmanız gereken en önemli şey kendinize bir konu belirlemeniz. Hangi konuda yayın yapmak istiyorsunuz? Tek bir konu üzerinde sabit kalmanız gerekmez elbette, ilgi alanlarınıza, uzmanlığınıza göre birden fazla konu da seçebilirsiniz. Ama seçtiğiniz konuların birbiriyle tutarlılığına dikkat etmeniz iyi olur. Bir gün sağlıklı yaşam videosu yayınlayıp ertesi gün çikolatalı pasta tarifi ile takipçilerinizin karşısına çıkmanız sizi zor duruma düşürebilir. Ancak hem sağlıklı yaşam hem moda ve güzellik videoları paylaşımı hiç tutarsız olmayacağı gibi takipçi kitlenizi genişletmenize de yardımcı olabilir.
Bir diğer önemli konu ise videolarınızı hangi ekipman ile çekeceğiniz. Bunun için akıllı telefonunuzu da kullanabilirsiniz, daha profesyonel bir kamera da. Akıllı telefon kullanacaksanız bir tripod mutlaka edinin. Ve videolarınızın daha aydınlık, hoş görünmesi için bir de ışık alabilirsiniz. Artık bu ürünlere çok uygun fiyatlara ulaşabiliyoruz üstelik. Videolarınızı çektikten sonra kendiniz editleyecekseniz bir de video düzenleme programına ihtiyacınız olacak.
Videolarınızı ne zaman yayınlayacağınıza dair bir program belirleyin ve mümkün olduğunca ona bağlı kalmaya çalışın. Videoları aynı gün ve saatte yayınlarsanız, hem takipçileriniz yeni içeriğinizi ne zaman bekleyeceklerini bilir, hem de bu size bir sorumluluk yükler ve sizi motive eder.
Videonun başında uzun bir giriş yapmayın, videonuzun ne hakkında olacağını kısaca açıklayın ve ardından doğrudan konuya girin. Vermek istediğiniz detayları ilerleyen dakikalara saklayın. Ama izleyicileri gereksiz detaylarla boğup sıkmayın. Artık hız çağındayız ve insanlar boşa 1 dakika bile harcamak istemiyor ve istatistiklere göre video izlemeye başlayanların yaklaşık yüzde 20’si ilk 10 saniyeden sonra videodan ayrılıyor.
Gündemden haberdar olun ve kanalınızı güncel tutun. En yeni videoların neler olduğunu görmek için YouTube’un “Trendler” bölümünden yararlanabilir, yeni videolarınızı buna göre şekillendirebilirsiniz.
Anahtar kelimeleri etkin kullanın. İçeriğiniz için uygun bir anahtar kelime bulduğunuzda, bunu videonuzun başlığına ve açıklamasına eklediğinizden emin olun. Böylece içeriğinizle ilgilenen insanlar arama motorlarında bu anahtar kelimeyi kullandıklarında sizin videonuza ulaşabilirler.
Her türlü yorumu dikkate alın ve bunlara uygun şekilde yanıt verin. Olumlu ise yorumu beğenip teşekkür edin ve olumsuzsa da kabul edin ve bunu kendinizi geliştirmede kullanın. Hatta daha fazla yorum alabilmek için videonuzun sonunda insanlara kendi düşüncelerini sorabilirsiniz. Biliyorsunuz daha fazla yorum, daha fazla etkileşim demek…
YouTube, videolarınızın performansını izleyebilmeniz için kanalınıza özel bir analiz bölümü de sunuyor. Analytics, videolarınızın izlenme sonuçları hakkında bilgi edinmenizi sağlar. En önemli noktalardan bazıları izlenme süresi, trafik kaynakları, oynatma konumları ve cihazlardır. Ayrıca, bir videonun neden diğerinden daha iyi performans gösterdiği konusunda size daha iyi bir fikir verecektir. Sonuç olarak Analytics, kanalınız için mutlaka yararlanmanız gereken güçlü bir araç. Üstelik ücretsiz!
YouTube kanalınızı, sahip olduğunuz diğer sosyal medya hesaplarınızda mutlaka paylaşın. Facebook, Instagram, Twitter, Linkedn, Tiktok veya Pinterest… Profillerinizin biyografilerine YouTube kanalınızın linkini ekleyin ve merak uyandırmak için yeni videolarınızdan teaser klipler paylaşın. Böylece mevcut takipçilerinizi yeni kanalınıza çekmiş olursunuz.
Her şeyi yaptım artık videolarımdan biraz para da kazanayım diyorsanız Adsense programına da kayıt olmayı unutmayın. Ancak tabii ki ilk videonuzu yükler yüklemez Adsense sizi tanımayacaktır. Para kazanmaya başlayabilmeniz için en az 1000 aboneniz, en az 10000 kanal görüntülenmeniz ve son 12 ay da 4000 saat izlenmeniz olması gerekiyor.
Evet artık YouTuber olmak için gereken her şeyi biliyorsunuz. Öyleyse çıkmak üzere olduğunuz bu yeni yolculuğunuzda size şimdiden başarılar… Yazımı beğendiyseniz kanalıma abone olmayı lütfen unutm…