2020 nin İlginç Olayları

Writer: NYX Magazine

Date: 11/01/2021

PAYLAŞ

21. Yüzyılın Kabusu

Yoksulluk, savaşlar, açlık, susuzluk, kaos …. Dünya bunlarla başetmeye çalışırken bilmiyordu ki büyük bir kabus onu bekliyordu. 2019’un sonlarında Çin’de ortaya çıkan bir virüs, tüm dünyaya yayıldı adeta bir karabasan gibi insanlığın üzerine çöktü. Bilim adamları virüsle nasıl mücadele edeceklerini araştıradursun, ülkeler de karantina önlemleri ile önünü kesmeye çalıştı. Ama önünü kesmek bir yana salgın kontrolden çıktı bir çok ülkede.

Kasım ayında aşı çalışmaları sonuç verdiğinde az da olsa umutlandık. Umarız 2021 yılına girdiğimizde gerek aşı, gerek ilaç çalışmalarının sonucunda dünyamız bu salgından kurtulur, dileğimiz daha fazla kayıp vermeden olması…

Pandemi Nedeni İle Bir Çok Aktivite Gibi Defileler de Online Ortamda Gerçekleşti

Tüm dünyayı kasıp kavuran pandemi, moda dünyasını da yeniden şekillendirdi. Dünya devi modaevleri, defilelerini online ortamda yapmak zorunda kaldılar. Bazıları avatar mankenlerle, bazıları fotoğraf çekimleri ile, bazıları da video çekimleri ile gerçekleştirdiler defilelerini.

Modaevleri tasarımlarının ruhunu modaseverlere tam olarak geçirebilmek için ağırlıklı olarak kısa filmlerden yararlandı. Böylece moda ve sanat iç içe geçmiş oldu.

Sadece bir tek marka, Balmain, canlı defile düzenledi. Karantina tedbirlerinin gevşetildiği döneme rastlayan Paris Haute Couture Moda Haftası’nda mini bir defile gerçekleştiren markanın kreatif direktörü Olivier Rousteing, “Pandemide aylarca evde geçirdiğimiz sürenin ardından bir nebze olsa özgürüz. Ben de bu defileyle bu ruhu yansıtmak istedik” diye konuştu.

Karbon Salınımı Azaldı, Doğa Nefes Aldı

2020 yılının başlarında yüzyılın en büyük salgın hastalığının pençesine düştü dünya. Aslında 2019’un sonlarında başlayan salgın hastalık, 2020 nin ilk çeyreğinde dünyayı pençesine almıştı bile.

Hastalık nedeni ile bütün dünya kademeli olarak kapanma kararı aldı. Bunun dünyaya olumlu etkisi, karbon salınımındaki düşme ve doğanın az da olsa nefes alması oldu.

Shakira ve Jennifer Lopez’in Dans Gösterisi Super Bowl’da Göz Kamaştırdı

Miami’de düzenlenen Super Bowl, bu yıl da birçok katılımcıya ev sahipliği yaptı. Spor etkinliğine Shakira ve Jennifer Lopez’in dans gösterileri damga vurdu.

Jennifer Lopez gümüş detayları olan, pul işlemeli mayo tarzı bir giysi tercih ederken, Shakira ise kırmızı, iki parçadan oluşan kıyafeti ile büyük beğeni topladı.

Türkiye, Kadın Ritmik Cimnastik Dalında Avrupa Şampiyonu Oldu

Kadın Ritmik Cimnastik Grup Milli Takımı, Ukrayna’da düzenlenen Ritmik Cimnastik Avrupa Şampiyonası’nda ‘3 çember 2 labut’ aletinde altın madalya kazandı ve böylece tarihinde ilk kez Avrupa şampiyonu oldu.

Regl İzni Kazanımı

Reglin halen tabu olduğu Hindistan’daki Zomato isimli gıda tedariği şirketi kadın çalışanlarına pozitif ayrımcılık yaparak flaş bir karar aldı…

Ülkenin en bilinen ve en çok tercih edilen telefon uygulamalarından biri olan Zomato’da kadın çalışanlara bir yıl içerisinde kullanabilecekleri 10 günlük “regl izni” verilmesine karar verildi.

Sussex Dükü Prens Harry ve eşi düşes Meghan İngiltere Kraliyet Ailesi’ndeki üst düzey görevlerinden çekildi.

Prens Harry (35) ve Meghan Markle (38) artık İngiliz kraliyet ailesinin resmi görevlerini üstlenmeyeceklerini ve kendi paralarını kazanarak yaşayacaklarını sosyal medya hesaplarından açıkladılar. Çift mali açıdan bağımsız olmayı ve çalışmayı planladıklarını, bunu yaparken de Kraliçe’ye tam desteklerini vermeye devam edeceklerini belirtti. Aylarca süren istişarelerin ardından bu kararı aldıklarını belirten çift, vakitlerini İngiltere ve Kuzey Amerika arasında dengelemeyi planladıklarını da ifade etti.

Berlinale’de Ödüller Artık  Cinsiyetsiz

Berlin Film Festivali’nde 2021 yılından itibaren, en iyi oyuncu ödülü artık kadın ve erkek kategorileri olarak ayrı ayrı verilmeyecek, cinsiyet-nötr olarak tek bir ödül, “en iyi oyuncu ödülü” verilecek.

Bununla oyunculuk alanındaki ödülleri cinsiyete göre ayırmama, toplumsal cinsiyete daha duyarlı bir film endüstrisi arzulandığının mesajı verildi.

Ayrıca ilginç bir nokta var ki o da ; bundan sonra festivalin kurucu direktörü Alfred Bauer adına verilen ödülün de artık verilmeyeceğinin açıklanması . Alman Die Zeit gazetesi tarafından bu yılın başında yayımlanan haberle Bauer’in, Hitler Almanyasında üst düzey bir Nazi olduğu ortaya çıkarılmıştı.

Elon Musk’ın Şirketi SpaceX Uzaya İnsanlı Araç Gönderdi

Dünya tarihinde ilk kez özel bir firma, uzaya insanlı araç gönderdi. Elon Musk’ın sahip olduğu  SpaceX şirketinin 30 Mayıs tarihinde fırlattığı Falcon 9 roketi ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderdiği Dragon uzay aracı ve Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) astronotları Bob Behnken ve Doug Hurley 19 saat sonra başarılı şekilde Dünya’ya geri döndü.

PAYLAŞ