Writer: Asu Çetin
Date: 02/07/2021
Yoga, meditasyon ve nefes çalışmaları güçlü ve etkin uygulamalardır. Başlangıç, orta veya ileri seviye fark etmez fiziksel ve zihinsel faydaları yüksektir.
Keşif; bedenle başlar, ruha ve duygulara doğru yansır. Kendi içinde ve dış yaşamında dengelenmeye, güçlenmeye, şiddetsiz yaklaşıma ve ihtiyaçlarını çok daha iyi anlamaya başlarsın. Uygulamalara devam ettikçe de canlı ve farkında kalırsın.
Yoga asanalarından 2. Savaşçı pozuna, doğru bir hizalanma ve aşama aşama girdiğinde dengeyi hissedersin. İlerlemek ve güçlenmek için ilk adım hizalanmadır. Ayaklarının yerdeki yerleşimi, öndeki dizinin ve ayak bileğinin hizası, omuzlarının hizası, ayaklarının arasındaki mesafe, bakışlarının yönü önemlidir. Tüm bu hizalanmalar senin bedenine göre uygulanır. Bedenin elverdiği kadar derinleşir ve elverdiği sürede poz içinde kalırsın. Şiddetsizlik ve ihtiyacını görmek burada başlar. İyi görünmek adına veya mükemmele ulaşmak adına bedenini zorlayıp zorlamadığın fark edersin. Sağ ve sol tarafındaki farklılıkları gözlemlersin. Nefesinin ve zihninin etkisini anlarsın. Zihnini sakinleştirdiğini, ana odaklandığını fark edersin.
Kendine zaman tanıyıp pozu deneyimledikçe güçlenirsin. Fark edersin ki her bir pratiğinde güçleniyor ve derinleşiyorsun. Her deneyiminde farklı da hissedersin. Bazen güçlü hissedersin, pozda daha uzun kalırsın. Bazen dengen bozulur, tekrar hizalanır ve dengeni bulursun. Zamanla, bakmışsın ki bu deneyimlerini hayatının başka alanlarına da taşıyorsun.
Tabii eski zihinsel alışkanlıklarımız çok kuvvetlidir. Hayatın akışında zihnimize kolayca takılıp gider, farkındalıktan uzaklaşırız. Yoga ve meditasyon pratikleri ile farkındalığımızı hatırlarız. Uygulamalara devam ettikçe de eskiye göre daha canlı kalır ve bilinçli zihnin ile hareket ederiz.
Kendim ile ilgili bir deneyim paylaşacağım. Yeni de bir deneyim. 2020 Aralık ayında, 2021 İstanbul yarı maratonunda koşmaya ve yarı maratonda en iyi süremi gerçekleştirmeyi denemeye karar verdim.
Kendime, süre hedefi koydum. Potansiyelimi gerçekleştirebileceğim gerçekçi bir hedefti. Başarabilir miydim? Evet başarabilirdim. Ancak disiplinli bir şekilde idman yapmalı, iyi beslenmeli ve en önemlisi kendime şiddet uygulamadan süreci geçirmeliydim.
İlk iki ay boyunca antrenmanlar gayet iyi gitti. Haftada 3-4 gün koşu antrenmanı gerçekleştiriyordum. Hafta sonu gelen yasaklar sebebiyle antrenmanları hafta içi yapmak durumundayım. İkinci ayın sonuna doğru hafta içleri iş yoğunluğum da artmaya başladı. Tam bu dönemde yoğunluk ve hedef baskısı ile birlikte hedefime ulaşamazsam korkusu başlamıştı. Aslında iş ve antrenman dengemi sağlamıştım yasaklarda da iyi bir dinlenme gerçekleştiriyordum. Tabii zihnim süreç ilerledikçe endişe yaratmaya da başlamıştı. Üçüncü aya geçtiğim hafta, haftanın son koşusunda hatta antrenmanın sonunda bileğimi burkarak düştüm. Korktuğum başıma gelmişti! Yaklaşık 12-13 gün koşamadım. İyileşip de ilk koşuma çıktığımda tekrar bir sakatlanma yaşayıp bir 8-10 gün daha ara vermek durumunda kaldım. Bırakın hedefi gerçekleştirmeyi 21 km ‘yi tamamlayıp tamamlayamacağım bile belirsizdi.
İşte tam da bu sakatlık döneminde kendime şiddet uyguladığımı fark ettim. Yogam devreye girmişti 😊 Süreçten keyif almaktan çıkıp hedefe takılmış, hedef için kendimi hem bedensel hem de zihinsel olarak zorlamıştım. Korkumu da gerçekleştirmiştim. Tekrar hizalandım. 21 günlük meditasyon uygulamasına başladım. Kendimi dinleyerek koşularıma başladım. Yeni hedefim sadece yarışı bitirebilmekti. Hatta sakatlığım devam edecek olur ise yarışa katılmayacaktım. Dengemi bulmuşum. Daha farkında ve mümkün olacak en uygun şekilde antrenmanlarıma geri döndüm. Son 2 hafta artık yarışa katılabilecek durumda olduğum netleşmişti. Şükür tekrar sakatlanmadan yarışa katıldım ve sakatlanmadan da tamamladım. Hatta sürem de hiç fena değildi. Beklentinin üstünde gerçekleşti. Yarış sürecinde de oldukça keyif aldım. Çok özlemişim yarış enerjisini 😊
Sonucu her ne olursa olsun hedef koymak, hedef için emek vermek ve tüm süreç çok kıymetli. Verilen emeklerin karşılığının bir şekilde alındığına inanırım.
Belki beklediğin durum ve olayda değil ancak başka bir zamanda hatta beklediğinden daha iyi şekilde, olması gereken zamanda. Kendi deneyimlerine, hedeflerine bu gözle bakabilirsin.
Başımıza gelen, plan dışı ve hoşumuza gitmeyen olaylar aslında öğrenmemiz, ders almamız için geliyor. Çözüm mümkün, sadece kendini anla ve zaman tanı.
Bunun için de yoga ve meditasyon uygulamalarını farkındalık aracı olarak deneyebilirsin.