Writer: NYX Magazine
Date: 02/07/2021
Türkiye, geleneksel sporlarımız dışında farklı branşlarda da adını dünya şampiyonları arasına yazdırmayı başardı. Aynı hafta içerisinde başarılı sporcumuz Ayşe Begüm Onbaşı’nın aerobik jimnastik dalında büyük kadınlar kategorisinde dünya şampiyonu olmasını ve Anadolu Efes’in EuroLeague’de şampiyonluğunu kutladık. Arka arkaya gelen bu başarılara gururlanmakla birlikte bu başarıların elde edilmesini sağlayan özellikleri, sporcuların sahip olduğu doğru alışkanlıkları ve antrenör faktörünün önemini Sporcu Koçu Pelin Narin Tekinsoy yorumladı.
Türkiye, başarılı olduğu ata sporlarının dışında bugünlerde farklı spor branşlarında elde ettiği başarılarla da adını dünya şampiyonlar listelerine yazdırmayı başardı. Sporcu Koçu Pelin Narin Tekinsoy bu başarıların elde edilmesinde sporcuların yüksek motivasyonlarının, inandığından vazgeçmeyen yapılarının, istikrarlı çalışmalarının ve başarılı bir antrenörle yol almanın etkili olduğunu söyleyerek bu başarıları elde etmek için bilinmesi gereken altın kuralları şu şekilde açıkladı.
Başarılı antrenör yolu açar
Hem takım hem de bireysel spor dallarındaki başarıların ardında teknik bilginin yanında antrenörlerin kişisel deneyimleri de yer alıyor. Antrenörler, sporcular için en büyük değerdir. Antrenör için başarının altın kuralları, oyuncusuyla bağ kurması, güven alanı oluşturması ve sporcunun doğru bir şekilde yol almasına yardımcı olurken hedefi gerçekleştirmektir. Jimnastikte dünya şampiyonluğunu ülkemize getiren başarılı sporcumuz Ayşe Begüm Onbaşı’nın elde ettiği bu sonuçta antrenörü Mehmet Ali Ekin’in payı da göz ardı edilmemeli.
Anadolu Efes’in EuroLeague’de kazandıkları şampiyonluk Türk ve Avrupa basketbol tarihinde bir ilk olurken aynı zamanda bir Türk antrenörün de bu başarının arkasında olması tarihe bir ilk olarak yazıldı. Ardından da İNG Basketbol Süper Ligi’nde şampiyonluğu göğüslediler. Bu iki başarının ard arda gelmesinde antrenör Ergin Ataman kutlanmalıdır.
Bir takımın sezonda hem lig şampiyonu olması hem de arkasından Türkiye Kupasını alması her zaman denk gelmese de Beşiktaş Jimnastik Kulübü, tarihinde bunu üçüncü kez gerçekleştirdi. 2016-17 sezonundan sonra yeniden şampiyonluk ipini, Beşiktaş’ta bir zamanlar forma giyen ve şimdi de teknik direktörlüğünü yaptığı Sergen Yalçın’la göğüsledi. Bu başarı ne Dünya ne de Avrupa çapında olmasa da ülkemizde arka arkaya iki başarıyı özellikle de pandemi koşullarında Futbol Federasyonu’nun da vermiş olduğu kararlarla elde etmek, imkansızı başarmaktan öte bir durumdu. Kendilerinin bilgi ve tecrübesi sporcuların başarı yollarını açtı.
Türk kadını başarısını kanıtladı
Yüksek motivasyon, azimli çalışma ve önündeki engelleri kaldırabilme gönüllülüğü, başarının altın kurallarıdır. Kadın sporcularımız da ülkemizi dünya çapında temsil etti ve en başarılı dereceleri ülkemize getirdi. Geçen sene Kadın Ritmik Cimnastik Grup Milli Takımımız bir ilk olarak Avrupa şampiyonluğunu kazandı. Bu yıl aynı dalda Dünya şampiyonluğunu bireysel olarak ülkemize taşıyan ve bu başarısıyla göğsümüzü kabartan Ayşe Begüm Onbaşı’nın ismini sıklıkla duyacak gibiyiz. 2021 Tokyo Olimpiyat Oyunları Avrupa Kota Müsabakalarında Olimpik Boks Milli Takımımızdan Buse Naz Çakıroğlu ve Busenaz Sürmeneli altın madalya kazanmasıyla 4 sporcu 2021 Tokyo Olimpiyat Oyunları için vize aldı. Türk Kadınının spor müsabakalarındaki başarılarına bir yenisini daha eklemesi mutluluk verici. Bununla birlikte basketbol ve futbol daha çok erkeklerin baskın olduğu branşlar olmasına rağmen, ülkemizde kadınlar tarafından da ses getirecek düzeyde oynanmakta.
Türkiye farklı spor branşlarında da adını altın harflerle yazdırıyor
Türkiye, başarılı olduğu ata sporları olan ve daha çok erkeklerin yer aldığı okçuluk, yağlı güreş, cirit atmak ve ata binerek gerçekleştirilen oyunlarda iyi olsa da bugünlerde farklı spor branşlarında da elde ettiği başarılarla adını dünya şampiyonlar listelerine yazdırmayı başardı. Türk kadınının modern ve aydın yüzünü tüm dünyaya Dünya şampiyonu olarak göstermesi açısından Voleyboldan sonra Jimnastik branşının gelmesi gurur verici. Türk Milli Basketbol takımımız erkekler kategorisinde, hem 2001 Avrupa Şampiyonasında hem de 2010’da Dünya Basketbol Şampiyonasında ikinciliğe kadar yükselmişti. Özlediğimiz bu başarıları bugünlerde Anadolu Efes Euroleague şampiyonu olarak bize tekrar yaşattı. Basketbol her ne kadar geleneksel sporlarımızdan olmasa da hem kadın hem de erkek müsabakalarında milli takımla birlikte kulüplerin de adından uzun süredir bahsettirdiği alanlardan. 1999-2000 Sezonun da Galatasaray’ın UEFA Şampiyonu olması bizleri o yıllarda futbola biraz daha yaklaştırdı. Bir takımın sezonda hem lig şampiyonu olması hem de arkasından Türkiye Kupasını alması her zaman denk gelmese de Beşiktaş Jimnastik Kulübü, bu sezon tarihinde bunu üçüncü kez gerçekleştirdi.
Başarının altın kuralları
Sporcu Koçu Pelin Narin Tekinsoy, ülkemizin başarılı sporcularının performanslarını da izleyerek başarının altın kurallarını şu şekilde özetledi: ne istediğini bilmek, hedefi net belirlemek ve ona sıkı sıkıya bağlı olmak, sporcunun kendisiyle barışık olması, duygularını yönetebilmeyi öğrenmesi, inandığından vazgeçmemesi, motivasyonu yüksek tutması ve konsantrasyonun tam olması.