Neden Kilo Veremiyoruz?

Writer: NYX Magazine

Date: 06/10/2021

PAYLAŞ

Sağlıklı besleniyorum, elimden geleni yapıyorum ama yine de kilo veremiyorum diyorsanız bir yerlerde hata yapıyor olabilirsiniz. Vücudunuzda meydana gelen bazı değişimler kilo verme sürecinizi zorlaştırıyor olabilir. Peki bunlar neler mi? Birlikte göz atalım;

İşte 15 Neden…

Hormonel Bozukluklar

Hormonlar, vücudun sağlıklı bir şekilde ve organların uyum içerisinde çalışmasını sağlayan; vücuttaki sistemleri dengede tutan kimyasal özellikteki maddelerdir. İnsülin, leptin, tiroit bunun yanında kortizol, ghrelin, aldesteron gibi hormonlar vücutta dengeyi sağlarlar. Vücutta hormonal bir bozukluk meydana geldiğinde metabolizma bu durumdan etkilenir ve kilo vermek güçleşir.

Bunun yanında anormal derecede iştah artışları, açlık ve tokluk mekanizmasında görülen bozukluklar, uyku bozuklukları, vücutta meydana gelen şişkinlikler gözlemlenebilir.

Polikistik Over Sendromu(PCOS)

Kadınlar arasında sıklıkla görülen polikistik over sendromu(PCOS), metabolik bir bozukluktur. Kişinin adet döngüsünde düzensizlik ve uzamış periyodlar gözlemlenebilir. PCOS ile birlikte akne ve tüylenmede artış, obezite çok sık görülmektedir. Kilo artışına etki eden en önemli nokta; pcos ile birlikte bazı bireylerde insülin direncinin meydana gelmesidir. Bu şekilde kişide kilo vermek oldukça zorlaşabilir.

 Hipotiroidi

Metabolizmayı kontrol eden, boynun ön kısmında bulunan; birçok hormonu üreten ve salımını sağlayan tiroit hormonudur. Hipotiroidi durumunda vücutta yeterli miktarda tiroit hormonu üretilememekte ve metabolizma yavaşlamaktadır. Böylelikle metabolizma yavaşladıkça bireyin kilo vermesi de zamanla zorlaşmaktadır.

İnsülin Direnci

Hızla artan kilo, bel çevresinde yağ birikimi, açlığa tahammülün azalması, şeker ve tatlı krizleri beraberinde birçok kronik hastalığı getirebilir. Bunlardan bir tanesi de insülin direncidir. İnsülin direncinde kilo kolay kazanılırken, zor kaybedilir.

Anemi

Toplumumuzda çok sık görülen demir eksikliği kilo vermeyi zorlaştıran bir diğer etmendir. Vücutta demir seviyeleri düşükken, metabolizma yeteri kadar enerji toplayamaz. Bunun doğrultusunda sürekli halsizlik, yorgunluk gibi problemleri beraberinde getirir. Böylelikle demir eksikliği hormonal dengesizliğe yol açarak, kilo vermeyi zorlaştırır.

D vitamini eksikliği

D vitamini eksikliğinde metabolizma yavaşlar ve bununla birlikte kilo vermemiz zorlaşır. D vitamini eksikliğinde aynı zamanda kemik ve kas erimesi gözlemlenebilir.

Psikolojik olarak diyet yapmaya hazır olmamak

Kilo verilemeyen zamanların en belirgin özelliği bireyin istekli ve iradeli olmamasıdır. Başkaları kilo vermesini söylüyor ve istiyor diye diyete başlamak diyet sürecindeki başarının önündeki en büyük engellerden sadece birisidir.

Psikolojik baskı altında hissetmek

 Diyet sürecinde bireyler kendilerini diyetisyenlerine karşı baskı altında hissedebilirler. Bu süreç sabır, özveri ve disiplin gerektiren bir süreçtir. Birey bu kurallara bağlı kalmak adına kendisi üzerinde büyük bir psikolojik baskı hissedebilir. Bunu minimuma indirgeyerek diyet sürecinden keyif almayı denemelidir.

Çevresel Faktörler

Beslenme ve diyet sürecinin gidişatını belirleyen en önemli etmenlerden bir tanesi çevresel faktörlerdir. Kişiler fizyolojik olarak açlık hissetmeden, zevk olarak yemek yemeye yönelmektedir. Bunun en önemli sebebi ise; besinlere ulaşılabilirlik arttıkça doğru orantılı olarak besin tüketiminin de artmasıdır. Her köşe başında yer alan fast food restoranları, abur cubur çeşitlerinin fazlalığı ve gittikçe artan porsiyonlar kişilerin diyetlere uyum süreçlerini zorlaştırmaktadır. Çevredeki bireylerin “bir kereden bir şey olmaz, ye gitsin” baskıları karşısında bu sürece uyum zorlaşmaktadır.

 Fiziksel olarak aktif olmamak

Gün geçtikçe pasifleşen toplum, bilgisayar ve televizyon karşısında daha çok vakit harcamaya başladı. Minimum hareket ile birlikte işlerini halletmeyi alışkanlık haline getirdi. Böylelikle harcanan kaloriler azaldı, kas kitlelerinde kayıplar yaşanmaya başlandı. Bu sorunun üstesinden gelebilmek adına fiziksel olarak aktif olunmalı ve sürekli olarak devam ettirilebilecek bir spor dalına yönelmelidir.

 Öğünleri atlamak

Diyet süreçlerinde yapılan en büyük hatalardan bir diğeri verilen öğünleri atlamaktır. Öğün atlandıkça kan şekerinde dengesizlikler meydana gelmektedir. Uzun süreli bir açlık sonrası yapılacak olan öğün daha fazla yemek yemeyi de beraberinde getirmektedir. Böylelikle kişinin diyet sürecinde ki iradesini kontrol altına alması zorlaşacaktır. Uzun süre aç kalarak vücudun çalışma hızının azalmasına ve depolama kabiliyetinin artmasına sebep olacaktır.

 Mide kapasitesinin zamanla genişlemesi

Kilo verememenin diğer nedenlerinden birisi; kişinin mide kapasitesinin geniş olmasıdır. Zayıflama diyetlerinde ilk hedef mide kapasitesinin azaltılarak fazla yemenin önüne geçilmesidir. Ancak bireyler burada mide hacmini genişleten gazlı içecekleri hesaba katmazlar. Bunun için atılacak en önemli adımlardan biri bu gazlı içecekleri azaltmak, sindirime yardımcı bitki çaylarını tüketmektir.

Light ürünleri sınırsız tüketmek

Diyet sürecinde kalorisi azaltılan (light ürünlerin) tüketiminin sınırsız olduğu düşünülmektedir. Kişiler diyet ürünler tüketirken bunların kalorisi olduğunu düşünmeyip sınırsız bir şekilde tüketebilirler. Bu yüzden fazla kalori alımına sebep olabilirler.

Uyku Düzensizliği

Uykusuzluk, vücut yağ depolarını ve iştah mekanizmasını kontrol eden leptin ve ghrelin hormonlarının salınımında sorunlara yol açabilir. Uykusuzluk ile birlikte iştahı ve besin alımını tetikleyen; ghrelin hormonunun seviyeleri artmaktadır. Uykusuzluk ile birlikte açlık duygusunu baskılayan; leptin hormonu seviyeleri azalmakta ve açlık duygusu bastırılamamaktadır.

Yetersiz Su Tüketimi

Diyet sürecinde bol su tüketme, kilo vermeye yardımcıdır. Yeterli su tüketimini sağlayarak tokluk hissini arttırmış olup vücuttaki kimyasal enzim hareketlerini arttırmış oluruz. Böylelikle metabolizmayı az ve sık uyararak devamlılık sağlarız.

BAHANELER KALORİ YAKMAZ, ŞİMDİ TAM SIRASI!

ÜŞENME, ERTELEME, VAZGEÇME ! ZAMANIM YOK DEME ! BUGÜN BAŞLA!

DYT.EZGİ ŞEN

PAYLAŞ