Writer: Sevil Balaban
Date: 06/10/2021
Patili dostlarla birlikte yaşayanlar onlarla birlikte seyahat etmenin getirdiği zorlukları çok iyi bilirler. Eğer özel aracınız yoksa toplu taşımada can dostumuzun durumu ne olacak?
Bu sayımızda sizin için bu seyahatleri nasıl organize edebileceğimiz konusunda biraz araştırma yaptık.
İster hava yolunda ister karayolunda olsun çocuklarımız için yanımızdaki koltuğun biletini satın alarak onlarla birlikte güvenle seyahat edebilirken, patili dostlarımız için bu çoğunlukla mümkün olmuyor.
Karayolu ile otobüs yolculuklarında evcil hayvanımızın durumu
Karayolları Taşıma Yönetmeliği’nde; “Aşı karneli kedi, köpek (tehlike arz edenler hariç) ve kuş (saka, muhabbet kuşu veya kanarya) gibi evcil hayvanlar, özel kafesleri kilitli olmak şartıyla bagaj taşımaya mahsus bölümün dışında, hayvan sahibi yolcunun kucağında veya oturduğu koltuğun önünde de taşınabilir.” denmesine rağmen birçok otobüs firması evcil hayvanımızı bagajda diğer eşyalarla birlikte taşıma kararı almışlardır. Bu yüzden herhangi bir otobüs firması ile seyahate çıkmaya karar vermeden önce firma yetkilileri ile bu konuda mutabık kalınmalı, gerekirse yazılı olarak teyit alınmalıdır. Kim can yoldaşını bagajda valiz ve kolilerle birlikte bırakmak ister ki? Hatta bazı firmalar hayvanın veteriner tarafından uyutulmuş olması şartını koşuyorlar ki bu kabul edilemez herhalde… Otobüsle yolculuk yapacaksak, kafes içinde bile olsa ona yan koltuğumuzun biletini satın alabileceğimiz bir firmayı tercih etmeliyiz.
Tren yolculuklarında TCDD’nin açıklaması
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın kendi sitesinde küçük evcil hayvan taşınması başlığı altında aşağıdaki açıklama yer almaktadır.
“Kafes büyüklükleri dizinizin üzerinde taşınabilecek ağırlık ve hacimde olmalıdır.
Evcil Hayvanınız kafesi içinde olmalı, seyahat edilecek vagon ve koltukta hiçbir hasar ve kirliliğe sebep vermemelidir.
Taşınan hayvanların kokuları ve gürültüleri diğer yolcuları rahatsız etmemelidir.
Taşınan hayvanların kimlik kartı ve veteriner sağlık raporu seyahatiniz esnasında yanınızda olmalıdır. ( Kedi ve süs köpeklerinde Belediye tarafından verilen sağlık karnesi geçerlidir. )”
Dolayısıyla burada dikkat edeceğimiz konu, can dostumuzu kafesiyle birlikte kucağımızda taşımak zorunda olduğumuzdur. Yolculuğun uzunluğuna göre yorucu olabileceğini göz önünde bulundurmalıyız.
Uçak yolculuklarında evcil hayvanımızın durumu
Her hava yolu firmasının bu konuda farklı kuralları bulunuyor. Kimi hava yolu firmasında geçerli olan kurallar diğerlerinde geçerli olmayabiliyor. Bu nedenle uçakla yolculuk yapmadan önce tercih edeceğiniz hava yolu firmasının kurallarını dikkatlice incelemeniz şart.
Ortak kural olarak her havayolu şirketi evcil hayvanımızın geçerli bir aşı ve sağlık sertifikası bulunmasını şart koşuyor. Genellikle uçuştan 6 saat önce rezervasyonu yaptırmalı ve onaylanıp onaylanmadığını mutlaka takip etmeliyiz.
Bazı havayolu şirketleri can dostumuzun kabinde yanımızda yolculuk yapmasına izin vermiyor ve onları kargo bölümünde, valizlerden ayrı ve havalandırmalı bir bölmede taşıyor. İnanıyoruz ki bu, hiçbir evcil hayvan sahibi tarafından tercih edilmeyecek bir durumdur.
Sevgili dostumuzu kabinde yanımızda götürebilmek için taşıma kutusu veya kafesi ile birlikte 8 kilogramı aşmaması gerekiyor. Yolcu kabinine alınan evcil hayvanların sayısı ve çeşidi uçak tipine göre değişiklik gösterebiliyor. Dolayısıyla uçuşta yanımızda olacağını önceden bildirmemiz ve teyit ettirmemiz çok önemli.
Ne kadar süre önceden yaptırmamız gerektiği ise yine her hava yolu şirketine göre değişiklik gösteriyor.
Birden fazla evcil hayvan sahibi olmamız halinde
Eğer bir tek evcil hayvanınız varsa kısaca değindiğimiz seçeneklerden birini inceleyip size yakın gelenlerden birini seçebilirsiniz.
Peki ya birden fazla evcil hayvana sahipsek ve onları taşımamız gerekiyorsa yukardaki seçenekler otomatik olarak devre dışı kalıyor. En azından tek seferde hepsini taşıyamıyoruz. Her biri için ayrı bir sefer yapmamız gerekebilir ki bu tercih edeceğimiz bir seçenek olmayabilir.
Burada size pet nakil şirketlerinden bahsetmek istiyoruz. Hem şehir içi hem de şehirlerarası evcil hayvan nakillerinde son zamanlarda oldukça fazla kullanılmaya başlandı bu hizmet. Konforlu taşıtlarla güvenli yolculuk vadediyorlar. Yolculuğun uzunluğuna göre can dostumuzun ihtiyaçları için mola verebiliyorlar. Tabii birden fazla hayvan için bu molaları ayarlamak hassas bir planlama gerektiriyor. Önceden planladığınız zamanda gelip can dostlarınızı sizden teslim alıyorlar ve yine planladığınız saatte gideceğiniz yerde size teslim ediyorlar. Bu noktada tavsiyemiz, yolculuk yapacakları aracı mutlaka görmeniz ve aracı kullanacak kişiyle tanışmanız olacaktır. Sonuçta siz yanlarında olmadan canlarınızı ona emanet edeceksiniz, güven tesisi çok önemlidir.
Bazı araç kiralama şirketleri ve araç paylaşma uygulamaları beraberinizde evcil hayvanınızı götürmenizi kabul ediyor. Bunu da seçenekleriniz arasına ekleyebilirsiniz.
Sevgili okurlar, can dostlarınızla iyi yolculuklar dileriz….