İpekyolu’nda ve Zamanda Geriye Yolculuk

Writer: NYX Magazine

Date: 26/04/2022

PAYLAŞ

Fotografik Seyahat Günlüğü 1993

Fotoğraf sanatçısı Renate Graf’ın “İpek Yolu’nda ve Zamanda Geriye Yolculuk” adlı sergisi, Institut français İstanbul, Fransa ve Avusturya’nın Türkiye Büyükelçilikleri, Avusturya Kültür Ofisi  ve Muse Contemporary işbirliği ile İstanbul’da üç mekanda ziyaretçilerle buluştu.

Sergi 9 Mayıs tarihine dek Institut français İstanbul, Avusturya Sarayı ve Muse Contemporary’de ziyarete açık olacak.

1993 yılında Renate Graf, Anselm Kiefer ile Orta Asya üzerinden İpek Yolu’nda bir yolculuğa çıkar. Bu yolculuk, Doğu ve Batı’nın zenginliklerini birleştiren, gerçek bir medeniyetler kavşağı olan Anadolu ile başlar. Bu üç aylık keşif, sanatçı için güçlü bir ilham kaynağı olur. Gezi dönüşünde Renate Graf, sergideki ikonik baskılara kaynak olan bir tür fotoğraflı seyahat günlüğü hazırlar. Bu seride, Orta Asya’dan Anadolu platosunun merkezine, bozkırların ortasında, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin görkemli türbesinin bulunduğu Konya’ya giden yola kadar görüntüler yer almakta. Ayrıca muhteşem ilkel yapılarıyla ve aynı zamanda inanılmaz yeraltı şehirleriyle Aksaray, Nevşehir, Niğde, Kayseri ve Kırşehir illerinden eşsiz manzaralar sunuyor.

İpek Yollarından geçmek, aynı zamanda buluşmalar sayesinde bir dünyadan diğerine geçişe tanıklık eden doğal veya mimari unsurları ortaya çıkaran bir zaman yolculuğudur. Renate Graf, günlük hayattan, zaman ve sonsuzluk içinde donup kalmış uçup giden anlardan bahseden en çarpıcı fotoğraflarından bir seçki sunuyor. Bugün, Renate Graf’ın fotoğrafçılığı, eserlerini karakterize eden resimsel kompozisyonun resmi sadeliği ile birleşen kendine özgü kimerik kalitesiyle tanınmakta ve eserleri dünya çapında prestijli özel ve kamu koleksiyonlarında yer almaktadır.

Sergi, çevre, küresel ısınma ve özellikle buzulların erime tehlikesi ana teması etrafında İstanbul’da üç ayrı mekanda geniş formatlı fotoğraflar ve fotografik projeksiyonlar sunuyor.

Son yıllarda artan kuraklık ve sellerden etkilenen Türkiye’ye de bu konulara yabancı değil. Yıllar geçtikçe, dağlardaki buzullar ve karlar daha erken erimeye başladı, karla beslenen Türkiye nehirlerinin su seviyeleri de yükseldi. Kendini doğaya adamış bir aktivist olan Renate Graf, fotoğrafları aracılığıyla bir farkındalık yaratarak bizleri geçmişin hatalarını düzeltmeye davet ediyor.

Renate Graf, çalışmaları hakkında şunları söylüyor: “Kelimenin klasik anlamıyla bir fotoğrafçı değilim; fotoğraflarım, gerçek bir fotoğrafçınınkinden farklı bir amaca hizmet etmek için var; tam veya kesin değiller. Ayrıca mükemmel fotoğraflar da değiller. teknik mükemmellik arayışı sadece görüntü olarak değil, bir dil olarak, bir anlama işaret eden işaretler olarak işlev görürler… Tanımlamazlar, tanıklık ederler ve bir evrenin kültürel çeşitliliği içinde kendi başlarına bir dildirler, benim gördüklerimi tarif edecek bir dil.”

İstanbul’da üç sergi mekanı

Institut français Istanbul (Istiklal Caddesi No:4, Beyoğlu)

Avusturya Sarayı  ( Avusturya Başkonsolosluğu, Köybaşı Caddesi, 4634464 Yeniköy, Sarıyer)

Muse Contemporary Sanat Galerisi (Levent, Aydın Sokağı No:12 K:1, 34330 Beşiktaş)

PAYLAŞ