Writer: NYX Magazine
Date: 06/09/2022
Yaklaşık 18 yıldır yiyecek-içecek eğitimi konusunda faaliyet gösteren Mutfak Sanatları Akademisi (MSA) MSA’nın Podcast’leri çatısı altında yepyeni bir seri hazırladı. Deniz tutkunlarına mutfağın kapılarını aralayan, şef ve şef adaylarına sınırları aşmak için ilham veren ‘Dalgalara Karşı Yemek Yapanlar’ podcast serisinde tecrübeli süperyat şefi aynı zamanda da bir MSA mezunu Deniz Kurt Görsev, birbirinden farklı hikâyeleri olan süperyat şefleriyle ufuk açan sohbetler gerçekleştiriyor. Süperyat şefliğine dair her şey bu sohbetlerde masaya yatırılıyor.
Yaklaşık 18 yıldır yiyecek-içecek eğitimi konusunda faaliyet gösteren Mutfak Sanatları Akademisi (MSA) yeni podcast serisi ‘Dalgalara Karşı Yemek Yapanlar’da dalgalara karşı yemek yapan süperyat şeflerinin hikâyelerini konu alıyor. Beş bölümden oluşan seride Atlantico Yachting kurucusu, süperyat şefi ve aynı zamanda bir MSA mezunu Deniz Kurt Görsev, birbirinden farklı hikâyeleri olan süperyat şefleriyle ufuk açıcı sohbetler gerçekleştiriyor. Deniz tutkunlarına mutfağın kapılarını aralayan bu seri, şef ve şef adaylarına sınırları aşmak için ilham veriyor, mesleğe dair bambaşka bir ufuk açıyor. ‘Dalgalara Karşı Yemek Yapanlar’ın yeni bölümleri her çarşamba Karnaval.com, Karnaval App, Spotify ve Apple podcast’te yayınlanıyor.
Kariyerini yat şefi olarak sürdürmek isteyenlere rehber niteliğinde sohbetler
MSA’nın Podcast’i ‘Dalgalara Karşı Yemek Yapanlar’ın ilk bölümünde “Yat şefliği herkesin harcı mı?” konusu ele alınıyor. Deniz Kurt Görsev’in konuğu ise, uzun yıllar restoran deneyimi edindikten sonra denizlere açılan şeflerden Yusuf Özgüler. Yat şefliği ve restoran şefliğinin farkının irdelendiği bu bölümde, malzeme tedarik süreçlerinde karşılaşılan sürprizler de ele alınırken, “private chef” kavramı da tartışılıyor. Serinin “Doğasında limit yok” başlıklı ikinci bölümüne yeni neslin parlak şeflerinden Nesrin Eren konuk oluyor. Eren, erken yaşlarda başlayan profesyonel mutfak kariyerine değinirken, denizlerle tanıştığı ilk yat şefliği tecrübesinden bugüne deneyimlerini anlatıyor. Tüm zorluklarına rağmen denizlerin üzerinden yemek yapmanın neden vazgeçilemez bir seçim olduğuna değiniyor. Serinin bir diğer bölümü “Derin bir nefes al, mutfak senin!”de bu kez konuk yetenekli şef Pelin Günenme. İtalyan mutfağı ve vegan mutfak konularında uzmanlığı bulunan Pelin’in, CV hazırlama sürecinden olumlu ve olumsuz deneyimlerine hikâyesini samimiyetle paylaştığı bu sohbet, özellikle kariyerini yat şefi olarak sürdürmek isteyenlere adeta bir rehber niteliğinde. Bir başka bölümde balık uzmanı, private şeflik tecrübeleri yüksek şef Hakan Öztaç, ‘Dalgalara Karşı Yemek Yapanlar’ın konuğu oluyor. Öztaç, süperyat şefliğinin tüm ayrıntılarını anlatırken, yatta şef olmanın yalnızca tek bir alanda, mutfakta çalışmaktan ibaret olmadığına, her yerde her şeyi yapabilmenin önemine de değiniyor. Yurt dışındaki yatlarda çalışan, bu konuda tecrübeli süperyat şefi Ece Yanardağ bir sonraki bölümün konuğu oluyor. Yanardağ ile yabancı konuk beklentileri, yabancılarla çalışmak, yabancı ülkelerde tedarik yaparken Türkiye’den farklı ürün zenginliğinden yola çıkarak muhteşem bir sohbet gerçekleştiriliyor.
Süperyat şefi olmak isteyenler için başvurular devam ediyor
MSA’da, süperyat şefi olmak isteyenler için “Profesyonel Süperyat Şefliği Eğitimi” bulunuyor. MSA’nın, ekipmanın olduğu ve mutfağın kurulabildiği her yerde aşçılık mesleğinin yapılabileceğini kanıtlayarak uluslararası yat crew ajansı Atlantico Yachting iş birliğinde hazırladığı program, aşçılık kariyerlerini farklı bir alana donanımlı bir şekilde taşımak isteyen şeflere özel bir eğitim veriyor. Toplamda 80 saat süren Profesyonel Süperyat Şefliği Eğitimi; süperyat sektörünün A’dan Z’ye kavranmasını sağlarken, uluslararası yatlarda tercih edilen dünya mutfaklarından en güncel yiyecek-içecek uygulamalarına ve dünyanın her yerinde en iyi malzemelerin tedarik aşamasına kadar yat mutfağına özgü pek çok dinamiği, katılımcılarına hem teorik hem de pratik olarak sunuyor. Böylece eğitimi alan şefler, hem yat sektörünün ne olduğunu, nasıl işlediğini öğreniyor, regülasyonlara, resmi bilgilere sahip oluyor hem de yüksek standartta yemek beklentisi olan konukların bu beklentisini karşılayacak mutfak bilgisine sahip oluyorlar. Süperyat şefi olmak üzere profesyonel kariyerlerinde ilerlemeyi hedefleyenlerin bu programa katılmak için 18-45 yaş aralığında olmaları, MSA Uzun Dönem Profesyonel Aşçılık, Profesyonel Aşçılık, Prochef ya da üniversitelerin Gastronomi bölümü mezuniyetini belgelemeleri veya özel aşçılık kurslarının Aşçılık bölümünü tamamlamaları gerekiyor. Eğitimi almak isteyen adaylar MSA’nın web sitesi üzerinden online olarak başvuru yapabiliyorlar. Ekim dönemi eğitimleri için ise başvurular devam ediyor. Program detayları ve başvuru için: https://msa.com.tr/egitim/profesyonel-superyat-sefligi
‘Dalgalara Karşı Yemek Yapanlar’ı dinlemek için:
Karnaval: https://karnaval.com/programlar/dalgalara-karsi-yemek-yapanlar