Writer: NYX Magazine
Date: 18/10/2022
Gate 27, sezon açılışında sanat ve zanaat arasındaki ilişkiyi haritalandırma hedefiyle yola çıkan “Yaratıcı Zanaat Projesi”nden de örnekler sundu.
Farklı pratiklerin araştırma ve üretim süreçlerini desteklemek ve disiplinler arası etkileşime zemin yaratmak amacıyla 2019’da kurulmuş bir uluslararası konuk sanatçı programı olan Gate 27, farklı ülke ve disiplinlerden sanatçıları konuk etmeye sonbahar-kış 2022 sezonunda da devam ediyor.
Sanatı bir araştırma yöntemi olarak ele alan Gate 27, sanatçı, araştırmacı ve akademisyenleri, ekoloji, sürdürülebilirlik, erişilebilirlik ve yerel yaratıcı ağlar etrafında bir diyalog kurmaya yeniden heyecanla sonbahar-kış sezonunda da davet ediyor.
Gate 27 kurucusu Melisa Tapan ev sahipliğinde Yeniköy konuk sanatçı evinde düzenlenen ve sezonun ilk Art Brunch’ında, kültür & sanat dünyasının önde gelen fikir liderleri ve etkileyicileri bir araya geldi. Yaratıcı zanaat, toplumsal ve kolektif projeler üzerinde çalışan Yaratıcı Zanaat Projesinin liderleri Sanatçı Bilal Yılmaz ile Küratör Lydia Chatziiakovou’da bu buluşmaya katıldılar. Bilal Yilmaz ve Lydia Chatziiakovou, küratörlüğünü yaptıkları ”Yaratıcı Zanaat Konaklama” programını tanıttılar. “Yaratıcı Zanaatkar İşbirliği (Creative-Craft Collaboration) programının ilk misafir sanatçısı olan Mahzaib Baloch ile bölge zanaatkarlarının işbirliği ile ortaya çıkardıkları Ro-Thog adlı eseri ilk kez sergilendi.
Gate 27, bu dönemde de farklı disiplinlerden çeşitli sanatçıları konuk ederken, iş birliklerini devam ettirmeyi ve geliştirmeyi sürdürecek.Yeni sezonda uluslararası farklı iş birlikleriyle bir araya gelmek için çalışmalarını devam ettiren Gate 27, yerel ağlarını da güçlendirmeye devam etmeyi planlıyor. Sürdürülebilirlik ve ekonomik kalkınma kapsamında zanaat olmak üzere iki ana dalda programlar bu sezon yine ön planda olacak gibi görünüyor. Gate 27 Danışma Kurulu; Beral Madra, Dr. Nazan Ölçer, Assoc. Prof. Selçuk Artut ve Prof. Dr. Ahu Antmen’den oluşuyor.
Gate 27 Yaratıcı Zanaat program ve iş birlikleri
Bilal Yilmaz ve Lydia Chatziiakovou liderliğinde gerçekleşen Creative-Craft Projesi, sanatçılar ve zanaatkarlar arasında üretim odaklı karşılıklı bir iş birliği ve diyalog yaratıyor. Yaratıcı yaklaşımlar ile geleneksel el sanatlarını deneysel bir üretim altında buluşturmak, uluslararası sanatçıların İstanbul’un zengin zanaat kültürünü keşfetmelerine, zanaatın kentin sosyal yaşamına ve dokusuna yansımalarını farklı açılardan görmelerine, zanaat atölyeleriyle etkileşime geçmelerine ve yeni katmanlar eklemelerine olanak sağlıyor. Kısacası bu program, zanaatı, sanatçıların şehir deneyimlerine yanıt olarak fikirlerinin konseptini ve gerçekleştirmesini deneyebilecekleri alternatif, sosyal ve kültürel olarak sürdürülebilir bir üretim modelinin bir parçası olarak görüyor.
Program, sanatçılar ve zanaatkarlar arasında yalnızca araştırma sırasında değil, aynı zamanda üretim sürecinde de anlamlı etkileşim ve iş birliğini sağlaması açısından diğer benzer girişimlerden farklı olanaklar sunuyor. Bilal Yılmaz, 2012’den beri zanaatın haritalanması ve yaratıcı üretimdeki potansiyeli konusunda kapsamlı bir saha araştırması yürütüyor. Zanaat üzerine çalışmaları, 2. İstanbul Tasarım Bienali, 15. İstanbul Bienali ve uluslararası Arte Ùtil’de yer aldı. Lydia Chatziiakovou, 10 yılı aşkın bir süredir “toplumsal değişim için sanat” üzerinde çalışan deneyimli bir küratör ve aynı zamanda Selanik’teki yaratıcı sanatlar yönetim ofisi ArtBOX’ın eş direktörlük görevini yürütüyor.
Creative-Craft Projesinin ilk misafir sanatçısı, Mahzaib Baloch, Gate 27 Konuk Sanatçı Programı kapsamında İstanbul’da kaldığı iki aylık süre boyunca, zanaat kültürüyle çok değerli bir etkileşimde bulundu. Bu süre zarfında, kendisini saha araştırması yoluyla yerel el sanatları sahnesi ve ikamet odağının genel yaklaşımıyla tanıştıran program küratörleri ile araya gelerek rehberlik alma fırsatı yakaladı. Baloch, aynı zamanda zanaat atölyelerinde üretimin çeşitliliğini ve zenginliğini deneyimledikten sonra, sanatsal pratiğini İstanbul’un en deneyimli kakma ustalarından Thomas Usta’nın sanatıyla birleştirdi ve bu iş birliğinin meyvesi olarak çok değerli bir eser ortaya çıkardı. Bu eşsiz eser, Thomas Usta tarafından oyulmuş ve daha sonra Baloch tarafından bir patina elde etmek için yapay olarak manipüle edilmiş bir bakır levhadan oluşuyor. Eserde geleneksel Ortadoğu halılarında görülen hayat ağacı deseninden esinlenildiği gözlemleniyor. Birbirine bağlı anlamlar, bilgiler ve etkileşimlerle dolu olan iki unsur -bakır ve kağıt- farklı zamanları, yerleri, gelenekleri ve nesilleri kapsayan benzersiz bir çerçevede yan yana kuruldu.
Sonbahar-Kış 2022 Yeni Sezonda Gate 27’den kısa kısa…
-Gate 27 Ayvalık’taki konuk evinde Haziran ve Temmuz aylarında sanatçı Ahu Akgün ile Levent Aygül’ü ağırlandı. Sanatçılar Gate 27 Ayvalık’ta geçirdikleri Haziran ve Temmuz ayları boyunca Ayvalık’ın tarih, kültür, ve peyzajını keşfederken “Aynı Şeye Bakmak” başlığı altında farklı bakışlarını benzer kadrajlarla görünür kıldı.
– Gate 27, Eylül ayı içerisinde Tipografi ve Tasarım Eğitmeni Onur Yazıcıgil’i Ayvalık konuk evinde ağırladı. Onur Yazıcıgil’in projesinin temeli de, işlevsel bir Yunanca yazı tipi oluşturmak için Başkentler yazıtlarını dijitalleştirmek. Oluşturulan Capitals yazı tipi ile harflerin tarihsel biçimlerinin dijital ortamda belgelenmesi ve korunması, aynı zamanda çeşitli estetik kaygılar çerçevesinde yeniden işlevlendirilmesini hedeflediği projesini, Gate 27 konuk sanatçı programı’nın Ayvalık lokasyonunda geliştirmek üzere Gate 27 ailesine katıldı.
Onur Yazıcıgil’in ardından, Berlin ve İstanbul arasında yaşayan bir multidisipliner sanatçı, prodüktör, yazar ve yönetmen olan Ali Emir Tapan, Ekim ayında Ayvalık konuk evinde misafir olmaya başladı. Ali Emir Tapan, Gate 27 misafir sanatçı programı süresince, son dönemde yazdığı hikaye ve şiirler üzerine çalışıp, kelime bazlı işler üretecek.
-Akram Zaatari, Gate 27 Yeniköy Misafir Sanatçı Programı’nın Yeniköy lokasyonunda projesine odaklanmak üzere Gate 27 ailesine Aralık 2022’de katılıyor.
Akram Zaatari, 1966 Lübnan, Sidon doğumlu bir film yapımcısı, fotoğrafçı, arşiv sanatçısı ve küratördür. Beyrut’ta yaşayan ve çalışan Zaatari’nin pratiği, koleksiyonculuk pratiğiyle doğrudan bağlantılıdır. Sanatçı, çalışmalarında sınırların değişken doğasına ve özellikle görüntülerin Orta Doğu’daki güncel siyasi bölünmeler bağlamındaki dolaşımına odaklanır. Video ve fotoğraf enstalasyonları, farklı medya aygıtlarının güç, direniş ve hafızanın hizmetinde nasıl kullanıldığını imge üretimi, iletişim ve gözetleme kavramları üzerinden ele alır. Arab Image Foundation’ın kurucu ortağı olan Zaatari, fotoğrafın estetiği, davranış biçimlerini ve sosyal kodları şekillendirmek amacıyla nasıl kullanıldığını inceleyerek Orta Doğu’dan geçmişe ait kapsamlı bir fotoğraf arşivi aracılığıyla geleceğe bakar. Zaatari 1999’dan bu yana Lübnan Saida’da bulunan Shehrazade Studio’nun arşivine odaklanarak bir veritabanı oluşturuyor ve fotoğrafçı Hashem el Madani’nin (1928-) çalışmalarını sosyal ilişkiler ve fotoğraf pratiği üzerinden kayıtlar olarak sunuyor.
– Uluslararası konuk sanatçı programı Gate 27’nin sponsorluğunu üstlenen MACHKA, bu iş birliği kapsamında 2022 yılı boyunca yer alması planlanan tüm yerli ve uluslararası sanatçıları ve yapacakları işleri, finansör olarak desteklemeye devam ediyor.