Writer: NYX Magazine
Date: 09/02/2023
Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem büyük üzüntüye ve yıkıma sebep oldu. Toplam 10 şehirde etkisini gösteren deprem, binlerce can kaybına, yaralanmalara neden olurken yaşananların ardından tüm Türkiye bölgeye yardım ulaştırmak için seferber oldu.
Kriz zamanlarında, iyi niyetli olan insanlar içlerindeki yardımseverliği ortaya çıkarmak, zor durumdakilere bir an önce destek olmak istiyor. Ne yazık ki bu dönemlerin en kötü dolandırıcıların ve dolandırıcılık yöntemlerinin de ortaya çıkması için bir fırsat olduğu göz önüne alınmalı.
Siber güvenlik şirketi ESET, bu hassas dönemde, yardım bahanesiyle sahte hesap ve uygulamalar üzerinden para ve destek talebinde bulunanlara yönelik dikkatli olunması çağrısı yaptı. Yaşanan olumsuzluklara endişeleniyor ve bağış yaparak sahadaki insani çalışmaları desteklemenin bir yolunu arıyorsanız resmi kurum ve bilinen organizasyonların yönlendirmelerini dikkate alın.
Kitle fonlaması, hibe veya bağış dolandırıcılıkları, kurbanları kandırmaya yönelik bir siber suç türüdür. Bu tür dolandırıcılıklarda, sahtekârlar sahte bağış organizasyonları düzenleyerek veya gerçek organizasyonların kimliğine bürünerek kişilerin empati duygusunu ve zor durumdakilere yardım etme isteğini suiistimal eder. Dolandırıcılar doğal afetler, kazalar veya insanları bağış yapmaya ikna edebilecek trajedileri nakde çevirmeye çalışır.
Siber suçlular, sağduyulu insanlardan para koparmak için Facebook’ta bir sayfa veya grup oluşturur. Hassas içerikli birçok fotoğraf ve videolar paylaşarak bağış yapmaya ikna etmeye çalışırlar. E-postanıza gelebilecek duygusal yardım ricalarına karşı tetikte olun. Hesap çalınmalarının sıkça yaşandığı bir dönemde, dijital bilgileri doğrulamak zor olabilir. Sosyal medya siteleri yardım amaçlı girişimleri duyurma konusunda genelde önemli bir rol oynasa da, aynı zamanda dolandırıcılık girişimleri için de verimli ortamlardır.
Sahte bağış toplama girişimi nasıl anlaşılır?