Denim Fikrim Tasarım Yarışması’nın Gala Gecesi, Fişekhane’de Gerçekleşti

Writer: NYX Magazine

Date: 15/06/2024

PAYLAŞ

Türkiye’nin global moda markası Colin’s’in, bu yıl Denimtopia temasıyla düzenlediği Denim Fikrim Tasarım Yarışması’nın Gala Gecesi, Fişekhane’de gerçekleşti. Moda ve sürdürülebilirlik dünyasından yoğun katılımla gerçekleşen gecede kazananlar ve finalistler ödüllendirildi. Yarışmanın birincisi Mimar Sinan Ünivesitesi’nden Elif Kocamaz olurken, ikinciliği Okan Üniversitesi’nden Sadiye Seda Kayıkçı, üçüncülüğü ise Mimar Sinan Üniversitesi’nden İdil Zeynep Yiğit aldı. Yarışmada finale kalan 10 öğrencinin tasarımları gala gecesinde sergilenirken, öğrenciler tasarım hikayelerini anlatma fırsatı da buldular. 

İnsanlığın enerji kaynağı arayışından ilham alarak oluşturduğu Midnight Zone tasarımı ile birincilik ödülünü kazanan Elif Kocamaz’a ödülünü veren Colin’s İcra Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “Biz Colin’s olarak sürdürülebilirliği iş modelimizin merkezine koyuyor, üretimden organizasyon ve pazarlamaya kadar her alanda sürdürülebilir yöntemleri iş modelimize dahil ediyoruz. Çok kıymetli gençlerimizin geleceğini de düşünerek düzenlediğimiz yarışmamız, sürdürülebilirlik vizyonumuz doğrultusunda hayata geçirdiğimiz, bu ülkeye, insanlığa ve gezegenimize olan sorumluluğumuzun gereği olarak attığımız bir adım” dedi.

Tasarımının çıkış noktası, İkinci Dünya Savaşı’nda dayanıklı ve rahat harekete müsait olması nedeniyle denim giyen Amerikan askerleri olan Sadiye Seda Kayıkçı ikincilik ödülünün sahibi oldu. Üçüncülük ödülünü, düzenden sıkılmış, kendilerine yeni ve bağımsız bir kaçış alanı inşa etmek isteyen bir grup gencin hikayesini tasarımında anlatan İdil Zeynep Yiğit aldı.

Gala Gecesinin açılış konuşmasını gerçekleştiren Colin’s Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Ahmet Eroğlu, “Yarışmamız sadece moda dünyasına yön vermekle kalmıyor, aynı zamanda gençlerimizde sürdürülebilirlik bilincini oluşturmak için bir platform sağlıyor. Bu yıl, pek çok çevresel ve sosyal meselenin tasarım hikayelerine ilham olduğunu gördük, bizleri etkileyen birçok değerli projeyle karşılaştık. Çevreye ve topluma duyarlı bireyler olarak yetişen gençlerimizin oluşturduğu her bir projenin arkasında, bizlere gurur veren bir vizyon ve bir öykü var. Daha yaşanılır bir dünya için fikirlerini ve yaratıcılıklarını ortaya koyan her yarışmacı bizim için çok kıymetli” şeklinde konuştu.

Üniversite öğrencilerini, tasarımlarda sadece atık denim kumaşlar ve sürdürülebilir materyaller kullanarak hayal gücünün sınırlarını zorlamaya ve yaratıcılığını sergilemeye davet eden yarışmanın Gala Gecesi’ne Eroğlu Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Ümmet Eroğlu da katıldı. Sürdürülebilirlik konusunda farkındalık oluşturan her bir proje, katılımcılar tarafından ilgiyle takip edildi. 

Yarışma maratonu 5 ay sürdü

Türkiye’deki üniversitelerin moda, tekstil, mimarlık, grafik ve endüstriyel tasarımıyla ilgili bölümlerinde okuyan öğrencilerde sürdürülebilirlik konusunda farkındalık yaratmak, dünyaca ünlü modacılardan eğitim alarak vizyonlarının gelişmesine katkı sunmak ve yaratıcılıklarını keşfetmelerini sağlamak amacıyla düzenlenen Denim Fikrim Tasarım Yarışması’na 250 başvuru alındı. Başvurular Mimar Sinan Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Haliç Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi gibi üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültelerinden bölüm başkanlarının da yer aldığı ön eleme jürisi tarafından değerlendirildi. Seçilen 10 finalist Colin’s aracılığıyla sürdürülebilirlik, denim ve moda eğitimi aldı. Eğitim haftasında bir araya gelen 10 finalist ünlü isimlerin mentorluk desteğinin yanı sıra, Colin’s ve DNM Denim iş birliğiyle atık jean kumaş ve aksesuarlar olacak şekilde malzeme desteği de aldı. Öğrencileri, sadece atık denim kumaşlar ve sürdürülebilir materyaller kullanarak hayal gücünün sınırlarını zorlamaya ve yaratıcılığını sergilemeye davet eden yarışmanın finalistleri Colin’s’in fabrikasında tasarımlarını üretti. Birbirinden anlamlı çıkış noktaları ve hikayelere sahip tasarımlar final jürisi tarafından değerlendirildi.

Gala gecesine de eşlik eden ünlü modacılar; Zeynep Tosun, Hatice Gökçe, Moda Tasarımcısı ve Mimar Niyazi Erdoğan’ın bulunduğu jüride yine moda alanında uzman isimlerden Bahar Kongel Fransez de yer alıyor. Sürdürülebilir moda ve tekstil konularında dünyadaki sayılı uzmanlar arasında bulunan, pek çok ünlü moda ve tasarım okulunda dersler veren, tekstil kurumlarının çevre, sağlık ve üretim güvenliği konusunda İsveç merkezli denetim kuruluşu Bluesign Technologies Ağ Marka Hizmetleri’nin Direktörü Kutay Sarıtosun’un yanı sıra Colin’s İcra Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, Colin’s Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Ahmet Eroğlu, Colin’s Global Denim Kategori Grup Müdürü Gülendam Bal, Colin’s Global Pazarlama Grup Müdürü Sevra Erhan, Colin’s Kreatif Danışmanı Güneş Güner, DNM Denim Global Direktörü Sedat Sualp de dereceye girmeye hak kazanan yarışmacıları belirlemek için jüri üyeleri arasında yer aldı.

Birinci olan tasarım Colin’s tarafından üretilecek

Yarışmada birinci olan Elif Kocamaz 200 bin TL kazanırken, öğrencinin çalışması Colin’s tarafından üretilerek satışa sunulacak. Ürünün etiketinde genç tasarımcının adına yer verilirken, satıştan elde edilecek gelir SUYADER’e (Sürdürülebilir Yaşam Derneği) bağışlanacak. Yarışmada ikinciliğe değer bulunan Sadiye Seda Kayıkçı 150 bin TL, üçüncülüğü kazanan İdil Zeynep Yiğit ise 100 bin TL ile ödüllendirilirken finale kalan diğer 7 öğrencinin her birine de 10 bin TL değerinde Colin’s hediye çeki verildi.

Bu sene Denimtopia temasıyla gerçekleşen Colin’s Denim Fikrim Tasarım Yarışması hakkındaki detaylı bilgilere https://denimfikrim.com/ web adresinden ulaşılabiliyor.

PAYLAŞ