PİNOKYO’DAN CARLO SCARPA’YA İTALYAN ESİNTİLERİ

Writer: NYX Magazine

Date: 02/04/2025

PAYLAŞ

İtalyan Kültür Merkezi, 2025 Dünyada İtalyan Yaratıcılık Başkentleri Festivali kapsamında İstanbul’da birbirinden renkli ve hepsi ücretsiz üç etkinlik düzenliyor! Bu yıl İstanbul’un yanı sıra San Francisco, Buenos Aires, Yeni Delhi ve Pretoria’da gerçekleşen festival, İtalyan çağdaş yaratıcılığını öne çıkarmayı amaçlıyor. İtalya’nın en ikonik karakterlerinden Pinokyo’nun, endüstriyel ürün tasarımlarına ilham verdiği ve tüm dünyada çok ilgi gören “Sevgili Pinokyo” sergisi, festival kapsamında 16 Nisan – 28 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da Rami Kütüphanesi’ne konuk olacak. İtalyan mimarlığının ustalarından Carlo Scarpa’yı odağına alan konferans 16 Nisan’da İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde; İtalyan sahne tasarımının usta ismi Uberto Bertacca’nın hayatını anlatan “Aynaların Uberto’su” adlı belgeselin gösterimi ise 17 Nisan’da SALT Galata’da gerçekleşecek.

2023 yılında İtalya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Dünyada İtalyan Yaratıcılık Başkentleri Festivali, çağdaş İtalya’nın yaratıcı ve yenilikçi yüzünü dünyaya tanıtmayı hedefliyor. Sahne sanatlarından tasarıma, sinemadan gastronomiye, modadan dijital sanata kadar geniş bir yelpazede düzenlenen etkinliklerin yer aldığı festival, İtalyan kültürünün uluslararası ölçekteki zenginliği ve çeşitliliği gözler önüne seriyor. İtalya’nın yaratıcı kimliğiniküresel metropollerle diyalog içinde kutlamayı amaçlayan Dünyada İtalyan Yaratıcılık Başkentleri Festivali bu yıl İstanbul, San Francisco, Buenos Aires, Yeni Delhi ve Pretoria’da gerçekleşiyor.

2025 Dünyada İtalyan Yaratıcılık Başkentleri Festivali kapsamında İstanbul İtalyan Kültür Merkezi tarafından düzenlenen etkinlik programında, bir sergi, bir konferans ve bir belgesel gösterimi yer alıyor.

“SEVGİLİ PİNOKYO” SERGİSİ

İtalyan tasarımcıların ve grafik sanatçıların, dünyanın en ünlü kuklasını kendi özgünlükleriyle yeniden tasarladığı “Sevgili Pinokyo” sergisi, İstanbul İtalyan Kültür Merkezi, ADI Design Museum Milano ve Rami Kütüphanesi işbirliğiyle 2025 Dünyada İtalyan Yaratıcılık Başkentleri Festivali kapsamında İstanbul’a konuk oluyor. Giulio Iacchetti küratörlüğünde hazırlanan sergi, Pinokyo’nun 140. yılı vesilesiyle, Carlo Collodi’nin ölümsüz karakterine dair yenilikçi bir bakış sunuyor. 21 Pinokyo temalı tasarım objesinin ve 62 yeni grafik tasarım projesinin yer aldığı “Sevgili Pinokyo” sergisi, İtalyan tasarımının kültürel ikonları nasıl başarıyla yeniden yorumlayabildiğini gözler önüne seriyor. Açılışı, 15 Nisan Salı günü saat 14.30’da İtalyan Kültür Merkezi Müdürü Salvatore Schirmo ve ADI Design Museum Direktörü Andrea Cancellato’nun katılımlarıyla gerçekleşecek olan “Sevgili Pinokyo” sergisi, 16Nisan – 28 Mayıs 2025 tarihleri arasında Rami Kütüphanesi’nde ücretsiz olarak ziyarete açık olacak.

“CARLOSCARPA: THE COMPLETE BUILDINGS” KONFERANSI

16 Nisan 2025 Çarşamba günü saat10.30’da İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde gerçekleşecek “Carlo Scarpa: The Complete Buildings” başlıklı konferans, İtalyan mimarlığının ustalarından birine dair derinlemesine bir keşif sunuyor. Carlo Scarpa’nın mimari mirasına odaklanan bu özel etkinlikte, mimarlık dünyasında derin izler bırakan Scarpa’nın yaratıcı sürecini, eserlerini ve teorilerini inceleyen konuşmalardan oluşuyor. Konferans, Carlo Scarpa: The Complete Buildings kitabının yazarı Prof. Dr. Jale N. Erzen’in yanı sıra Emiliano Bugatti, Cemal Emden ve Prof. Dr. Miyuki Aoki Girardelli’nin katılımlarıyla gerçekleşecek. İtalyan Kültür Merkezi ve İTÜ Mimarlık Fakültesi işbirliğiyle ücretsiz olarak düzenlenen etkinlikte İtalyanca-Türkçe simultane tercüme yapılacak.

“AYNALARIN UBERTO’SU” BELGESEL GÖSTERİMİ

İtalyan sahne tasarımının usta ismi Uberto Bertacca’nın hayatına ve sanatına odaklanan “Aynaların Uberto’su” belgeseli ise 17 Nisan 2025 Perşembe günü saat 18.30’da SALT Galata’da ücretsiz ve Türkçe altyazılı olarak gösterilecek. Yönetmenliğini Marco Mensa ve Elisa Mereghetti’nin üstlendiği belgesel, Bertacca’nın tiyatro, opera ve müzikal sahnelerine yaptığı katkıları dönemin önemli sanatçılarının tanıklıklarıyla aktarıyor.

PAYLAŞ