Köpekler Bizim Türümüzün En Büyük Kurbanlarından ve Onların Sadece Bize İhtiyacı Var.

Writer: Sevil Balaban

Date: 22/12/2020

PAYLAŞ

Sarp Dakni, Tanış Onunla projesi ile onlarca köpeğin hayatına dokundu ve sosyal medya hesapları ile farkındalık yaratmayı başardı…

Sarp Dakni, çeşitli radyolardaki DJ performansları ardından Pozitif, Babylon, !f İstanbul gibi markalar için basın ve halkla ilişkiler danışmanlığı yapan bir müzik sevdalısı.
Doctor Disco olarak da bildiğimiz Dakni, disko, neo soul, nu-funk, R&B, pop ve caz fusion sularında kulaç atan müziğiyle kabininden ruhunuza dokunuyor. Kısacası 10 parmağında 10 marifet olan isimlerden.
Terkedilmiş köpeklerin kurtarılması ve yuvalandırılması ile ilgili geliştirdiği projesi ‘Tanış Onunla’yı hayata geçirdiğinden beri onlarca köpeğin hayatına dokundu ve sosyal medya hesapları ile farkındalık yaratmayı başardı…


Bizler Hayvan Hakları Yasasının çıkarılabilmesi için çeşitli kampanyalar yapaduralım, meclisin henüz bu konuda olumlu bir yaklaşım göstermemiş olması bir yana, sokak, arazi ya da ormanlara terk edilen köpeklerin sayısı da çığ gibi artıyor. Özellikle yazlık bölgelerdeki insanların yaz tatili süresince edindikleri hayvanları, sezon sonunda terk edip gitmeleri hâlâ büyük bir sorun. Barınaklardaki köpek sayısı da buna bağlı olarak artıyor.

Indiana Jones’a olan hayranlığı, yolunu kazı alanlarında hazine arama heyecanını yaşayabileceğini düşündüğü arkeoloji fakültesine düşürdü. Üniversiteyi bitirdikten sonra, elinde kamçısıyla bir kutsal hazine avcısı olamayacağını anlamıştı. Kendini gerçek tutkusu olan müziğe adadı.
Ankara doğumlu olan Sarp Dakni çeşitli radyolarda DJ’lik yaptı. O sırada kendini PR dünyasında buldu ve İstanbul’a taşındı. Hala profesyonel olarak DJ’lik yapıyor, etkinlikler sunuyor ve radyo/Tv reklamları için seslendirme yapıyor.
2010’da kurduğu Dakni Productions da cabası!

Sarp Dakni, parkta sahibi ile oynayan bir köpeği gördükten sonra kendisinin de bir köpek sahiplenmek istediğini fark ediyor.
Ziyaret için gittiği Yedikule Barınağı’nın en çekingen, en korkak köpeğini sahiplenip ona Pöti adını veriyor. Sahiplenildikten sonra bütün çekingenliğini atıp son derece sosyal bir köpek haline gelen Pöti’ye arkadaş olarak aileye, sokaktan ölmek üzere iken kurtarılan Dede katılıyor. Dede o zaman 7 yaşında adı da buradan geliyor.

Sokaktaki ve barınaklardaki hayvanlarının durumunun ne kadar zor olduğunu fark eden Dakni, çok özel bir projeyi hayata geçirmeyi düşünüyor. “Tanış Onunla”…


Gonca Vuslateri, Ferhan Talib, Ayşecan İpek’ gibi ünlü isimlerin de destek verdiği projede, yardıma muhtaç köpeklerin süslenmiş, püslenmiş ☺ fotoğrafları #tanışonunla etiketiyle Instagram ve Facebook üzerinden paylaşılıyor.


Bu hayvanların ihtiyaç varsa tedavileri için sponsor, geçici yuva olabilecek kişiler aranıyor ve sonrasında da sahiplendirilmeye çalışılıyor. Kısacası bu hayvanların sokaklardan kurtulmaları için yollar aranıyor.
Dakni, Pöti’yi sahiplendikten sonra hayatındaki değişikliği “Eskisi kadar çabuk öfkelenmiyor ve artık her şeye olumsuz tarafından bakmıyordum.” diye anlatıyor.


“Tanış Onunla” projesi ile başlayan köpek kurtarma sürecini ise “Dede sonrasında köpekler için yapabileceğim daha fazla şey olabileceğini hissettim. Zamanım ve enerjim vardı. Böylece son 10 yıl içinde yüzlerce köpeğin sokaktan, barınaklardan ya da kötü koşullardan kurtarılarak tedavi edilmelerine ve hak ettikleri yuvalara kavuşmalarına yardımcı oldum.” şeklinde özetliyor. Köpeklerin mucizevi ve iyileştirici enerjileri var. Fakat bu enerji sadece insandan aldıkları sevgiyle ortaya çıkıyor ve güçleniyor. Köpekler yalnız yaşayabilen canlılar değil ve insanlar köpeklerin neye ihtiyaç duyduğunu hala tam olarak anlayamadılar.

Köpekler bizim türümüzün en büyük kurbanlarından ve onların sadece bize ihtiyacı var. Her kurtarma operasyonunda ‘Bir köpek bir köpektir!’ diyorum. Sadece bir köpeğin bile kurtarılması bence geleceğe dair umutlarımızın da hayatta kalmasını sağlıyor”. diye devam ediyor.


Dakni’nin sokak hayvanlarını besleyen hayvan severlere bir de uyarısı var: “Sokaklara hayvanlara yardım amaçlı gelişi güzel koyduğumuz yiyeceklerin onlara zararı olup olmadığını mutlaka bilmek gerekiyor. Yemek yardımı mümkünse bozulmaması adına kuru mama olarak yapılmalı. Özellikle tavuk kemikleri kedi ve köpeklerin boğazlarına takılıp onları boğabiliyor ya da ağızlarına saplanarak korkunç işkenceler çekmelerine neden oluyor. Bazı yiyecekler hayvanlarda toksik etki yaratabiliyor ve zehirlenmelerine yol açıyor. Lütfen sokaktaki canları beslerken vicdanınız rahatlasın diye gelişigüzel yemek bırakmayın, gerçekten bu canların beslenmesine yaracak yiyecekler paylaşın.”

Siz de ailenize yeni bir dost katmak istiyorsanız, @sarpdakni instagram hesabında yuva arayan patileri bulabilirsiniz. Eğer şartlarınız bunun için henüz uygun değilse ve bu canlar için ayırabileceğiniz bir bütçe varsa tedavi sponsoru olabilir, yoksa da en azından paylaşarak destek olabilirsiniz. Patili dostlarımızın daha iyi şartlarda yaşayabilmeleri dileğiyle….

PAYLAŞ