İkonik Yılbaşı Bitkileri

Writer: Özden Tekirdağ

Date: 23/12/2020

PAYLAŞ

Yeni yıl yaklaşıyor. Her ne kadar olağandışı günlerden geçsek de evlerimizi, ofislerimizi yeni yıl umutlarımızı hatırlatacak sembollerle süslemek hepimize iyi gelecektir. Bu konuda bitkilerden faydalanmaksa belki bize en iyi gelecek şeylerden!

Yılbaşı çiçeği adını almış, ya da yeni yıl ile özdeşleşmiş, bu coşkuya eşlik edebilecek bir kaç bitkiyi size tanıtmak için geldik.

Yılbaşı Çamı

İlk aklımıza gelecek tartışmasız Yılbaşı Çamı diye bildiğimiz Köknar ya da Göknar Çamı diye bilinen türdür. Göknar Çamı bir orman ağacıdır. Türkiye’ de yaklaşık 300bin hektar Göknar Ormanı vardır. Konik, sık dallı formu ile kafalarımızdaki yılbaşı ağacının ta kendisidir. Bir iç mekân türü değildir. Dış mekanlarda sağlıkla büyümeye devam edecektir. Heybetli görüntüsü üzerine bir de süslendiğinde gözlerinizi üzerinden alamazsınız. Güzel kozalaklarına da yılbaşı süslerinde hep rastlarız. Göknar ağacı mobilya, kâğıt, ilaç yapımı gibi birçok alanda kullanılır. Yılbaşı çamı olarak farklı çam türleri kullanılsa da bizim gönlümüzün efendisi Göknar’ dır. J

Poinsetta

Nam-ı diğer Atatürk Çiçeği’miz. Işığın etkisiyle kırmızılaşan üst yaprakları onu enfes bir süs bitkisi yapıyor. Atatürk’ ün de en çok sevdiği çiçeklerden biri olduğu biliniyor ve bu yüzden ülkemizde Atatürk Çiçeği diye anılır. Yabancı ülkelerde ise bu türe yılbaşı çiçeği deniyor. Yılbaşı süslemelerinde muhakkak yerini alıyorlar.

Çobanpüskülü

Latince Ilex diye bilinir, yabancı kaynaklarda ise Holly Bush, Kutsal Çalı olarak geçer. Dikenli yaprakları ve kırmızı top şeklinde verdiği meyveleri ile yılbaşı süslemelerinde muhakkak karşılaşırız. Her dem yeşil, yaprak dökmeyen bir bitkidir. Süslemelerde kullanıldığında da uzun süre görüntüsü bozulmadan kalması sayesinde yeni yılı beklerken size eşlik edecektir. Özellikle kapı süsleri, yeni yıl buketlerinin olmazsa olmazıdır.

Siklamen

Annelerimizin en sevdiği çiçekli bitkilerden olan siklamenler yılbaşı mevsiminde açan farklı renkli çiçekleriyle evlerimizi, ofislerimizi şenlendiriyor. Baktıkça çocukluğumuzu hatırlatanlardan…

Yılbaşı Kaktüsü

Brezilya kökenli bu kaktüs türü yeni yıl yaklaşırken açtığı renkli çiçekleriyle ünlüdür. Bakımı da oldukça kolay olan bu türü yıllarca evinizde misafir edebilirsiniz. Eğer sonbaharın bitip, kış aylarının geldiğini anlayabileceği bir ortamda olursa çiçeklenecektir.

Yılbaşı aranjmanları

Bir de yılbaşında yapılan harika aranjmanlar var. İşte burada yaratıcılıklar birbiriyle yarışıyor. Bitkiler evlerimize her zaman ferahlık, güzellik, renk getiriyor. Burada bahsettiklerimizse bize yeni yılı en çok anımsatanlar. Ama neden bir Monsterayı da yılbaşı için süslemeyesiniz?

PAYLAŞ