Linkedin’i Etkili Kullanmak

Writer: Burçin Yaşar Üner

Date: 29/03/2021

PAYLAŞ

Sosyal ağlardan bahsedilirken aklımıza ilk olarak çoğunlukla eğlence, hoş vakit geçirme ya da haber alma amaçlı kullandıklarımız gelir. Oysa iş hayatımız için oldukça faydalı bir sosyal ağ olduğunu da unutmamalıyız. Linkedin!

Bildiğimiz ilk sosyal ağlardan biri olan Linkedin, 2003 yılında iş dünyası için kuruldu. 2016 yılında ise Microsoft tarafından satın alındı. Satın alındıktan sonra da çeşitli güncellemeler ve eklenen özellikler sayesinde gelişimi hız kazandı. Günümüzde Linkedin kullanıcı sayısı 700 milyonu aşmış durumda, bunun da 90 milyonu üst düzey yönetici konumundaki kişiler. Ve dakikada 3 kişi Linkedin üzerinden işe alınmakta!

Dikkatinizi çekebildiysem şimdi bu platformu nasıl en etkili şekilde kullanabileceğimize geliyorum.Öncelikle hesap açmak oldukça basit. Bir e-mail adresiniz olması yeterli. Esas önemli kısım hesap açtıktan sonra başlıyor. Profilinizi oluşturmak!

Uygun bir profil fotoğrafı seçin

Fotoğrafınızın yakın zamanda çekilmiş olmasına dikkat edin. Mümkünse üzerinizde işyerinde giyeceğiniz türden kıyafetler olsun. Abartılı makyaj ya da aksesuarlardan kaçının (bunlar için zaten instagram var) Hafif bir gülümseme ile pozitif bir etki yaratabileceğinizi unutmayın.

Arka plan fotoğrafı kullanın

Uygun bir arka plan fotoğrafı da kullanarak profilinizi daha dikkat çekici hale getirebilirsiniz. Örneğin işinizle ilgili bir görsel kullanabilirsiniz.

Başlık alanını doldurun

Buradaki 120 karakterlik alanda kısaca çalıştığınız sektör ve konumunuzdan bahsedin.

Özet bölümünü boş bırakmayın

Birçok kullanıcı özet bölümünü boş bırakmakta. Ancak bu bölümü de doldurarak profilinizi inceleyenlerde daha iyi bir etki bırakabilirsiniz. Üstelik tamamlanmış bir profil algoritmada görünürlüğünüz açısından da çok önemlidir. Burada kendinizi anlatmak ve uzmanlıklarınızı, yeteneklerinizi ve başarılarınızı anlatmak için 2000 karakter hakkınız var.

Diğer kullanıcılarla bağlantı kurun

Profilinizi tamamladığınıza göre artık bağlantı kurmaya başlayabilirsiniz. Bağlantı oluşturmanın en kolay yolu ilk etapta Linkedin hesabınızı mail adresinizle senkronize etmek olacaktır. Bunu yaptığınızda LinkedIn’in bağlantı kurabileceğiniz kişileri size önerecek ve işinizi kolaylaştırmış olacaksınız. Tabii ki kendi adres defterinizde olmayan insanlarla da bağlantı kurmak isteyeceksiniz. Örneğin sektörünüzde üst düzey konumdaki insanlara da, arama kısmından isimlerini aratarak bağlantı kurma isteği gönderebilirsiniz. Ancak bağlantı istekleriniz her zaman kabul edilmeyebilir. Kabul edilmeme sebebi de profilinizin eksik olması, alakasız bir sektörden olmanız ya da ortak bağlantınız olmaması olabilir. Kabul edilmek için bağlantı davetinizle kısa bir not yazabilirsiniz. Ayrıca zaman zaman da size gelen bağlantı isteklerini kontrol etmeyi unutmayın. Ağınızı geniş tutmanız görünürlüğünüzü arttırmak için faydalıdır, geniş ağa sahip profiller arama sonuçlarında daha üst sıralarda çıkar.

Aktif olun

Mükemmel bir profil oluşturdunuz, harika bağlantılar da kurdunuz ama hiçbir paylaşımda bulunmuyorsanız bu size maalesef bir fayda sağlamayacaktır. 700 milyonu aşan kullanıcıdan yalnızca 3 milyonu haftalık düzenli paylaşım yapıyor. Oysa Linkedin’de aktif olmak önemlidir. Bunun için mümkün olduğunca paylaşımda bulunun, bağlantılarınızın paylaşımlarına beğeni ya da yorum bırakın. Paylaşım yaparken neyi paylaştığınıza dikkat edin. Linkedin’e uygun olup olmadığı, insanların ilgisini çekip çekmeyeceği önemlidir. Ayrıca paylaşımlarınızda etiket kullanarak gönderilerinize erişimi arttırabilirsiniz. Ancak sayıyı abartmamakta fayda var.

Linkedin gruplarını kullanın

Linkedin’de sektörünüzden ya da örneğin aynı hobiye sahip olduğunuz kişilerin oluşturduğu çeşitli gruplar bulabilirsiniz. Bunun için profil sayfanızın üst kısmındaki arama çubuğunu kullanabilirsiniz. (Bulamazsanız siz de grup kurabilirsiniz) Bu gruplara dahil olmanız hem ağınızı genişletmenize fayda sağlar hem de sektörünüzle ilgili yeni fikirler edinebilir, tartışmalara katılabilirsiniz.

Linkedin Learning’den yararlanın

Linkedin’in online eğitim platformu olan Learning sayesinde, uzman eğitmenler tarafından hazırlanmış videoları izleyerek, seçtiğiniz konularda kendinizi geliştirebilirsiniz. Kurs bitiminde sahip olduğunuz sertifikayı profilinize ekleyebilir yine artı yaratabilirsiniz. Üstelik ilk 1 ay ücretsiz deneme imkanınız var.

Linkedin’i etkili kullanabilmek için yapmanız gerekenler bu kadar basit. Bundan sonra isterseniz iş aramak için kullanabilir, isterseniz mevcut işiniz için faydalı bağlantılar oluşturabilir ya da yalnızca yeni fikirler edinme ve ufkunuzu genişletmede kullanabilirsiniz.

PAYLAŞ